Kılıc'ın en buyuk hayal kırıklığı
Spor Haberleri0 Mesaj
●13 Görüntüleme
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Spor
- Spor Haberleri
- Kılıc'ın en buyuk hayal kırıklığı
-
07-10-2019, 00:21:30Genclik ve Spor Bakanı Suat Kılıc, halterde Nurcan'ın uluslararası musabakaya gitmeyişi sonucu Turkiye'nin bir altın madalyadan mahrum kalması en buyuk hayal kırıklığım oldu" dedi. Kaynak: Hurriyet Genclik ve Spor Bakanı Suat Kılıc, 2011 yılının son derece iyi bir şekilde gectiğini ve 2012 yılında da bu başarıların surmesi icin calışmaların devam edeceğini belirterek, "2011 yılını iyi bir şekilde geride bıraktığımız kanaatindeyim. Cunku Erzurum'da başarıyla Universiade Kış Oyunları'nı gercekleştirdik. Sonrasında Turkiye uluslararası komiteden takdir mektupları aldı. Akabinde Trabzon'da Avrupa 11. Genclik Olimpik Oyunları gercekleştirdik. Burada da performansla Turkiye takdirnamesini aldı. Yine İstanbul'da Dunya Kadınlar Tenis Şampiyonası'nı gercekleştirip buradan da yuzumuzun akıyla cıktık. Benim elimdeki verilere gore son 20 yıldaki Dunya Kadınlar Şampiyonaları noktasında en cok biletli seyircinin takip ettiği tenis şampiyonasını İstanbul'da gercekleştirmeyi başardık. Bununla birlikte 2013'te Mersin Akdeniz Oyunları'nı yapmak uzere bu organizasyonu Mersin ilimize 2011 yılında kazandırmayı hukumet olarak başardık. Ayrıca tum bunlarla birlikte 2020 Olimpiyatları'na adaylığımızı ilan ettik. Turkiye ilk defa inanarak olimpiyatlara adaylık dosyasını hazırlamaya başladı. İstanbul marka kentimiz 2020 Olimpiyatları icin burada cok buyuk bir inisiyatif kullanmaş olduk. Butun bunlar değerlendirildiği zaman 2011 yılında gercekleştirdiğimiz Dunya Gureş Şampiyonası var ve onlarca irili ufaklı uluslararası organizasyonlar var. Kalkınma bakanlığı ve Maliye bakanlığımız kaynaklarını 2011 yılında Turkiye'deki spor altyapılarına gore olabildiğince iyi kullandık.Yılı kapatırken spor icin 75 Milyon TL, Kredi ve Yurtlar Kurumu icin de 150 Milyon TL yıl sonu odeneklerinden ilave odeneği bakanlığımıza aktarmayı başardık. 2011 yılında ozellikle Temmuz ayından itibaren Spor Toto kaynaklarından yaklaşık 100 milyon TL'yi Spor Genel Mudurlugumuze aktarmaya muvaffak olduk. Bu acıdan 2011 yılını spor yatırımları acısından da başarılı bir şekilde geride bıraktığımız soylenebilir. Benim cok sevindiğim konulardan bildiğiniz gibi 2011 yılında Turk sporuna kazandırılan onemli değerlerden bir tanesi Genclik ve Spor Bakanlığı oldu. Daha once Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı olarak hep bir yerlere bağlıyken, Turk sporu ilk kez icracı bir bakanlık bunyesinde doğrudan icraatlarını kendisi dizayn edebileceği imkanlara kavuştu. Bu anlamda yeni hizmet binamızı yuzde 95 olceğinde tamamlamayı başardık. İnşallah 2012 yılının birinci ayında yeni hizmet binamıza da taşınmış olacağız. Diğer yandan federasyonlarımızla iki organizasyon toplantısı gercekleştirdik.Şu anda 2012 Londra Olimpiyatları icin kazandığımız kota sayısı bir onceki organizasyonda kazandığımız kota sayısının paralimpik ve olimpik branşlarda toplam olarak ifade ediyorum, 2008 olimpiyatlarını uzerine cıkmış bulunuyoruz. Yıldız Kızlar Voleybol Takımı ilk defa Turkiye'ye takım halinde bir dunya şampiyonluğu kazandırmış oldu. Bundan dolayı kendilerini kutluyorum. Ote yandan Basketbol Milli Takımımız dunya ikincilğini kazandı. Bu başarıları ileriki yıllara taşımak icin calışacağız" şeklinde konuştu. 2011 YILININ HAYAL KIRIKLIĞI "Hayal kırıklığı yaratan dediğiniz zaman aklıma gelen bir şey var. Onu da doğrusu gizlemek istemiyorum. Halter'de Nurcan'ın uluslararası musabakaya gitmeyişi ve Turkiye'nin banko bir altın madalyadan mahrum kalması benim bakanlığım donemimdeki en buyuk hayal kırıklığım oldu diyebilirim" TURK SPORUNA AKTARILAN PARA "2011 yılı Spor Genel Mudurluğu yatırım butcesi 201 milyon TL'ydi. 2012 yılı yatırım başlangıc odeneğimizi 332 milyon TL'ye cıkardık. Yıl icerisinde yedek odenek ve yatırım hızlandırma tertibinden iyi rakamları Spor Genel Mudurluğu yatırımlarına aktarmayı hedefliyoruz. Yine yılbaşından itibaren Spor Toto'dan Genclik ve Spor Bakanlığı yatırımlarına aktarılacak kaynakları belirlemeyi hedefliyoruz. Bu yonde en az 150 milyon TL Spor Genel Mudurluğu yatırımlarını tamamlamak uzere, Spor Toto'dan genel mudurluk yatırımlarına aktarmayı planlıyoruz. 2012 yılı onceki yıllarda başladığımız yatırımları buyuk olcude tamamladığımız bir yıl olacak. Bununla birlikte cok sayıda yeni spor tesisinin yatırımına başlayacağız. 2012 yılında Turkiye'deki yuzme havuzu olmayan illerimizin tamamında yeni yuzme havuzlarının temelini atacağız. Şu anda kapalı yuzme havuzu olmayan il sayısı 18'dir. Buradan bakıldığında cok buyuk bir sosyalleşme acığımız olduğu ortaya cıkacaktır. Yuzme havuzları sadece yuzduğumuz, sağlıklı yaşadığımız yerler değil. Aynı zamanda koyden kente gocen toplumun kentleşme surecine sosyalleşme anlamında onemli katkılar sağlayan sporif unitelerdir. Bu 18 ilimizin 6'sına odeneğini yatarım programını beklemeden gonderdik. Buradaki ihale surecleri devam ediyor. Geri kalan 12 ilimizi de 2012 yılının merkezi butce yatırım programına dahil edeceğiz. 2012 yılında 18 ilimizin 18'inde de kapalı yuzme havuzu ihaleleri yapılmış ve inşaatlarına başlanmış olacak. En gec takvim olarak 2013 yılı sonuna kadar da 18 ilimizdeki yuzme havuzlarını tamamını bitirmiş olacağız. Bunu cok onemli buluyorum ve kamuoyunun da bu onemli gelişmeyi benimle aynı onem kat sayısında değerlendirmesini arzu ediyorum. 2012 yılı aynı zamanda Turkiye genelinde genclik merkezlerine yonelik hamle yılı olacak. Şu an itibariyle 42 genclik merkezimizin odeneklerini ihale edilebilirlik oranında gonderdik. 18 genclik merkezimizi de merkezi yatırım butcesi kapsamına dahil edeceğiz. Buradan bakıldığı zaman 2012 yılı yatırım programı kapsamında Turkiye genelinde 1 yıl icerisinde 60 tane genclik merkezinin inşaatına başlamış olacağız. Bu Turkiye'de bulunan genclik merkezi sayısının yarısına tekamul eder. Mevcut sayının yarısı kadarını biz 2012 yılı icerisinde başlatıp, buyuk coğunluğunuda 2012 yılı icinde bitirmeyi planlıyoruz. Kalanlarıda 2013 yılında tamamlayacağız. Genclik merkezlerinde ne olacak? Genclik merkezlerinde cok amaclı bir spor salonu olacak. Drama ve tiyatro sahnesi olacak. Saz kurslarından, Ney kurslarına kadar cok sayıda enstruman kursları olacak. Kutuphaneler olacak. Okuma salonları olacak. Giğinme kabinleri ve duş uniteleri olacak. Diğer sosyal donatıları ve antrenorleriyle birlikte hem sporda hemde tarih ve edebiyat alanında genclerimizin boşta kalan zamanlarını değerlendirmelerine yonelik cok onemli aktiviteleri bu salonlarda genclerimizle buluşturacağız. İlk olarak genclik merkezleri olmayan il merkezlerini yatırım olarak sectik. Bunları tamamladıktan sonra genclik merkezi olmayan ama nufusu en yuksek olan il merkezlerini de yatırım programlarına dahil ettik. Doğu ve Guney Doğu Anadolu bolgelerimize de bu merkezleri inşaa etme konusunda da oncelik tanıdığımızı burada ifade etmek istiyorum. Tum bunlarla birlikte Turkiye'deki yatırım ve tesisleşme potansiyelimizi Turkiye'nin farklı bolgelerine dağıtma refleksiyle hareket ediyoruz. Bunları yaparken bir Antalya, bir Muğla gibi kış aylarında 5 yıldızlı otelleri tamamen boş kalan ve bu nedenle uluslararası organizasyonlara İstanbul'un 10'da 1'i fiyatına yatak satma imkanına sahip bulunan illerimizi yeni tesisleşme alanları olarak belirlemeyi hedefliyoruz. Bunların yanı sıra bende heyecan uyandıran ve toplumda da heyecan yaratacağına inandığım başka bir projeyi paylaşmak istiyorum. 2011 yılında 1, 2012 yılında 14 olmak uzere Turkiye genelinde tam 15 tane stadyumun ihalesini yapacağız ve temel atma programlarını gercekleştirip inşaatlarına başlayacağız. Cumhuriyet Turkiye'sinin geldiği yeri ve gucumuzu ekonomik dirayetimizi gormek bağlamında bu rakam cok onemlidir. Turkiye Cumhuriyeti bugun 1 yıl icerisinde 15 stayumun temelini atabilecek ekonomik canlılığa kavuşmuştur. İlk temeli 2011 yılı icinde Afyon Karahisar'da attık. TOKİ ile yaptığımız protokolun neticesinde TOKİ ile imzası tamamlanan 7 protokolumuz var. İmza aşamasına gelen 5 protokolumuz var ve imzaya hazırlanan 2 potokolumuz daha var. Bu 14 protokul hepsi imzalandıktan sonra TOKİ, Genclik ve Spor Bakanlığı adına 14 stadyumun ihalesini gercekleştirecek. 1 Ocak tarihinden itibaren Turkiye, spor tesisleşmeleri anlamında yeni bir dunyaya gozlerini acacak. Ayrıca stadyumun yapılacağı illerdeki vatandaşlarımıza bir mujde vermek isterim; O ildeki mevcut stadyumun değeri, yeni yapacağımız stadyumun arsa ve maliyetinden daha yuksek bir bedele karşılık geliyorsa aradaki farkıda yine aynı ilimize ilave spor tesisleri ve sosyal donatılarını kazandırmak uzere kullanacağız. Ayriyetten sadece spor yatırımlarından ibaret değil, Kredi ve Yurtlar Kurumu'da Genclik ve Spor Bakanlığı'na bağlı; Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda 2011 yılında devam eden işlerimizle birlikte 2012 yılında ihalesini yapıp inşaatına başlayacağımız projelerin adedi ise 192 tanedir. Bu bir rekordur. Universiteye hazırlanan genclerimize de bir mujde vermek istiyorum; 1 yıl icerisinde 192 adet yurt projesinin yapımına başlayacak kadar guclu ve dinamik bir ekonomimiz var. Bu 192 yurdun toplam yatak kapasitesi 110 bin olacak. Şu andaki kapasite ise 267 bin tanedir" 2012 SONUNA KADAR NE KADAR BUTCE OLUŞUR? "332 milyon TL yatırım hızlandırmadan gelecek rakamlar, Spor Toto'dan aktarılacak kaynaklarla birlikte değerlendirildiğinde, Genclik ve Spor Bakanlığı olarak, Spor Genel Mudurluğu uzerinden inşaatını surdurduğumuz projelerin 2012 yılındaki hak edişleri yaklaşık yarım milyar TL'dir. Diğer taraftar Kredi ve Yurtlar Kurumu yatırımlarına yuzde 90'lık bir artış sağladık. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun likit kaynaklarından ilave edeceğimiz rakamlarla birlikte tahmini olarak yaklaşık 800-900 milyon TL olacaktır. Bunlar gercekten onemli ve değerli rakamlardır" FEDERASYONLARDAKİ OZERKLİK COK ELEŞTİRİLİYOR "Doğrusu ben kendimi federasyonların patronu olarak değil, arzu ettikleri olcude yol arkadaşları ve cozum ortakları olarak goruyorum. Turk insanına spor ve genclik alanında hizmet etme imkanını buldum. Federasyon başkanlarının da aynı heyecanla hareket etmeleri temel beklentimizdir. Zaten aynı inancı taşıdıklarına inanıyorum. Bu noktada federasyonların ozerk olmaları dunyadaki gidişatın bir gereğidir. Ozerkliklerinden dolayı benim bir itirazım veya şikayetim yok. Ancak bakanlık olarak milletimizin sınırlı kaynaklarından kendilerini desteklemeye devam ediyoruz. Bunu yaparken elbette iki beklentimiz var. Bir; bakanlıktan federasyonlara aktarılan kaynakların, sporcu eğitimine ve sportif faaliyetlere aktarılmasına ozen gosterilmesi ve bu kaynaklar kullanılırken, tasarruf edilmesi. İkinci beklentim ise, Kaynak paketi olarak sadece bakanlıktan gelen parayla yetinmemeleri ve bir yandan da balık tutmayı oğrenmeleri gerekir. Yani Sponsorluk gelirlerini arttırmaları yonunde ilave ve farkıl kaynaklar bulma yonunde girişimde bulunmaları lazım. Cunku gunun birinde aktarılan bu kaynaklar, bitecek olursa Turkiye'deki sportif faaliyetler bitmeyeceğine gore, federasyonların faaliyetlerine yonelik ciddi bir kaynak sıkıntısı ortaya cıkacak demektir. Buna karşı herkesin şimdiden hazırlıklı olmaları ve kış kapıya dayanmadan, kışa yonelik hazırlıkların tamamlanmasının gerektiğini duşunuyorum" "OLİMPİYAT KOTASI KAZANAN SPORCULARIMIZA YONELİK BİR ODUL PAKETİMİZ OLACAK" Bakan Suat Kılıc, 2012 yılındaki beklentilerinin sorulması uzerine, "Devam eden performansın neticelerini 2012 Londra Olimpiyatları'nda hep birlikte goreceğiz. Şu an itibariyle olimpik branşlarda 48, paralimpik branşlarda ise 50'nin uzerinde olimpiyat kotası alınmış durumda. Tabii ki daha Haziran ayına kadar devam edecek ve kota musabakaları olacak. Elbetteki kota sayılarını artması yonunde cok buyuk temennimiz var. Bu anlamda teşvik edici bir adım olarak butun sporcularımzın 2011 yılında bakanlığımızın odul yonetmeliğince kazanmış oldukları rakamları yıl başı oncesinde odemek uzere talimatlandırdık. Analarının ak sutu gibi helal olan altın karşılığı odullerini sporcularımızın hesaplarına aktarıyoruz ve aktarmaya da devam edeceğiz. Tahminen tum odemeler 2012 Ocak ayının ortalarına kadar bitirmiş oluruz. Bununla birlikte olimpiyat kotası kazanan sporcularımıza yonelik ise bir odul paketimiz olacak. Bu nedenle kota musabakalarına devam eden sporcularımızın bu motivasyonuda dikkate almalarını kendilerinden bekliyoruz. Bununla birlikte kota hakkını yani olimpiyatlara katılma hakkını kazanan sporcularımızında ayrıca olimpiyatlarda kazanacakları başarılarında elbetteki bu toplumda bir karşılığı olacak. Bunların tamamını dikkate alarak, antrenmanlarını cok disiplinli ve sistemli bir şekilde surdurmelerini bekliyoruz. Altından, paradan, odullerden soz ettik. Ama benim acımdan odullerin en buyuğu Turk bayrağını olimpiyatlarda madalya kazanarak, altın madalya kazanarak İstiklal Marşı eşliğinde bayrağımızı gondere cektirebilmektir. Bunu yapanlar tarih yazdılar ve bu toplum tarafından asla unutulmadılar. Her turlu maddi kazanctan cok daha onemlisi, bu manevi kazanctır diye duşunmek lazım. Sporcularımızın bu ruh icerisinde 2012 Londra Olimpiyatları'na hazırlanmaları lazım. Şahsen benim olimpiyatlara yonelik kamp hazırlıkları noktasında gereken herşeyi yapma yonunde bir taahhutum var. Bunuda yerine getireceğim. Herşeyden once tum sporcularımızı iki gunluk bir kamp oncesi hazırlık kampına almalarını arkadaşlarımdan rica ettim. Burada tum branşlardaki sporcularımıza yonelik bir mativasyon ve moral eğitiminin sağlanmasını arzu ediyorum. Sonrasında da her branş kendi kamp yerini sececek. Bu kamp organizasyonlarında bakanlığımızın desteğini her biri yanlarında gorecektir" yanıtını verdi. MADALYA BEKLENTİSİ "Bunu adet olarak sınırlandırmak istemiyorum. Tabii ki şu an icin olimpik branşlarda 48 ve paralimpik branşlarda ise 50'nin uzerinde kotamız var dedim. Gonul isterki her sporcumuz Londra'dan en az bronz madalya ile donmeyi başarsın. Ama elbetteki tabloyu hep birlikte goreceğiz. Temel hedef 2008'in uzerinde bir madalya sayısı olmalıdır. Ama tabii benim arzum, 2008'i de mumkun olursa ikiye katlayacak sayıda madalyayla Londra'dan İstanbul'a donmuş olmaktır." ODUL YONETMELİĞİ "Odul yonetmeliğiyle ilgili calışmalara henuz başlanmadı. Ama federasyon ve sporculardan gelen itiraz ve şikayetler var. Bende bu itirazların derlenip toparlanmasını arkadaşlarımdan rica ettim. Bu talepler ve itirazlar gercekten mevcut olandan daha adil, daha dengeli ve duzenleyici bir odul yonetmeliğini yapma fırsatı oluşturursa duğmeye basarız. Ama mevcuttakinden daha ideal bir şeyin yapılması mumkun gorulmezse o takdirde mevcuttakini değiştirmenin pekte anlamı olmaz diye duşunuyorum" FRANSA'YA KARŞI İDDAA KUPONLARINDAKİ YAPTIRIM Kılıc, Fransız takımlarının iddaa musabakalarından cıkarma kararıyla ilgili olarak, "Bunu yerinde ve doğru bir tavır olarak değerlendiriyorum. Cunku Fransızlar, Turk milletine ve Turk tarihine yonelik buyuk bir iftirayı parlamento zemininde tamamen siyasal gerekcelerle kanunlaştırdılar. Temennim, Fransız senatosunun bunu reddetmesidir ya da Fransız senatosunun Cezair'de Fransızlar tarafından hayatına son verilen 1.5 milyon Cezairli'nin hayatları karşıısındaki muhasebeyi dunya onunde yerine getirmesidir. Bu muhasebeleşmeyi yapmasıdır. Buyuk uzuntu ve rahatsızlık duyduk. Devlet olarak. bakan olarak, bakanlık olarak cok şey soylememize gerek gormuyorum. Ama Turk halkı Fransızlar'ın, Fransız Parlamento'sunun hasmane tutumuna karşı gerekenleri yerinde ve zamanında en net şekilde takdir etmesini bilecektir. Hukumetimizde onlemler paketinin gereği olan adımları zaten hızla atmaktadır. Hukumetimizin atmakta olduğu adımlar icerisinde elbette bize duşen adımlarında atılması soz konusu olacaktır. Biz de bunun gereğini hic gecikmeksizin yerine getireceğiz" dedi. Kaynak: Hurriyet __________________