GSGM Teftiş Kurulu, konuyla ilgili ihbarlar uzerine yaklaşık 1 yıl once, ilk olarak Kurek Federasyonu'nda inceleme başlattı. 16 sporcunun millilik belgesini mercek altına alan mufettişler, soz konusu belgelerden hicbirinin gecerli olmadığını, hatta 2 sporcuya da fazladan 1'er adet ''sahte'' belge verildiğini tespit etti. Boylece 16 sporcuyla ilgili incelemede 18 sahte belgeye ulaşan Teftiş Kurulu, aynı durumun diğer federasyonlarda da gecerli olabileceği duşuncesiyle, incelemenin kapsamını genişletti.
GSGM Teftiş Kurulu 1 yıllık surecte, 24 federasyon tarafından verilen toplam 357 millilik belgesi uzerinde inceleme yaptıktan sonra, bunlardan 102'sinin gecersiz olduğunu belirledi. Kurul, milli takımlarda yer almayan kişilere ya da yonetmelik kapsamına girmeyen spor organizasyonlarında milli olanlara verilen belgeleri iptal ederken, bazı federasyonlardan da millilik belgesi verilen sporcularla ilgili eksik belgelerin tamamlanmasını ve duzeltilmesini istedi.
Millilik belgeleri iptal edilen ya da eksik evrakla verildiği belirlenen kişilerle ilgili dosyalar, OSYM, YOK ve Kredi Yurtlar Kurumu'na da gonderildi.
Gecersiz millilik belgesinin sağladığı ''ek puan'' avantajıyla universiteye yerleştirilen ya da yurt ve oğrenim kredisi imkanlarından yararlanan oğrencilerin, yapılacak yargılamanın ardından, oğrenim gordukleri universitelerdeki kayıtlarının silinmesinin yanı sıra yurtlardan cıkarılma ve kredilerinin kesilmesinin de gundeme gelebileceği bildirildi.
Ote yandan, GSGM Teftiş Kurulu, iptallerin yanı sıra bircok belgenin de duzeltilmesi yonunde federasyonlara yazı gonderdi. Bu yazılarda, verilen millilik belgesinin ozellikle sporcunun ferdi başarısına gore duzenlenmesi hususu belirtilerek, takım halinde elde edilen derecelerin gozonune alınmamasına dikkat cektiği oğrenildi.
BAZI İSİMLER İCİN CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NA SUC DUYURUSU
Bu arada, Elif Oruclu ve Bilal Koksal isimli sporcuların, Turkiye Karate Federasyonu'nun uye olmadığı Dunya Shotokan Karate Federasyonu'ndan aldıkları millilik belgelerini bazı kurumlarda kullandığı belirlendi. Turkiye'nin milli takımının bulunmadığı ''shotokan karate'' branşındaki millilik belgelerine, Kemal Berber ve Hayrettin Camurcu isimli kişilerin ''dunya federasyonunun yoneticisi'' gibi imza attığı da ortaya cıktı. Her iki sporcuyla ilgili dosya Cumhuriyet Başsavcılığı'na gonderilirken, Kredi Yurtlar Kurumu da bilgilendirildi.
Toplam 13 sporcuyla ilgili inceleme gercekleştirilen Sutopu Federasyonu'nda da Veysel Emir Kuzu ve Berkan Guncağ isimli sporcuların karar dosyaları Cumhuriyet Başsavcılığı'na gonderildi.
11 FEDERASYONDA İNCELEME SURUYOR
En cok inceleme 80 sporcunun millilik belgesiyle ilgili olarak Kayak Federasyonu'nda yapılırken, Binicilik Federasyonu hakkında incelemeye gerek gorulmedi. Gureş, voleybol, hentbol, işitme engelliler, bisiklet, cim hokeyi, badminton, bilardo, atletizm, universite sporları ve okul sporları federasyonlarında ise incelemelerin devam ettiği oğrenildi.
MİLLİLİK BELGESİ KİMLERE VERİLİYOR ?
Millilik belgesi; yurt icinde veya yurt dışında yapılan olimpiyat oyunları, Avrupa şampiyonaları, dunya şampiyonaları, Akdeniz oyunları, Karadeniz oyunları, Guneydoğu Avrupa ulkeleri oyunları, Universite Oyunları, Dunya ve Avrupa Genclik Olimpik Festivalleri, Uluslararası Askeri Sporlar Konseyi'nce (CISM) her 4 yılda bir yapılan dunya askeri oyunları ile uluslararası federasyonlarca duzenlenen ve olimpiyat oyunlarına katılabilme konusunda kalifikasyon niteliği taşıyan turnuvalarda, milli formayı giyen sporculara veriliyor.
Millilik belgesi, oğrecilerin universitelere kabulunde, Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtlardan yararlanma ve oğrenim kredisi alma konusunda avantajlar sağlıyor.
Kaynak: AA
__________________