"Wushu akıl ve guce dayanıyor" Pdt®
Spor Haberleri0 Mesaj
●16 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Spor Forumları
- Spor
- Spor Haberleri
- "Wushu akıl ve guce dayanıyor" Pdt®
-
06-10-2019, 23:45:12"Wushu akıl ve guce dayanıyor" Wushu Federasyonu Asbaşkanı Abdurrahman Akyuz, amaclarının bu sporu gencler arasında yaygınlaştırmak olduğunu soyledi. 4-7 Ekim tarihleri arasında Polonya'nın başkenti Varşova'da yapılacak olan Avrupa Gencler Wushu Şampiyonası'na katılacak olan Milli Takım, Karasu Ozsu Tesisleri'ndeki kampını tamamladı. Abdurrahman Akyuz, AA muhabirine yaptığı acıklamada, 20 sporcu, 4 antrenor, 2 hakem, idareci, kafile başkanı, federasyon başkanı, asbaşkan ve 2 yonetim kurulu uyesinden oluşan 32 kişilik heyetin, 4 Ekim'de Polonya'ya gideceğini kaydetti. -''WUSHU'NUN TURK SPORU OLDUĞUNA DAİR RİVAYETLER VAR''- Wushu sporunun 3 bin yıllık gecmişi bulunduğunu kaydeden Akyuz, 20 yıl once wushu'nun Turkiye'de 100 bine yakın sporcu tarafından yapıldığını kaydederek şunları soyledi: ''Hemen hemen tum illerin spor salonlarında wushu yapılıyordu. Gunumuzde unutulmaya yuz tuttu. Bizim hedefimiz 5 yıl sonra 1 milyon kişinin bu sporu yapıyor olması. Bu sporda oldukca iddialıyız'' dedi. Turkler ile Cinliler'in tarihte komşu olduklarını ifade eden Akyuz şunları soyledi: ''Wushu'nun Turk sporu olduğuna dair rivayetler de var. Fakat şu an itibariyle cıkış yeri Cin'dir ve onların milli sporu olarak dunyaya yayılmıştır. Wushu, kung-fu'nun diğer bir adı. Pek cok ulkede ceşitli federasyonları kuruldu. Şu anda dunya ve Avrupa şampiyonaları yapılıyor ve buyuk ilgi goruyor. Yakın bir zamana kadar da, kung-fu cok geniş bir kitle tarafından yapılıyordu. Ozellikle Uzak Doğu sporları arasında en fazla kişinin yaptığı bir spor olarak gorulmekteydi. Son 10 yılda federasyon kurulduktan sonra, bu faaliyetlerde biraz gerileme goruldu. Ama bu yıl icinde wushu diğer federasyonlardan ayrıldı ve yepyeni bir yonetim kurulu oluşturuldu.'' -''WUSHU AKIL VE GUCE DAYANIYOR''- Wushu'nun, dovuş ve taolu olmak uzere 2 disiplinden oluştuğunu dile getiren Akyuz, sozlerine şoyle devam etti: ''Taolu disiplini estetik bir gosteri şeklindedir. Belirli hareketleri en estetik şekilde yapanlar yarışmayı kazanır. Dovuş disiplininde de gureş, boks, atma ve tutma teknikleri belirli kurallara uygun şekilde yapılır. Fakat wushu kesinlikle korkulacak bir spor değildir. Akıl ve guce dayanır.'' 30 yıldır wushu sporu ile uğraştığını ve Turkiye'yi bu sporda temsil eden ilk sporcu olduğunu belirten Akyuz, ''Bu sporla 1978'de tanıştım. O zamanlar federasyon yoktu. Kendi imkanlarımızla Avrupa'da mucadele ediyorduk. Wushu Federasyonu olarak amacımız bu sporu genclerimiz arasında yaygınlaştırmaktır. Bu yondeki calışmalarımızı da surduruyoruz. Bu sporun ne kadar zengin bir spor olduğunu henuz halkımız bilmiyor. Bir bilseler, herkes cocuğunu bu sporu yapması icin yonlendirir'' diye konuştu. -''DOVUŞMEKTEN İBARET OLMADIĞINI GORDUM''- Wushu sporunu iki yıldır yaptığını belirten Hatice Nevabaki (13) ise spora ilk başladığında oldukca sıkıldığını, fakat teknikleri oğrendikce zevkli bir spor dalı olduğunu gorduğunu soyledi. Ailesinin wushu yapması icin kendisini desteklediğini kaydeden Nevabaki, ''Bu sporu ilk başlarda dovuş olarak biliyordum. Fakat sadece dovuşmekten ibaret olmadığını gordum. Zaman zaman sporu bırakmayı duşundum ama ailem devam etmemi soyledi. Sozlerini dinlemiş olduğum icin mutluyum.'' Kaynak : AA __________________