Taha Akgul, Tokyo’da "ya tamam ya devam" diyecek
Spor Haberleri0 Mesaj
●14 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Spor Forumları
- Spor
- Spor Haberleri
- Taha Akgul, Tokyo’da "ya tamam ya devam" diyecek
-
06-10-2019, 22:57:13Romanya’nın başkenti Bukreş’te duzenlenen Avrupa Gureş Şampiyonası’nda serbest stil 125 kiloda altın madalya kazanan Taha Akgul, AA muhabirine acıklamalarda bulundu. Avrupa şampiyonluğuna 7. kez ulaşan Akgul, "İkinci olimpiyatı alırsam ucuncuye goz dikerim." dedi Avrupa şampiyonluğuna 7. kez ulaşan Taha Akgul, "İkinci olimpiyatı alırsam ucuncuye goz dikerim." dedi. Romanya’nın başkenti Bukreş’te duzenlenen Avrupa Gureş Şampiyonası’nda serbest stil 125 kiloda altın madalya kazanan Taha Akgul, AA muhabirine acıklamalarda bulundu. Kariyerinde 7. kez Avrupa şampiyonu olan Taha, "Avrupa Şampiyonası bizim adımıza cok iyi gecti. Hem şahsım hem de Serbest Milli Takımı adına cok başarılı bir Avrupa Şampiyonası’nı geride bıraktık." diye konuştu. Taha, finalde Gurcu Geno Petriashvili’yi 7-0 yendiğine işaret ederek, "Herkesin gozu bizim macımızdaydı. O yuzden macın cok manevi bir havası vardı. 7. şampiyonluğun 7-0 gibi ezici bir ustunlukle gelmesi benim icin Dunya Şampiyonası oncesi moral oldu." ifadelerini kullandı. Milli sporcu, 10 yıldır Serbest Milli Takımı’nda gureştiğini ve 125 kiloda Turkiye’yi temsil ettiğini belirterek, "Hic bu kadar başarılı olduğumuzu, madalya aldığımızı hatırlamıyorum. Cok başarılı bir şampiyona gecti. Arkadaşlarımız cok ozveriyle mucadele etti. 4 altın madalya kazanabilirdik. Yukselişte olan bir ekibimiz var. Cok kaliteli bir jenerasyon. Guzel bir ekip ruhu var. 10 sıkletin 7’sinde madalya kazandık. Takım halinde ikinci olduk, 6 puanla şampiyonluğu Rusya’ya kaptırdık." değerlendirmesinde bulundu. "Tarihi bir başarı elde ettik." diyen milli gureşci, sozlerini şoyle surdurdu: "Benim de 7. Avrupa şampiyonluğum oldu. Cumhuriyet tarihindeki rekoru tekrardan geliştirme şansı buldum. Bu rekordan surekli bahsediyorum cunku hedefim surekli şampiyonluklarımın sayısını artırmak. Hicbir şekilde maddi bir beklentim yok. Tek amacımız ulkemizin bayrağını gondere cektirip o maneviyatı tekrar hissedebilmek." "2020 Olimpiyatları belirleyici olacak" Milli sporcu, "2020 Tokyo Olimpiyatları’nda şampiyon olursan zirvede bırakmayı duşunuyor musun?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Aslında kariyerimi şekillendirecek yer orası. Tokyo’da 29 yaşında olacağım. Spor icin guzel bir yaş. Onceden 30-31 yaşlarında spor bitiyordu. Şu an 34-35 yaşlarına kadar spor yapılabiliyor. Tokyo’da bu Avrupa Şampiyonası’ndaki gibi performans gosterebilirsem tabii ki devam ederim. Ama rakiplerime gucumun yetmediğini hissedersem şampiyonluğa alışmış sporcularız, zirvede bırakmak isterim. O yuzden 2020 benim icin belirleyici olacak. Durumuma bakacağım, 2024’te 33 yaşında olacağım. 33 yaş da aslında gec değil. Uc olimpiyat diye soz veremem cunku gureş cok ağır bir spor. Ama ikinci olimpiyatı alırsam ucuncuye goz dikerim." "Haksız eleştirilere maruz kaldık" Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gecen yıl yapılan Dunya Şampiyonası’ndan madalyasız ayrılan Taha, "Aslında 2018 Dunya Şampiyonası’nda yenilince biraz haksız eleştirilere maruz kaldık. O donemde de bunlardan bahsettim. Bunun sebeplerini başka şeylerde aramamak lazım. Ben aynı Taha’ydım, aynı calışmaları yaptım." diye konuştu. Taha, gecen yılki Dunya Şampiyonası’na da cok iyi hazırlandığını ancak yenildiğini dile getirerek, şunları soyledi: "Belki orada verdiğim emeğin karşılığını burada aldım. Buraya da cok iyi hazırlandım. En guzel cevabı minderde verdiğimi duşunuyorum. Cunku cok konuşan bir insan değilim. Her şeye cevap veren bir insan değilim. Saygımı bozmayan bir insanım. Eleştirenler oldu, eleştiriye acık bir insanım. Oz eleştiride de bulundum. ’Antrenman partnerimiz eksik.’ dedim. Daha fazla musabakaya girmem gerektiğini soyledim. Ama onun dışındaki hicbir eleştiriyi kabul etmedim. Cunku kendimi biliyorum. Her sabah Bolu Aladağ’da yaptığımız koşular, ABD’de gercekleştirdiğimiz kamplar... Biz kendimizi biliyoruz, ozveriyle calıştık." Antrenman partneri konusunda daha once yaşadığı eksikliğe değinen Taha, "Son iki kampta uc ağır sıklet Gurcu gureşciyle antrenman yaptım. Uc gureşcinin de farklı stilleri var. Onlardan iyi antrenman almam, rakiplerime karşı ustunluğu ele almamı sağladı. Onceden bunun eksikliğini yaşıyordum. Şimdi her antrenmanımda dişe diş mucadele ediyorum. Antrenmanın sonunu zor getiriyorum. 4-5 yıldır bundan mahrumdum. Bunlarla iyi antrenmanlar yapınca maclara daha oz guvenli cıktım. Rakiplerimi tuttuğumda guc olarak fark ettim. Gurcu gureşcilerle antrenman yapmaya devam edersek 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda cok faydasını goreceğimi duşunuyorum." şeklinde goruş belirtti. "Cok uzulmuştum" Son iki dunya şampiyonu Petriashvili’nin teknik ve gureş stili olarak kendisine benzediğini dile getiren Taha, "Dunya Şampiyonası’nda da en iyi rakiplerim arasında olacak. Tabii o yine bana hazırlanacak. Ben de ona hazırlanacağım. Rehavete kapılmadan calışmaya devam etmem lazım." dedi. Taha Akgul, 2017 Dunya Şampiyonası finalinde Petriashvili’ye dramatik bir şekilde yenildiğini belirterek, şunları kaydetti: "Son 20 saniye kala ozellikle minderin ıslanmasından dolayı ayaklarımın kaymasıyla 10-8 kaybetmiştim. Cok uzulmuştum, beni cok yıpratmıştı. Toparlanırken cok zorlandım. İlk tur yenilsem uzulmezdim ama final kaybetmek insana cok koyuyor, zoruna gidiyor. Cunku şampiyonluğa alışmış bir sporcuysan her zaman hedefin birincilik oluyor. Toplamda 11 finalim, 10 şampiyonluğum var. Hayatımda tek finalimi orada kaybetmiştim. Cumhurbaşkanımız da cok uzulmuştu. Kendileri o yuzden Gurcu sporcuyu biliyordu. Ozellikle onu 7-0’la yendiğimi soyleyince ekstra sevindi." Musabakadan once de stresle mucadele ediyor Kariyerinde 7 Avrupa, 2 dunya ve 1 olimpiyat şampiyonluğu bulunan Taha, musabakalar oncesi yaşadıklarını şu sozlerle anlattı: "Musabakaya gidene kadar her şey normal geciyor. Ama oraya gittiğimiz andan itibaren herkes kendi dunyasına cekiliyor. Otele yerleştiğin andan itibaren kendi dunyandasın. Kendi stresinle baş başasın, mucadele artık senin mucadelen. Psikolojik anlamda gercekten 2-3 gun cok zor geciriyor. Yeme ve icmede cok sıkıntı yaşıyorsun. İnanın mideniz kabul etmiyor. Ağır sıklet olmama rağmen kahvaltı yapamıyorum. Maclara giderken yarım muz, belki hafif cikolata... Başka hicbir şey yiyemiyorum. O şekilde akşama kadar idare etmek zorunda kalıyorum. Stresli bir adamım, oyle yaşayan bir insanım. Kafaya takan bir adamım. Kesinlikle şampiyon olmam gerektiği icin de boyle oluyor zaten. Ama hamdolsun, o şampiyonluğu yaşadıktan sonra da rahatlama hissi, o haz, bayrağı dalgalandırmak cok farklı bir duygu. Şampiyon olduktan sonra aldığın haz da her şeye değiyor." Sırada İranlı gureşci var Milli gureşci, bundan sonraki hedeflerine ilişkin "Ivan Yarygin Turnuvası’nda Rus sporcuya yenilmiştim. Ondan rovanşı aldım. 2017’de Gurcu sporcuya yenilmiştim, ondan da rovanşı aldım. İnşallah İranlı sporcudan (Parviz Khodavirdi Hadibasmanj) da 2019’da rovanşı almak ve 3. kez dunya şampiyonu olmak istiyorum. Uc hedefim var; 2019 Dunya Şampiyonası, 2020 Avrupa Şampiyonası ve 2020 Tokyo Olimpiyatları. Ucte uc yapmak istiyorum." ifadelerini kullandı. Elde ettiği buyuk başarılara rağmen motivasyonunu nasıl koruduğuyla ilgili de konuşan Taha, şoyle devam etti: "Bir Avrupa, dunya ve olimpiyat olduktan sonra bile hicbir şekilde değişmedi. Cunku ulkene geldiğin zaman insanlar sana cok saygı gosteriyor, değer veriyor. Yaşlı bir amcanın gelip sana sarılması, seni opmesi... Mesela havalimanına indim, hic ummadığım insanlar gelip beni tebrik etti. Onların sana sarılması, ictenliği, ozellikle memleketime gittiğimde beni karşılamaları, halkımın beni sevmesi, desteklemesi... Bunlar bizi motive eden şeyler. Dediğim gibi bizim hicbir beklentimiz yok. Tek amacımız sporu bırakana kadar kariyerimizi geliştirmek. Halkımızın gosterdiği ilgi alaka bizim tekrar maclara hazırlanmamızı sağlıyor." Taha, performansını istikrarlı bir şekilde nasıl surdurduğune ilişkin ise "Sporda uc temel faktor var; calışma, beslenme dinlenme. Her şeyi zamanında yapan insanım. İstikrarımın sebebi bu. Ayrıca mutevazi olacaksın, kendini bozmayacaksın." diye konuştu. Cakmar: "Gureşcilerimiz tarih yazdı" Serbest Milli Takımı Antrenoru Abdullah Cakmar ise "Romanya’nın başkenti Bukreş’te yapılan Avrupa Şampiyonası’nda gureşcilerimiz tarih yazdı. Bu tarihi yazan gureşcilerimizi kutluyorum." ifadelerini kullandı. Cakmar, şampiyona oncesi verdiği roportajda 7-8 madalya alacaklarını soylediğini hatırlatarak, "Bunu da gercekten sporcularımız başardı. Ozellikle takım kaptanımız Taha Akgul’un 7. Avrupa şampiyonluğunu kazanması bizim icin cok değerliydi. Cunku Cumhuriyet tarihine baktığımız zaman serbest gureşte Yaşar Doğu’nun ust uste 3 altın madalyası var. Taha’nın Cumhuriyet tarihinde bir ilki başarması gercekten bizim icin onemliydi." değerlendirmesinde bulundu. Serbest stilde Suleyman Atlı ve Mustafa Kaya’nın da Avrupa şampiyonu olduğuna dikkati ceken Cakmar, sozlerini şoyle tamamladı: "Takım halinde şampiyonluğunu kacırdık. 36 yıl aradan sonra bir ilki başarıp iyi bir sonucla gelecektik. 2020 Tokyo Olimpiyatları oncesi Dunya Şampiyonası bizim icin cok onemli. 2019 Dunya Şampiyonası ve asıl hedefimiz 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda da başarılı olmak istiyoruz. 2016 Rio Olimpiyatları’nda 5 madalya almıştık. Orada gureşen sporcularımız şimdi daha deneyim kazandı. Allah’ın izniyle olimpiyatlarda madalya sayısı 6-7’lere cıkacak. Madalyaların da renginin değişeceğini duşunuyorum. Altın madalya sayını 3-4 yaparsak bir başarı elde etmiş olacağız. 2020 Tokyo Olimpiyatları’na damga vuracağımıza ekibimizle beraber inanıyoruz." İnternethaber __________________