Bekr bin Abdullah el-Muzenî hazretleri TÂbiînin buyuklerindendir. 726 (H.108) senesinde vefÂt etti...
Bekr bin Abdullah el-Muzenî, bir cum gunu vaaza gittiği cÂmide cemÂat oldukca kalabalıktı. Vaazında bir ara; “Bana, cÂmide bulunanların en hayırlısı ve iyisi sorulsaydı, insanlara en cok nasîhat eden, emr-i bil-mÂruf ve nehy-i anil munker yapan, iyiliği emredip, kotulukten nehyedeni, alıkoyanı arar bulur ve onu gosterirdim.” Yine, bana; “İnsanların en şerlisi, kotusu kimdir?” diye sorulsaydı, insanları en cok aldatanı bulur, onu gosterirdim” dedi. Bekr bin Abdullah el-Muzenî hazretleri, hac farîzasını yerine getirmek icin Mekke’ye gitti. Arafat’ta vakfeye durduğu sırada kendi kendine; “Bunlar arasında ben olmasaydım, Allahu teÂlÂnın hepsini bağışlayacağını umid ederdim” dedi...
Bu mubarek zat, yaşlı bir kimseyi gorunce, bu benden daha hayırlı, daha iyidir. Cunku o, yaşca benden buyuktur. Bu sebeple, daha fazla ibÂdet yapmıştır. Bir genci gorduğu zaman, ben ondan daha fazla gunÂh işledim. O ise, yaşı kucuk olması sebebiyle, daha az gunÂh işlemiştir, derdi.
ADAM, DAHA DA İLERİ GİTTİ!..
Birisi Bekr bin Abdullah el-Muzenî hazretlerine kotu sozler soyledi. O da hic cevap vermeyip, sukût ile karşıladı. Adam bu sefer, daha da ileri gitti. Daha kotu sozler soyledi. Bunun uzerine, Bekr bin Abdullah hazretlerine, “Nicin ona cevap vermiyorsun, suskun duruyorsun. Baksana neler soyluyor” denilince; “Ben onun hakkında, kotu bir şey bilmiyorum ki, ona karşılık ve cevap vereyim. Hem, onun hakkında yalan yere, olmayan şeyleri soyleyip, atıp tutmam da bana helÂl değildir” dedi.
Bekr bin Abdullah el-Muzenî hazretleri, gelen geceni rahatsız etmemesi icin, damının oluğunu bahce tarafına yapar, yola akıtmazdı. İnsanların incinmesini istemez ve kimseyi rahatsız edecek bir iş yapmazdı.
Olum hastalığı sırasında Bekr bin Abdullah el-Muzenî başını kaldırıp; “Nefsini Allahu teÂlÂya tÂat, Allahu teÂlÂnın beğendiği şeyler icin alıştıran, Allahu teÂlÂya isyÂn, emirlerini yapmaması icin onu zorlayan kula Allahu teÂl merhÂmet etsin” buyurdu.
Alıntı
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Nefsini Allahu TeÂlÂya tÂat, icin onu zorlayan kula Allahu TeÂl merhÂmet etsin