648 ve 649’uncu Tarihi Kırkpınar Yağlı Gureşleri’nin başpehlivanı Mehmet Yeşil Yeşil, kendisi icin Kırkpınar’ın manevi değerinin daha on planda olduğunu soyledi. 648 ve 649’uncu Tarihi Kırkpınar Yağlı Gureşleri’nin başpehlivanı Mehmet Yeşil Yeşil, kendisi icin Kırkpınar’ın manevi değerinin daha on planda olduğunu soyledi. Dedesinin gureşci olması nedeniyle kucuk yaşlardan bu yana yağlı gureşin icerisinde olan Mehmet Yeşil Yeşil, elde ettiği diğer başarıların yanı sıra Kırkpınar’da da iki kez başpehlivanlığı kazandı. Mehmet Yeşil Yeşil, AA muhabirine yaptığı acıklamada, yağlı gureşin olimpiyatı sayılan Kırkpınar’ın adında onlarca mana saklı olduğunu duşunduğunu, genc neslin bunu iyi kavraması gerektiğini belirtti. Tarihi Sarayici Er Meydanı’nın diğer er meydanlarından farklı olduğunu aktaran Mehmet Yeşil Yeşil, başka gureşlerin telafisinin olduğunu ancak Kırkpınar’da yapılan hataların telafisinin bulunmadığını kaydetti. "Kırkpınar’da maneviyat cok onemli" Kırkpınar efsanesinin 657 yıldır devam ettiğini anlatan Mehmet Yeşil Yeşil, şunları soyledi: "Halkımız, insanlarımız gureşe gercekten onem veriyor. Onun icin bu organizasyonun cok uzun yıllar devam edeceğini duşunuyorum. Şimdiki nesil, okuyan, kulturlu bir nesil. Universite okuyan sporcularımız da cok fazla artık. İnşallah yağlı gureşin ozunu, kulturunu, usta-cırak ilişkisini, Kırkpınar’ın gercek maneviyatını oğrenerek gelirler. Bazı genc nesil, Kırkpınar’a maneviyat ve işimizin gelenek goreneklerinden koparak geliyor. Kırkpınar’da maneviyat cok onemlidir ve Kırkpınar’ın ozudur." Yağlı gureşin ve Kırkpınar’ın hayatında cok ayrı bir yerinin olduğunu belirten Mehmet Yeşil Yeşil, "Sekiz yaşından bu yana gureşiyorum. Dokuz yaşında Kırkpınar’a gureşmek icin geldiğimde beni gureştirmemişlerdi. Buranın maneviyatını 9 yaşından beri hissediyorum. Rahmetli babam bana buranın maneviyatını işledi. Bunun değeri cok buyuk. Kırkpınar’ın değerini bilenler tarihe gecmek icin buraya geliyor. 32 yaşıma geldim, inşallah guzel neticelerle evimize doneriz." ifadelerini kullandı. Kırkpınar’a 10 aydır hazırlanıyor Antalya Serik Belediyesi adına gureştiğini hatırlatan ve Kırkpınar’a iyi hazırlandığını ifade eden Mehmet Yeşil Yeşil, şoyle konuştu: "Kırkpınar hazırlıklarımız 10 ayı buluyor. 2009 ve 2010 yıllarından sonra hedefimiz tabii ki yine başpehlivanlık. Bu yıllardan sonra ikincilikler ve ucunculukler aldım, ceyrek finalde kaybettim. Her zaman Kırkpınar’a yakışır gureşler yapmaya calıştım. Terimin, kanımın son damlasına kadar mucadele ettim. Bu sene de mucadelemizi vereceğiz. Hedefimiz tabii ki başpehlivanlık, altın kemer. Buraya gelen butun pehlivanlar, birinci olmak icin geliyor. Nasibimizi arayacağız. Er meydanına cıkacak tum pehlivan kardeşlerime başarılar diliyorum. Allah herkesin emeğini yağlı eylesin, Allah herkesin kalbine ve yureğine gore versin." Corlu’daki tren kazasına uzulduğunu aktaran Mehmet Yeşil Yeşil, "Turkiye’ye başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyorum. Zor bir durum, yaşanmasaydı diyoruz ama elden bir şey gelmiyor. Uzulduk inşallah bir daha tekrarlanmaz. Kırkpınar, Trakya’ya ayrı bir hava katıyordu ama boyle bir olayın arkasından olması uzucu." ifadelerini kullandı. Gazeteler __________________