Olimpiyat, dunya ve Avrupa şampiyonu milli gureşci Taha Akgul, son Dunya Şampiyonası'nda ceyrek finalde elenmesine ilişkin, "Ben oz eleştiri yapmasını bilen bir adamım. Bazı şeyleri doğru yapmadık ki bize orada başarı nasip olmadı" diye konuştu Taha Akgul, boynuna astığı Avrupa'da 6, dunyada 2, olimpiyatlarda 1 altın madalyanın ardından ekim ayında Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de duzenlenen Dunya Şampiyonası'na hazırlanma sureci, ceyrek finalde İranlı rakibi Parviz Khodavirdi Hadibasmanj ile yaptığı karşılaşma ve aldığı mağlubiyet ile kariyeri icin hedeflerini değerlendirdi. Macaristan'daki organizasyon oncesi hedefini "3. kez dunya şampiyonluğu" olarak belirlediğini vurgulayan 28 yaşındaki gureşci, "Serbest stil gureşte İran, Gurcistan, Rusya, Azerbaycan, Ukrayna, ABD gibi cok guclu ulkeler var. Kurada butun iyiler bir tarafa toplandık. Cıksaydım, cok guclu bir gruptan cıkacaktım. İranlı rakibimle daha once 3 defa gureştim ve ucunde de galip gelmiştim. Kaybedeceğimi ben de duşunmuyordum. Cok buyuk bir surpriz cok buyuk bir hayal kırıklığı oldu." ifadelerini kullandı. Hadibasmanj'ın "guclu ve kondisyonlu" bir sporcu olduğunu belirten Taha, "Aslında mucadele kafa kafaya geciyordu. Cok da atak gureştim ikinci yarı, 4 defa rakibimin ayağını almama rağmen dort kere dalmama rağmen bir turlu duşuremedim. Kıl payı pozisyonlardan dondu. Rahatlamak icin skoru 4-1'e getireyim diye uğraştım, cunku 2-1 ondeydim. Rakibim puanlar aldı ve 3-2 one gecti. Daha sonra 20 saniye kala tuttuğum rakibimi hic olmayacak yerde kacırdım. En iyi olduğum yer dalma tekniğimdir ama bu sefer olmadı." şeklinde konuştu. "YENİLMEKTEN GOCUNAN BİR ADAM DEĞİLİM" Finalde yenilse uzulmeyeceğini aktaran Taha, "Ancak, ceyrek finalde yenilmiş bir sporcuyum, demek ki bazı şeyleri doğru yapmadık." dedi. "Ben oz eleştiri yapmasını bilen bir adamım her zaman oz eleştiri yaparım." ifadesini kullanan Taha, şoyle devam etti: "Yenilmekten gocunan bir adam değilim. Sporda bunlar var. Oz eleştiri yapan bir insanım, demek ki bazı şeyleri doğru yapmadık ki bize orada başarı nasip olmadı. O yuzden calışma programımızı değiştirip yine aynı şekilde antrenmandaki calışma tekniğimizi taktiğimizi değiştirip, yoluma devam edeceğim. İnanın 4-5 ay cok iyi hazırlandım, ameliyat olmama rağmen. ABD'de Azerbaycan'da kamplar yaparak, cok iyi hazırlandım. En iyi hazırlandığım şampiyonadan madalyasız dondum. Rıza Kayaalp icin de aynı oldu. Bunlar başımıza geldi ve ikimizin de aynı yerde yenilmesi kotu bir tevafuk oldu." "ERTESİ GUN ANTRENMANLARA BAŞLADIM" Dunya şampiyonasından erken elenmesinin ardından vakit kaybetmeden Turkiye'ye donduğunu aktaran Taha, ertesi gun de hemen antrenmanlara başladığının altını cizdi. "Kesinlikle bırakmadım." diyen Taha, şunları soyledi: "Ardından Almanya’ya gittim. Cok iyi bir kondisyoner eşliğinde 14 gun antrenman yaptığını. Kesinlikle bırakmadım cunku ben o sureci uzatsam, moralim bozuk gezeyim tozuyum desem bu surec daha uzayacak, ben daha da geriye gideceğim. Dunya şampiyonası oncesinde kilo vermiştim. Toparlamam gerekiyordu. Ağırlık calıştım, farklı bir ortam, farklı spor salonu, farklı yemekler... Moral olarak da kendime geldim." İnsanların kendisine yaptığı şeyler doğru olduğu icin destek verdiğini dile getiren Taha, "Sağ olsunlar, bazı şeyleri doğru yapmışız ki insanlar bize destek oluyor. Bir de şunu unutmasınlar 8 senedir zirvedeyiz, 8 senedir dunya gureşinde 1 numara olmak, zirvede olmak kolay değil biz bunu başardık. İnsanlar şunu beklemesinler, Taha her gittiği yerde birinci olacak, şampiyon olacak... Tamam, ben zaten şampiyonluk icin calışıyorum ulkemizin bayrağını gondere cektirmek icin calışıyorum. Ama butun sporcular bunun icin, şampiyonluk icin calışıyor. Allah hep hak edene veriyor ki surekli zirvede kalabilmek gercekten cok zor, arada bir tokezlemeler olabilir. Bu normal bir yenilgidir. Bir dunya şampiyonasında da yenilebilirim, sonucta sadece bir yenilgidir." yorumunu yaptı. Son şampiyonadaki performansına vurgu yapan Taha, "Sonucta bu olimpiyat değil. Bu işin en ust noktası olimpiyat. Daha once 2 defa dunya, 6 kere Avrupa ve olimpiyat şampiyonu olmuşum. Bir dunya şampiyonasında da yenilebilirim. Gunumde olmayabilirim, başka sebeplere bağlamamak lazım. Ben disiplinli bir şekilde tamamen kendimi gureşe adayarak bu surece hazırlandım. Sadece bir yenilgidir. Eleştiriler geliyor duyuyorum ama alakası yok tamamen işime odaklanıyorum." şeklinde konuştu. "KENDİMİ BOZMADAN GUREŞİ BIRAKANA KADAR DEVAM EDECEĞİM" Elenmesinin arkasında taktik amaclı kilo vermesi, sosyal hayatta cok yer alması gibi sebepler olduğu iddialarını reddeden milli gureşci, yenilgisinin tek sebebinin "teknik" olduğunu vurguladı. Karşılaşmanın olduğu gun hicbir rahatsızlığının olmadığını belirten Taha, "Bana soruyorlar, 'Ne oldu, gucun mu yetmedi? Kilo verdin, zayıfladın' gibi değişik sebeplere bağlayanlar da var ama aslında tamamen sebep, teknik. Teknik acıdan bir sıkıntı vardı. Belki hazırlanma surecinde bir sıkıntı oldu. Ya da musabaka icerisinde bir hata yaptım belki atak yapmamam gerekiyordu ama teknik problemlerden dolayı kaybettim. Bunu sosyal hayatla ya da başka bir şeyle bağdaştırmak doğru değil." ifadelerini kullandı. "Ben hicbir zaman cizgisini bozmayan bir adamım." diyen Taha, "Olimpiyat şampiyonu oldum cizgimi bozmadım, ertesi yıl Avrupa şampiyonu, dunya ikincisi oldum cizgimi bozmadan devam eden bir insanım. Olimpiyattan sonra bozmayan şimdi niye kendini bozsun. Kendimi bozmadan gureşi bırakana kadar devam edeceğim" değerlendirmesinde bulundu. HEDEF 2. KEZ OLİMPİYAT ŞAMPİYONLUĞU Taha Akgul, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda ikinci kez şampiyon olmayı hedeflediğini belirtti. "Bana Allah bu saatten sonra hic madalya bile vermese başım gozum ustune şukrederim." diyen Taha, sozlerini şoyle tamamladı: "Cunku bize bunları kazandıran da Allah. Hepsi bir sınav, olimpiyat şampiyonu, dunya şampiyonu yaptı. Hepsi bir sınavdı, şu an belki mağlubiyetle bizi sınıyor. Onemli olan sınavdan başarıyla gecebilmek icin calışmaya devam edebilmek. Bu emeğin karşılığını onumuzdeki şampiyonalarda Allah tekrar bana verecek diye duşunuyorum. İkinci olimpiyat şampiyonluğunu hedefliyorum. Oraya kadar 2 Avrupa, bir dunya şampiyonası var, alabildiğim kadar şampiyonluk icin calışacağım." İnternet Haber