Canakkale Boğazı´nın Kepez beldesi sahilinde akşam saatlerinde buyuk balıkları avlamak ve goruntulemek icin serbest dalış yapan Mujdat Turan, yaklaşık 3 metre uzunluğunda ve 100 kilo ağırlığındaki bir vatoz ile karşılaştı. Devasa vatozun kendisine doğru yaklaştığını gorunce korktuğunu ve icine bir urperti duştuğunu anlatan Mujdat Turan, ilk once ne yapacağına karar veremedi. O anda, ‘Acaba kacsam mı ki´ diye duşunduğunu belirten Turan, daha sonra cesaretini toplayıp, dev vatozu sualtı kamerası ile goruntulemeyi başardı.

’AKLIMA VATOZUN OLDURDUĞU STEVE IRWIN GELDI’
Yıllardır tupsuz serbest dalış yaptığını, boyundan, kilosundan ve yaşından daha buyuk balıklar avladığını belirten Mujdat Turan, şoyle konuştu:
"Canakkale Boğazı´nda daha once ben Cicina cinsi bir vatozu goruntulemeyi başarmıştım. Hatta bilim adamları tarafından kayıtlara gecildi. Manta vatozları da var, Onlar daha cok buyuyor. Ama bu daha cok zehirli ve tehlikeli olan vatoz cinsiydi. Cok buyuk bir vatoz balığıydı, yaklaşık 100 kilogram civarı. Yıllardan beri dalış yaptığım halde ben bu buyuklukte bir vatoz balığını boğazlarda ilk kez goruyorum. Bu vatozu goruntulerken aklıma Steve Irwin geldi. 44 yaşında unlu bir belgeselciydi, ‘timsah avcısı´ diye lakabı vardı. Vatozun ani bir hamlesiyle hayatını kaybetmişti.

KUYRUKLARINDAKİ İĞNEYİ HANCER GİBİ BATIRIYORLAR
Bu vatozlar kuyruklarını bir akrep gibi cok hızlı şekilde kullanabilir ve hancer şeklinde olan kuyruğundaki iğnesini de vucudunuza batırabilir ve o zehir sizi orada oldurebilir. Onun icin cok yaklaşmadan, korkarak da olsa heyecan dolu bir cekim yaptım. Bir an korkum daha da arttı. Ama yine de bu dinozorlar cağından kalmış canlıyı goruntulemek icin son ana kadar devam ettim cekimlerime ve onunla birlikte derinliklere kadar yuzdum. Sonra o karanlıklarda kayboldu gitti. Bu buyuklukteki bir vatozu, cok tehlikeli olmasına rağmen goruntulemeyi başardım. Boyutları da benim kameramın kadrajına sığmadı. Onu yaklaşık 3 metre uzaklıktan cektim. Tahminim, normal bir otomobil buyukluğundeydi. Kuyruğu da kolumdan daha kalındı. Cok yaklaşmadan, uzaktan cekim yaptım."
’COK HEYECAN VERİCİYDİ’
Dev vatozu avlamak yerine, goruntulemeyi sectiğini anlatan Mujdat Turan, "Onu avlamak, o hayvanı sadece oldurmek olurdu. Yararlanmayacaksak bu hayvana ve doğaya zarar vermemek gerekir. Onu avlamamak benim icin daha etik bir davranıştı. Onun icin avlamadım ve suyun altında sadece suzuluşunu izledim. Bu benim icin cok heyecan vericiydi. Ne kadar korksam da bu heyecanı yaşamak cok guzeldi. Onu izledim, cekimlerimi yaptım ve sosyal medyada takipcilerim ile bunu paylaştım. Herkes hayranlığını ifade etti. Denizin altında bu kadar yıl, hicbir tuzağa yakalanmadan, bu buyukluğe ulaşması gercekten cok şaşırtıcı. Cunku denizlerimizde onlarca tuzak var. Bu tur vatozlar da olta ve ağ gibi tuzaklara yakalanıp yok oluyor. Bu balığın bu kadar gizemli bir şekilde karanlık sularda bu boyutlara ulaşması beni de, takipcilerimi de şaşırttı" dedi.
DHA