BehÂeddîn Kışlakî hazretleri BuhÂrÂ’da yetişen hadîs Âlimlerinden ve evliyÂnın buyuklerindendir. BuhÂr yakınlarında bulunan Kışlak koyunde doğdu. Buraya nisbetle Kışlakî denilmiştir. Doğum ve vefÂt tÂrihleri tespit edilemeyen Kışlakî, sekizinci asırda yaşadı. Dokuzuncu asrın başlarında vefÂt ettiği bilinmektedir.
BehÂeddîn-i BuhÂrî hazretleri, tasavvuf yolunun daha başında iken, MevlÂn BehÂeddîn Kışlakî’yi gordu. Bundan sonra onun sohbet ve hizmetine can atar oldu. Kışlakî hazretleri, ŞÃ‚h-ı Nakşibend BehÂeddîn-i BuhÂrî’yi daha ilk gorduğunde; “Sen oyle yukseklerde ucacak bir kuşsun” buyurdu. Ubeydullah-ı AhrÂr hazretleri talebelerine BehÂeddîn Kışlakî hazretlerinin hÂllerinden bahsederdi...
BehÂeddîn Kışlakî hazretleri buyurdu ki: “Tasavvuf yolunda bulunan talebe; hÂllerini kontrol etmeli, Allahu teÂlÂnın rızÂsından başka her şeyi gonlunden uzak tutmalı, insanlarla fazla goruşmemeli, Allahu teÂlÂyı anmaktan ve hatırlamaktan bir an uzak kalmamalıdır. Zikre kendisini alıştırmalıdır. Boyle bir alışkanlığı zikir ile yakınlığı yoksa, Allahu teÂlÂnın sevgisine kavuşamaz.”
“Bedenin selÂmeti, sıhhati, az yemek; rûhun selÂmeti, sıhhati, gunÂhları terk etmekte; dînin selÂmeti, sıhhati ise Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem efendimize salÂt (hayır duÂlar) getirmektir.”
“Bir kalpte Allahu teÂlÂya olan aşk ateşi yok ise, o kalp olu bir leş eti gibidir. Ama aşk ateşi varsa, o kalp, zÂt-ı ilahînin ve nîmetlerinin aynası hÂline gelir.”
GERCEKTEN TEVEKKUL ETMEK!
“İnsanlardan biri, Allahu teÂlÂya tevekkul ettim, diyor. Halbuki Allahu teÂlÂya karşı yalan soyluyor. Gercekten Allahu teÂlÂya tevekkul etseydi, O’nun, hakkındaki muÂmelesine de rÂzı olurdu.”
“Duny ve Âhirette elem ve kederlerden kurtumak isteyenler, kotu ahlÂk sÂhipleriyle goruşmemelidir.”
“İnsanların sırlarını ortaya cıkaracak sorular sorma.”
“Nefsim icin en guvendiğim amelim, Peygamber efendimizin EshÂbına sevgi ve hurmetimdir.”
“Boburlenmen, kendi ibÂdetini cok, başkasınınkini az gormendir.”
BehÂeddîn Kışlakî hazretleri, vefat etmeden evvel buyurdu ki: “Âdemoğlunu dunyÂda tÂkib eden musîbetlerin başında, sevdiklerinden ayrılması gelir.”
Alıntı
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Gercekten tevekkul etmek!