Yayla şenliğinde izlediği ata sporu hayatını değiştirdi
Spor Haberleri0 Mesaj
●16 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Spor Haberleri
- Yayla şenliğinde izlediği ata sporu hayatını değiştirdi
-
06-10-2019, 23:46:57Turkiye’de yağlı gureşte yapılan en buyuk organizasyon olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Gureşleri’nde 2004, 2007, 2008 ve 2016 yıllarında başpehlivanlığı elde eden Recep Kara, 26 yıllık kariyerinde cok sayıda başarıya imza attı. Ordu’da 10 yaşındayken katıldığı yayla şenliğinde ilk kez yağlı gureş izleyen Kara, dedesinin tavsiyesi uzerine bu spora başladı. Recep Kara, 1993 yılında Samsun’daki bir kulubun sporcusu olarak başladığı kariyerini yaklaşık 26 yıldır ceşitli kuluplerde surdurdu. Tarihi Kırkpınar Yağlı Gureşleri’nde 4 kez başpehlivanlığı elde eden Recep Kara, ayrıca dunya, Avrupa ve Turkiye’de organize edilen cok sayıdaki organizasyonda başarıya ulaştı. Milli mayoyu ilk kez 1998 yılında giyen Kara, 2004 yılında 22 yaşındayken Tarihi Kırkpınar Yağlı Gureşleri’nde elde ettiği başarı ile Cumhuriyet tarihinin en genc başpehlivanı unvanının da sahibi oldu. Ordu Buyukşehir Belediyesi Spor Daire Başkanı olan Kara, gureş hayatına ise Ordu Buyukşehir Belediyespor Kulubunun sporcusu olarak devam ediyor. "Ata sporuna hizmet edecek gureşciler yetiştirmeye gayret ediyoruz" Recep Kara, AA muhabirine yaptığı acıklamada, imkanlar el verdiği surece gureşmeye devam edeceğini soyledi. Aktif gureş hayatına sayısız başarılar sığdırdığını belirten Kara, 16 yıl gencler ve buyukler milli takımlarında gorev yaptığını ifade etti. Kara, milli takımla Avrupa şampiyonluğu, Avrupa ikinciliği, Avrupa ucunculuğu, dunya ikinciliği gibi başarılara imza attıklarını anımsatarak, yağlı gureşlerde 4 defa başpehlivanlığı, 4 kez ikinciliği, 2 kez de ucunculuğu kazandığını dile getirdi. Gureşte hem Turkiye’ye hem de Ordu’ya sayısız şampiyonluk getirmenin mutluluğunu yaşadığını vurgulayan Kara, "Bu durum her sporcunun arzu ettiği bir olaydır. Allah bize bunları nasip etti. İnşallah vakti geldiğinde bu emaneti genc kuşaklara devreceğiz." dedi. Recep Kara, fırsat buldukca bilgi ve tecrubelerini genc gureşcilere aktarmaya gayret ettiğini anlatarak, "Ordu Buyukşehir Belediyespor Kulubu bunyesinde kurduğumuz gureş takımımızda, bizden sonra ata sporuna hizmet edecek, şampiyon olacak, pehlivan olacak gureşciler yetiştirmeye gayret ediyoruz." diye konuştu. Gureşin zor bir spor olduğuna dikkati ceken Kara, gureşcinin zinde ve formda kalabilmesi icin bazı şeylere cok dikkat etmesi gerektiğini soyledi. Kara, gureşcinin duzenli antrenman yapmadan formda kalmasının mumkun olmadığını dile getirerek, "Haftada bir gun dinleniyoruz, diğer gunler mutlaka antrenman yapıyoruz. Bazen gun icinde cift antrenman yaptığımız da oluyor. Kondisyonumuzu muhafaza etmek icin bu antrenmanları yapmamız şart." ifadelerini kullandı. Gureşcilerin beslenmelerine de ozen gostermek zorunda olduğunu belirten Recep Kara, "Antrenmanlarda cok kalori yakıyoruz. Dolayısıyla kaybettiğimiz kaloriyi tamamlaman lazım aksi durumda vucutta kas yıkımı oluyor. Bunu da yediğin doğru gıdalarla telefi etmek durumundasınız. İyi beslenmek, calışmak ve dinlenmek sporcuyu başarıya ulaştırıyor." şeklinde konuştu. "Ben yağlı gureşler adına gelecekten umutluyum" Recep Kara, bu sene Kırkpınar’da hakem heyetiyle alakalı sorun yaşadığının altını cizerek, şunları kaydetti: "Bana karşı haksız bir uygulama yapıldığını duşunuyorum. Bu olaya isyan ederek haksızlıkların olmaması gerektiğini dile getirdik. Bu haksızlıklar bu şekilde devam ederse de bir daha Kırkpınar’da olmayacağımı ifade etmiştim. Yine sozumun arkasındayım ancak iyi bir yonetim gelirse, hakem heyeti ciddi şekilde kendine ceki duzen verirse o zaman aldığım kararı sorgulayabilirim. Şunun bilinmesini isterim ki ben Kırkpınar’ı bırakacağımı acıkladım ama halen gureş hayatıma devam ediyorum. Turkiye’nin beş bolgesinde yılın 6 ayı yağlı gureşler, ata sporumuz devam ediyor. Bunlara katılmayı surdureceğim fakat Kırkpınar’la ilgili goruşumuz, gureşmemek yonunde." Kırkpınar’da son yıllarda Karadeniz-Akdeniz cekişmesi sonucu ortaya kaliteli gureşler cıktığına işaret eden Kara, bu durumun da haliyle kaliteyi artırdığı goruşunu paylaştı. Kara, bir yıl Karadeniz’den başpehlivan cıkıyorsa, ertesi yıl Akdeniz’den cıktığını vurgulayarak, "Yağlı gureşte boyle tatlı bir rekabet var. Bundan 20 yıl once Kırkpınar’da başa gureşen pehlivan sayısı 25 civarındaydı, 2018 yılı itibarıyla bu rakam 70-75’leri buldu. Dolayısıyla ata sporumuza her gecen yıl ilgi ve alaka artıyor. Ben yağlı gureşler adına gelecekten umutluyum." değerlendirmesinde bulundu. AA __________________