Turkiye ve Dunya’da ilk kez gecen yıl Balıkesir Kurtdereli Spor salonunda yapılan salon yağlı gureşlerin 2’ncisi yine Balıkesir'de yapılacak. Balıkesir Kurdereli Spor Salonunda 'Başpehlivanlar Şehitler İcin Kol Bağlıyor' adı altında yapılacak gureşlere Kırkpınar'da son 16'ya kalan, İsmail Balaban, Fatih Atlı, Salih Erinc, Şaban Yılmaz, Orhan Okulu ve Serhat Balcı gibi Başpehlivanlar katılacak. Turk Geleneksel Yağlı Gureşleri'nin surekliliğini sağlamak ve bu sporun 12 ay boyunca yapılabileceğini gostermek amacıyla Balıkesir Kurtdereli Spor Salonunda ozel olarak hazırlanan keceden yapılan alanda başpehlivanlar gureş tutacak. Toplantıda konuşan Buyukşehir Belediye Başkan vekili Faruk Ozen, "Musabakaların daha farklı yapılmasını hedefleyerek, salon gureşleri duzenledik. Bu yıl 2'ncisini duzenliyoruz. Teror unsurlarına karşı sınır otesinde kahramanca mucadele veren, Afrin operasyonunda şehit olan şehitlerimiz başta olmak uzere şehitlerimize başta olmak uzere ithafen ikincisini duzenleyeceğiz. Gecen yıl dunyada ve Turkiye'de ilki duzenlenmişti. Gureş ve gureşcilerimize Ata sporuna onem verdiğimizi buradan soylemek istiyorum. Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Gazilerimize acil şifalar diliyorum. Gureşlere katılan gureşcilerimize başarılar diliyorum" şeklinde konuştu. YUCEL YILMAZ: " YAĞLI GUREŞ BİZE AİT OZEL BİR SPORDUR" Karesi Belediye Başkanı Yucel Yılmaz, "Karesi'de başlattığımız yağlı gureşi salonda ikinci defa yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Kurtdereli Mehmet Pehlivanımız hem Osmanlıda, hem Turkiye Cumhuriyeti'nde gureşmiş bir cihan pehlivanımız. Kurtdere koyunde yapılan yağlı gureşlerini 2014 yılından itibaren duzenlemeye başladık. Bolgemizde bulunan insanların bu gureş zevkini yaşasın istedik. Gureş Federasyonumuz ve gureşciler gureş yaptırmak Karesi'ye yakışıyor dediler. Buradan iddia ediyorum yağlı gureş seyircisi, Super lig'de spor seyircilerinden daha fazla. Federasyonumuzla birlikte karara vardık. Yağlı Gureş duzenleyen Belediyeler Birliğini kurduk. Yağlı gureş bir gorsel spor değildir. Yağlı gureş Turkun kendine ait ve sadece bizim Anadolu da sahip cıktığımız ve bize ait ozel bir spordur. Tarihin bize yuklediği bir gorevdir. Buna sahip cıkmak zorundayız. Gureş dunyaca tanınan bir spor ama Yağlı gureş bize ait bir spordur. Gecen yıl ve bu yıl aslında tarihi gunler. Yağlı Gureş duzenleyen Kentler Birliği bu gureşleri dunyaya yayacak. Bazı konular tarihte basit gibi başlar. Ama sizler buna şahit olacaksınız. Turkiye ilk kez duzenlediğimiz ve bu yıl 2'ncini duzenlediğimiz Kurtdereli Mehmet Pehlivan spor salonunda 'Başpehlivanlar Şehitler İcin Kol Bağlıyor' adı ile bir değişimin adımını atıyoruz. Solon yağlı gureşleri, gureşin hicbir ozelliğini değiştirmeyecek. Bu gureşleri şehit olan vatan savunması icin, bizim icin, vatan icin şehit olanlar icin yapıyoruz. Gureşlerimizin onur konuğu da ailesinden şehidi olan aileleri ozel davet ile gureşlere davet ettik" şeklinde konuştu. MUSA AYDIN: " YAĞLI GUREŞ SALONDA DA YAPILABİLİR" Gureş Federasyonu As Başkanı Musa Aydın'da yaptığı acıklamada, "Bin yıllık Ata sporu. Atalarımızın bize emanet ettiği yağlı gureşi dunyaya yaymamız gerekiyor. Buyuklerimiz salon yağlı gureşine karşı cıkıyorlar ama Yağlı gureş her yerde yapılır. Yağlı gureşin ozunden bir şey kaybetmeden yapılması gerekiyor. Bugun anlamı bizim icin cok buyuk. Allah şehitlerimize gani gani rahmet eylesin. Gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Kırkpınar'da son 16'ya kalan gureşcilerimiz burada olacaklar. Balıkesir bolgesinde minik ve deste de 8 gureşcisi karşılaşacak" şeklinde konuştu. Kırkpınar Başpehlivanı İsmail Balaban yaptığı kısa konuşma da, "Salon yağlı gureşi icin onemli bir adım. Ata sporunu dunyaya acmalıyız ve dunyaya kanıtlayacağız" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Karesi Belediye Başkanı Yucel Yılmaz ve beraberindeki heyetle birlikte gureşler icin Kurtdereli Spor Salonu icine hazırlanan ozel gureş ringini inceledi. Tanıtım toplantısına katılan yetkililer ve basın mensupları hatıra fotoğrafı cektirdiler. Kurtdereli Spor Salonunda yapılan toplantıya Balıkesir Buyukşehir Belediye Başkan V. Faruk Ozen, Turkiye Gureş Federasyonu Asbaşkanı Musa Aydın, Karesi Belediye Başkanı Yucel Yılmaz, Karesi Belediye Başkan Yardımcıları Yusuf Hocaoğlu, Mursel Sabancı, Genclik Hizmetleri Spor İl Muduru adına Karesi Genclik Spor İl Muduru Adem Ozbay, Belediyelerin daire başkanları ve mudurleri ile cok sayıda basın mensubu katıldı. İnternet Haber