Recep Kara, hedefinin ust uste 3. kez Kırkpınar Yağlı Gureşleri'ni kazanarak, altın kemerin sahibi olmak, minderde ise Dunya ve Avrupa Şampiyonlukları kazanmak olduğunu soyledi. Gureşi zirvede bırakacağını kaydeden milli gureşci, "Bu işin vezirliğini yapıp da rezilliğini yaşamayacağım" dedi. İrfan YİRMİBEŞ - Rasim TURHAN / İHA Ozel acıklamalarda bulunan Kırkpınar Başpehlivanı Recep Kara, Tarihi Kırkpınar Yağlı Gureşleri'nin en eski spor organizayonu olduğunu isoyleyerek, "Kırkpınar Yağlı Gureşleri, dunyanın ve ulkemizin en eski spor organizasyonudur. Bilinen tarihi 647 yıl onceye dayanır. Biz de bu kultur mirasının temsilcileriyiz. Bu işin zirve noktası da başpehlivanlıktır. 4 senedir Kırkpınar'a katılıyorum ve bu 4 senede 3 birincilik bir ikincilik aldım. Milli takımda sakatlandığım icin bir yıl ara vermek zorunda kaldık. Başpehlivan olana emanet olarak bir yıl boyunca altın kemer takılır. 3 yıl ust uste başpehlivan olana altın kemer hediye edilir. Bu işin zor olduğunun kanıtıdır. 2004 yılında 22 yaşında başpehlivan olarak, Kırkpınar'ın en genc başpehlivanı oldum. Cumhuriyet tarihinde son 50 yılda 22 yaşında başpehlivan olan yok. Seneye tekrar altın kemeri kazanıp, ebediyen sahibi olmak istiyorum" diye konuştu. Kırkpınar Yağlı Gureşleri'nde bu sene getirilen kura sistemini sert bir dille eleştiren Recep Kara, "Kura sistemini bu yıl getirdiler yenilik olsun diye. Esasen bu kura sistemini beni engellemek icin getirdiler. Kış aylarında Antalya'da Yağlı Gureş Kurultayı yaptılar. Rakiplerim, bu kurultayda puanlamada minder gureşinden gelen Recep Kara'yı yenemiyoruz, puanlamayı kaldırın şeklinde soyluyorlar. Bu kuralın benim icin geldiği de camiada bilinen bir gercek. Ama onların getirdiği kural benim işime yaradı yine. Ata sporu gureş, yiğit işidir, yurek işidir, bilek işidir. Er meydanına cıkar aslanlar gibi gureşir, birisi yener, birisi yenilir. Gureşi gureşci cozecek sahada. Tombalayla, zarla bu iş olmaz. Hangi cağda yaşıyoruz ? Sporun akademisini bitirmişim ben. 15 yıldır bu işi yapıyorum. Başkana diyorum, bu yanlış bir uygulama, bunu değiştir, 'Biz kurultay yaptık, bunu deneyeceğiz' diyor. Deneme tahtası mı bu ? Gecen hafta Başbakanımızı ziyaret ettik, Başbakanımız da kura sistemini eleştirdi ve federasyon başkanına 'Boyle sacmalık olmaz, cabuk kaldırın bunu' diyerek uyarıda bulundu. Kura sisteminde yazı tura sonucu kazanan belirleniyor. Hile yapılabilir, bunun onune gecemezsin" ifadelerini kullandı. Minder gureşi ile yağlı gureş arasındaki farkla ilgili de değerlendirmede bulunan Recep Kara, "Minder gureşi 4 dakika suruyor, Kırkpınar Yağlı Gureşleri 40 dakika suruyor. Minder gureşinde daha seri olmak zorundasın. Yağlı gureşte ise uzun vadeli irade, guc, kuvvet, teknik hepsi işin icine giriyor. 40 derece sıcakta, anaerobik ortamda rakiplerinle mucadele etmek zorundasın. Minder gureşinde puanlama olduğu icin ben de minderden geldiğim icin rakiplerimi daha cabuk egale edebiliyorum. O avantajımı kullanıyorum" dedi. Yağlı Gureşleri'nde mucadele ettiği icin minder gureşine kafa olarak adapte olamadığını soyleyen Recep Kara, "Hocalarım bana 'Bir tarafa yoğunlaş, ya minderi ya da yağlı gureşi tercih et' dedi. Minderde zaten altyapım var. Dunya ve Avrupa Şampiyonaları'nda ulkemi temsil etmişim. Şimdi yağlı gureşte altın kemer sahibiyim. Yağlı gureşte unvanımı korumalıyım. Gonul istiyor ki hem yağlı gureşlerde hem de minderde şampiyon olayım. Biz eskilerin deyimiyle bir koltukta iki karpuz taşıyoruz. Ben de burada bocalıyorum. Kafa olarak bir yere adapte olamıyorum. Hedefim Kırkpınar Yağlı Gureşleri'nde 3 kez ust uste başpehlivan olarak altın kemerin sahibi olmak ve minderde de Dunya ve Avrupa şampiyonlukları kazanmak. Bu hedefime inşallah ulaşacağım" ifadelerini kullandı. Gureşi zirvede bıraktığını kaydeden Recep Kara, "Bu işi omur boyu yapacak değiliz. Hedefim bu işi zirvede bitirmek. Bu işin vezirliğini yapıp da rezilliğini yaşamayacağım" diyerek sozlerini noktaladı. Kaynak:Ajansspor __________________