Amerikan Gureşi Nedir? Herkes merak eder amerikan gureşi nedir?İki kişinin kavgasımı, gureş icin acı cekmekmi, yoksa hayatın kendisimi.Aslında amerikan gureşi bunların hepsinin karışımıdır.Yazıma başlamadan once ilk olarak ufak bilgiler vermek istiyorum.Amerikan gureşi'nin yurtdışındaki adı aslında profesyonel gureştir ondan yabancı birine American Wrestling derseniz o nedir diye tanım verir.Cunku amerikan gureşi amerika'da yapılan olimpik gureşleri bile icine alan bir tanımdır.Amerika olimpik gureşi amator olarak gorur ama bize gore onlar profesyoneldir Turkler'de bunun icin bu spora amerikan gureşi der. Amerikan Gureşi Spormudur? Aslında gercekte hayır.Sebebi ise macın başından sonuna kadar ayarlıdır.Fakat bunu sadece şirketin yoneticileri ve gureşciler bilir.Turkce terimi Eğlence Sporudur yani eğlendirme amaclı spor.Yani Gureşi insanlar spor kategorisine sokmaz.Eğlence sporuna sokar Amerikan Gureşi Gercekmidir? Turkiye'deki pek cok insan yanlış kanalları izleyip yanlış bilgiye kapılıyor.Gureşteki vuruşlar gercek olmasada gureşte yapılan ufacık yapılan hareket bazen gureşcinin kariyerine son verir.Oralarda kullanılan hardcore(sonra bahsedeceğim) vs vs'te gercekten can acıtır. Gureşte Kan Var Mıdır? Bu soruya yok diyen adama iki cevap verirdim.Ya hic mac izlememiş.Yada WCW izliyor.Kan gureşte genellikle haftalık şovlarda değilde PPV(Pay Per View)aylık sipariş uzerine dijital uydudan izlenen asıl ozel maclarda cok sık gozukur. Kanın Sırrı Nedir? Aslında genelde jiletle yapılır.Ama bu her şirket icin gecerli değildir bazı şirketler gercekciliği onde tutmak icin hardcorelardan alınan darbelerdede yapıyor.Jilet olayına geri donelim.Mantığı şudur kameraların gostermediği bir anda adamın alnını jiletle kesmesi.Alında hic damar olmadığından hem zararsız hemde daha cok kan cıkıp tum yuze yayılır.Ondan gureşte vucudda kan nadir gozukur.Hep yuzdedir. Gureşin Kuralları Nelerdir? Bunları saysamda bu kurallar her mac icin gecerli olmaz.Sadece normal maclarda olur.Ama mesela ''NO DQ''(diskalifiye olmayan macta) yahut ''Hell in a Cell''(kafesteki cehennem) macında gozukmez sırf onlarda değil tabi daha coğunda gozukmez.Bunlar orneklemeydi.Ama yinede belirli başlı kuralları soyliyeyim. Tuş etme:Rakibinin sırtı yerdeyken ona herhangi bir yerini vucuduna koymalısın hakem uce kadar sayar eğer kalkamazsa tuş olur.Ama kalkması icin omzunu bile oynatması yeterli ondan okadarda kolay iş değil. Pes Ettirme:Bu işi yapabilmek icin icin herhangi bir pes ettirici hareket uygulamanız lazım.bu esnada rakibiniz cok fazla acı ceker.Hakem ise devamlı pes edip etmediğini sorar pes ederse elini yere 2 3 kere vurur yada bunu dışında 2 yol daha vardır,birincisi rakip kendi elini yere vurur buna Tap Out denir;yada passed away dediğimiz olay gercekleşir ki bu da sleeper hold yada choke hold tarzı hareketlerde rakibin bayılması durumudur.Mac biter. DQ: Diskalifiye demektir.Kurallı maclarda rakip size hardcore ile vurur yahut ringe adam karıştırır yahut size bir hareket yapacakken onunuze hakemi atarsanız hakem macı dq ilan eder.Kemer macları diskalifiye ile kazanılırsa kemer el değiştirmez. No Contest:İptal demek.Ringe bazı isimler karışıp iki ismede dalarsa hakem macı iptal eder burda gong birden fazla duyulur. Rope Break:Bana gore sacma bir kural ama acıklamakta fayda var.Mantığı şu adamı sadece ringde tuş edebilirsin kafası azıcık ringin dışında olsun saymaz hakem yada bir submission(pes ettirme) hareketinde hareket cekilen iplere ulaşırsa hold bırakılmak zorundadır eğerki bırakılmasa hakem 5e kadar sayar ve diskalifiye eder. Count-Out:Bir gureşcinin ringin dışında 10 sn gibi bulunma sureniz var.Ringe girip cıkarsanız sureniz sıfırlanır eğer sureniz dolarsa dq olursunuz.Bu anlattıklarım sadece normal macta gecerli fakat. Gureş şirketlerine gelelim.Şu an dunyanın 1 numaralı federasyonu WWE'dir(WORLD WRESTLING ENTERTAINMENT).Bir zamanlar WcW(WORLD CHAMPIONSHIP WRESTLING) adlı şirket WWE'ye cok buyuk rakip olmuştur.Hele ''Monday Nitro'' adlı pazartesi gunleri olan tv şovu WWE'nin pazartesi gunku şovu RAW'ın reytinglerini supurmuştur.Ama 2001 yılında WcW iflas etti.Yani şuan liderlik koltuğunda WWE var.Onun dışındada şuan azda olsa kar yapan TNA, CZW gibi ufak capta federasyonlar vardır.WWE'den bahsetmek gerekirse WWE gureşci fazlalığından şovlarını ve gureşcilerini ikiye boldu.RAW ve Smackdown diye.İkisindede farklı gureşciler yer almakta ve RAW'daki gureşciler RAW'dakilerle SD'dakiler SD'dakilerlen gureşir.Asıl onemli şovlar onlar değildir.Her ay digital uydu uzerinden izlenen PPV(Pay Par View)'dır aylık sipariş uzerine izlenir.Hem RAW'a ait hemde SD'a ait PPV'ler vardır ama bazısı vardırki iki şovuda kapsayan PPV bunlardan en unlusu WrestleMania'dır nemidir bu?Futbolun dunya kupası NBA'in playoff finali.Yani gureş tarihinin gelmiş gecmiş en buyuk en gosterişli en ihtişamlı turnuvası.22 senedir yapılan gelenek.Nisan'ın 2'sinde WM 22 geliyor buyuk heyecanlada bekliyorum.Konuya donmek gerekirse son olarak gureşte bilmediğiniz bazı terimleri yazıyorum. Hardcore:Gureşte Kullanılan yabancı nesneler Booker:Macı ayarlayan kişiler Jobber:Kısacası comez demektir.Ana şovda bulunmayan şirkete yeni gelmiş gureşcilerdir. Keyfabe:Gureşte hikaye yada mac bolumesi demek.Mesela kişinin o gunku şov planı dışında bir olay gercekleştirmesi programda Gimmick:Gureşcinin karakteri Face:Anglelarda iyi halkın desteğini arkasını alan karakter House Show:TVlerde yayınlanmayan sadece şovun yapıldığı lokal bolge halkına yonelik olan şovlar Heel:Genellikle Face olan gureşcinin duşmanı kotu karakter. Push:Bir gureşcinin federasyonu tarafından destek alması Angle:Hikaye Gureş ve Kan Turkiye'de artık her gun insanlar amerikan gureşine sahte,yalan,sacmalık,gercektende vurmuyorlarki tarzı şeyler soylemeye başladı.Ama kısa sure once Eddie Guerrero adlı efsane kalp yetmezliğinden gitti.Ben burda bu yazıyı turkiye'de yapılan bu yanlışı duzeltmek icin yazıyorum.Gureşte kan yok diyenlerin alnını karışlarım.Oncelikle gureşciler her gun kendini 300 400 kere tahtalara atıyor.Bunun karşılıklarında aldıkları paraya değmez.Bunları ne icin mi yapıyor bazı kendini bilmezleri eğlendirmek icin.Karşılığına bakın.Owen Hart oldu.Eddie Guerrero oldu bilmem kim oldu.Bunların hepsi sizin icin sizi eğlendirmek icin hayatını tehlikeye atıp oldu.Hele Mick Foley adlı bir gureşcinin bir macında kulağı koptu.Bir macta da kafesin ustunden spikerin masasına balıklama atladı.Bu adam bu kadar şey yaptı.Sabu'yu ornek vermek gerekirse kırılan kemik sayısını gercekten ben unuttum.Bunlar normal bir gureşci icin hicde iyi şeyler değil.Ama bizim icin yapıyorlar.Siz o sıcak koltuklarınızda otururken onlar her gun acıdan oluyor.İsteseler başka mesleklerde bulunabilirler ama sırf bizim bu sporu sevmemiz icin calışsın yorulsun ter doksun bazıları olsun.Ama biz hala sahte diyelim. __________________