Dunya şampiyonu Ali Rıza Alan'ın yeğeni olan ve 1960 yılında Tokat'ın Kemalpaşa beldesinde dunyaya gelen Halil Oz'un en buyuk ideali, gureş minderlerinde başarılar kazanmak olmuş. Amacına kısa yoldan ulaşabilmek icin, 19 yaşındayken mahkemeye giden ve doğum yılını ''1964'' olarak değiştirten Halil Oz, yeni kimlik kartıyla yıldızlar ve gencler kategorisinde gureşirken, kendisinden 4 yaş kucuk rakiplerine adeta minderi dar etmiş. Buyukler kategorisinde beklentilerine ulaşamayınca, son yıllarda hedefini ''hic değilse veteranlarda şampiyonluk'' olarak guncelleyen ve her gun 3-4 saat sureyle ağır antrenmanlar yaparak form tutan Halil Oz'un karşısına bu kez de mahkeme kararıyla elde ettiği ''gencliği'' cıkmış. -''ANNEM VE DAYIM GUREŞMEMİ İSTEMİYORDU''- Mahkemeye başvurarak yaşını kucultmesinin buyuk bir hata olduğunu ve bunun uzuntusunu yıllardır yaşadığını AA muhabirine anlatan Halil Oz, bu davranışının da yine gureşe olan tutkusundan kaynaklandığını belirtirken, ''Annem ve dayım gureşmemi istemedi. Bana inanmadılar. Oysa arkamda dursalardı, colak koluma rağmen kursuden inmezdim'' dedi. Şampiyon bir gureşci olmayı, hic kimsenin kendisi kadar isteyemeyeceğini, fakat talihsizliklerin hayatı boyunca yakasını bırakmadığını dile getiren Halil Oz, şoyle devam etti: ''Henuz 2 yaşındayken ekin tarlasında yakılan bir ateşin icine duştum. Elimi bir bezle yumruk şeklinde sardılar. Tedavi edilmediğim icin colak kaldım. Belki elimdeki sakatlığım nedeniyle, belki de ekonomik durumumuzun pek iyi olmaması yuzunden, annem ve dayım gureş yapmamı kesinlikle istemiyordu. İyi bir eğitim almamı ve para kazanarak hayatımı kurtarmamı arzuluyorlardı. Sonunda kacak olarak gureşe başladım. Fakat artık 19 yaşındaydım. Buyuklerde gureşmem imkansızdı. Ben de işe yıldızlar ve gencler kategorisinden başlamam gerektiğini duşundum. Mahkemeye başvurarak yaşımı 4 yıl kuculttum. Gencler ve yıldızlarda, doğal olarak rahat galibiyetler alıyordum. Fakat buyuklerde elit sporcu sınıfına giremedim. Bir donem, Turkiye'nin en iyi gureş kulubu olan, antrenorluğunu Muharrem Atik'in yaptığı Simtel'de, Fevzi Şeker, Reşit Karabacak, Aslan Seyhanlı, Kamil Ozdağ, Burhan Sabancı gibi sporcularla birlikte calıştıysam da kısa bir sure sonra bu kulubun kapanmasıyla boşta kaldım. Spora gec başlamam ve yeterli altyapıya sahip olmamam da sık sık sakatlıklar yaşamama neden oldu. Son olarak 3 ay once, ayağımdan, burnumdan ve kaburga kemiğimden aynı anda ameliyat oldum. Buna rağmen calışmalarımı aksatmadan surduruyorum.'' -''YENDİĞİM COCUKLARI ŞİMDİ DAHA İYİ ANLIYORUM''- Son iki yıldır veteranlarda Turkiye ve dunya şampiyonalarına katıldığını, fakat gercekte 50 yaşında olduğu halde, 45-50 yaş grubu yerine, 40-45 yaş grubunda gureşmek zorunda kaldığını belirten Halil Oz, ''Yaşıtlarımla gureşsem dunya şampiyonluğunu kazanacağımdan hic şuphem yok. Fakat kendimden genclerin karşısında hakikaten zorlanıyorum. Yıllar once benden kucuklerle gureşirken yaptığım haksızlığı, şimdi daha iyi anlıyorum'' diyerek duygularını dile getirdi. Halil Oz, bu konudaki bir anısını ise şoyle anlattı: ''Yıllar once gencler kategorisinde karşılaştığım ve eze eze yendiğim mahalle arkadaşımla, gecen yılki Veteranlar Turkiye Şampiyonası'nda birbirimize rakip olduk. Musabakaya başlarken bana gulumseyerek, 'Halil ağabey bakalım yine o zamanki kadar rahat yenebilecekmisin?' diyerek vermek istediği mesajı almam hic de zor olmadı.'' -''DAVAMI GERİ CEKTİM''- Veteranlar kategorisinde yaşadığı zorluk nedeniyle, gecen yıl yeniden mahkemeye başvurduğunu ve yaşını buyutmek istediğini acıklayan Halil Oz, ''Fakat baktım ki; iş hayatımdan, sigortalılık sureme, emekliliğime kadar bircok konuda karmaşa yaşanacak. Ayrıca yıllar once yaptığım gureş musabakaları dahi tartışmalı duruma gelecek. Bu nedenle davamı geri cekmek zorunda kaldım'' dedi. -''ANTRENORLUKTE DE İDDİALIYIM''- Gureşte 4. kademe antrenor diplomasına sahip olduğunu ve antrenorluğu de buyuk keyifle yaptığını vurgulayan Halil Oz, ''Buna karşın, kursunun en ust basamağına cıkma idealimden vazgecmeye niyetim yok. Veteranlarda bir Turkiye ikinciliğim, bir de Turkiye ucunculuğum var. Fakat Turkiye ve dunya şampiyonluklarına da kesinlikle ulaşacağım'' diyerek iddiasını ortaya koydu. Gureşte kendisinin elde edemediği başarılara oğullarının ulaşmasını arzuladığını ifade eden Halil Oz, sozlerini şoyle tamamladı: ''20 yaşındaki oğlum Evren gercekten cok iyi bir gureşci. Fakat universitede okuduğu icin spora yeterince zaman ayıramıyor. 9 yaşındaki oğlum Yekta Arda'yı da altyapısının sağlam olması icin cimnastiğe yonlendirdim. İleride iyi bir gureşci olması icin elimden geleni yapacağım. Bunun yanı sıra memur olarak gorev yaptığım Cankaya Belediyesi'nde de minik sporculardan oluşan bir takım kurmak ve onlara birikimlerimi aktarmak istiyorum. Bu konuda belediye başkanımıza bir dosya hazırlayarak verdim. Umarım bu projem gercekleşir.'' A.S __________________