Merhum Olimpiyat, Dunya ve Avrupa şampiyonu Yaşar Doğu’nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu, "Babamın en buyuk idolu ulkemize gureş aracılığıyla hizmet etmekti. Onun ne kadar milliyetci olduğunu coğumuz biliyoruz” dedi. Efsanevi gureşci Yaşar Doğu, olumunun 58. yılında memleketi Samsun’un Kavak ilcesinde duzenlenen programla anıldı. Samsun Valiliği tarafından Kavak ilcesi Rıdvan Celikel Fen Lisesinde duzenlenen program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra acıklamalarda bulunan Genclik ve Spor İl Muduru İsmail Hakkı Kasapoğlu, Yaşar Doğu’yu anmanın Anadolu coğrafyasındaki her insan icin onur kaynağı olduğunu soyledi. Doğu’nun Samsun ve Kavak icin inanılmaz bir zenginlik olduğunu ifade eden Kasapoğlu, “Cunku, Yaşar Doğu dunyada belki kırılması zor olacak bir ismi yazdırdı. Her gureşcinin hayalidir Yaşar Doğu olmak. Her gencin gelmek istediği noktadır Yaşar Doğu. Cunku Yaşar Doğu oyle bir iz bıraktı ki, dunyada o iz zor yakalanabilecek noktada” dedi. "Genclere Yaşar Doğu’nun anlayışını anlatmamız lazım" Yaşar Doğu’nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu ise Anadolu’nun neresine giderse gitsin babasının itibarını halkın gozunde gorduğunu ve bu gururu kendisine yaşattıklarını ifade etti. Onemli olanın genclere, Yaşar Doğu’nun kendi talebelerine o değerleri aksettirmek olduğunu aktaran Doğu, “Bu değerleri oğretmenin en guzel yolu oluşturulan bir kultur evi. Onemli olan bu kultur evindeki mesajlarla bu olayı kurumsal bir şekilde geleceklere aksettirmek. Biz bunu başardık Samsun’da ki koy konağında Emirli koyunde babamın annesinin evinde. Zaten gencliğinin coğu Emirli koyunde gecmiş. Pehlivanın Emirli de mi olduğu onemli değil. Amasya’nın yetiştirdiği değerler listesinde Yaşar Doğu’nun ismi geciyor. Ben şikayetci değilim ve gurur duyuyorum. Amasya da sahiplendi. Ama biliyoruz ki Yaşar Doğu bir değer. Onun değerlerini genclere aksettirmek icin bu kultur evi bir fırsat. Duyuyorum ki Milli Eğitim oğrenci grupları getiriyormuş. İnşallah bunun sayısı artar. Bizim onlara bu kulturu aksettirmemiz ve bu anlayışı anlatmamız lazım. Dilerim ki bunun benzerleri de diğer şampiyonların memleketlerinde başlasın. İnşallah o da gelecektir” diye konuştu. "Babamı gecemedim" En kucuk evladı olarak babasını gecemediğini aktaran Doğu, “Ben de bir profesor olarak spor bilimlerinde yetiştirdiğim yuzlerce talebeyle kendi acımızdan hizmet ediyorum. Babamın en buyuk idolu ulkemize gureş aracılığıyla hizmet etmekti. Onun ne kadar milliyetci olduğunu coğumuz biliyoruz” şeklinde konuştu. "Yaşar Doğu’ya kuvveti veren inanc ve cesarettir” Samsun Valisi Osman Kaymak da Yaşar Doğu’nun bir felsefesi olduğunu belirterek, “Sırtı yere gelmeyen, onurla, şerefle Turk bayrağını gondere cıkarmış. İstiklal Marşı’nı okutmuş. Bunlarla ovunmek guzel ama o bizden bir şeyler bekliyor. ‘Sadece ovmeyin yolumdan gelin’ diyor. O anlamda Yaşar Doğu’nun da bir felsefesi var. Bu felsefe inanc, ahlak ve cesaret. Ben de merak ettim Yaşar Doğu’daki bu sır nedir diye. Bu kuvvete guc veren inanc ve cesarettir” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Kavak Kaymakamı Recep Koşal Vali Kaymak’a Yaşar Doğu’nun tablosunu hediye etti. Ayrıca Yaşar Doğu kitabının yazarı Ahmet Seven de Vali Kaymak’a kitap takdim etti. Programda ayrıca yarışmalarda dereceye giren genc gureşcilere Vali Kaymak hediye verdi. Yaşar Doğu’yu anma programının ardından Vali Kaymak ve beraberindekiler Kavak ilcesinde bulunan Yaşar Doğu Anı Evi Muzesini de ziyaret etti. Programa ayrıca Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, İl Milli Eğitim Muduru Coşkun Esen ve cok sayıda oğrenci katıldı. Gazeteler __________________