Branşlara gore spora başlama yaşında bulunan cocukların eğitim ve oğretimlerini aksatmadan ust duzey sporcu olarak yetiştirilmesini sağlamak amacıyla kurulan 'Sporcu Eğitim Merkezleri' akademik personelin katkısıyla bilimle kucaklaştı.. Turkiye'nin en kapsamlı yetenek secimi ve eğitimi programı olması yonuyle de Turk sporunun gelişimi acısından buyuk bir proje olan ve 31 ildeki 33 merkezde, atletizm, cimnastik, ritmik cimnastik, gureş, kayak, halter ve judo branşlarında hizmet veren ''Sporcu Eğitim Merkezleri'', Genclik ve Spor Genel Mudurluğu Sağlık Dairesi Başkanlığı'nın uygulamaya koyduğu ''Sporcu Sağlığı ve Performansı'' araştırmasıyla konusunda uzman akademisyenlerin incelemesine tabi tutuldu. -30 BİN KİLOMETRE YOL- 31 ildeki 33 merkezin tamamında inceleme yapmak uzere Mart 2009 ile Haziran 2010 tarihleri arasında calışma gercekleştiren akademik kadro, yaklaşık 30 bin kilometre yol kat ederek, merkezlerde eğitim goren 1274 genc yeteneğin tamamına sağlık ve performans testi uyguladı. Genel sağlık taramalarının ardından hastalık teşhisleri recetelendirilerek, tedavi yoluna gidildi. Performans testlerinden oluşan uygulamalarla, merkez antrenorleri ile antrenman planlaması, uygulamadaki pratik cozumler, branşlara gore yaş gruplarındaki uygulama sorunları, cocuk sporculardaki temel antrenman prensipleri ve antrenorlerin ihtiyac duyduğu diğer konuları iceren interaktif eğitimler yapıldı. Yapılan calışma sonucunda, spor teşkilatı bunyesinde ilk kez merkezlerin tamamını kapsayan bir inceleme tamamlanarak, Turk sporunun geleceği genc yeteneklerin sağlık ve performans profilleri cıkarıldı. Proje kapsamında, 24 akademik personelin, ''Sporcu Sağlığı'', ''Sporcu Ağız ve Diş Sağlığı'', ''Vucut Kompozisyonu'', ''Postur Değerlendirmesi'' ve ''Performans Olcumleri'' konu başlıklarında yaptıkları calışmalarla elde ettikleri bulgular, bir kitap haline getirilerek, spor teşkilatının ve kamuoyunun hizmetine sunuldu. -SEYHAN: ''TURK SPORU İCİN COK ONEMLİ BİR CALIŞMA''- Genclik ve Spor Genel Mudurluğu Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Sultan Seyhan, projenin Turk sporu icin gercekten cok onemli bir calışma olduğunu belirterek, ''Biz cocukları 10-11 yaşında alıyor ve 18 yaşına geldiğinde bırakıyoruz. İstedik ki bu cocukların 18 yaşına geldiğinde bir standardı olsun. Antrenorler, teknik adamlar, konuyla ilgili herkes, bir sporcunun hangi yaşlarda, hangi değerlerinin hangi aralıklarda olması gerektiğini bilsin. Bu proje onlar icin bulunmaz bir kaynak niteliği taşıyor'' diye konuştu. Seyhan, bu projenin ustune yeni calışmalar eklenebileceğini ifade ederek, sozlerini şoyle tamamladı: ''Biz isteyen herkese yardımcı olmaya, yol gostermeye hazırız. Turkiye'nin 2020 olimpiyatları icin hazırladığı sporcular, bu calışmalarla cok daha kolay secilebilecek, yonlendirilebilecek performansları cok daha ust duzeylere taşınabilecek. Projede emeği gecen herkese teşekkur ediyorum.'' Kaynak : AJANSSPOR __________________