Turk gureş tarihinin tek Avrupa ve Dunya şampiyonu kadın gureşcisi Yasemin Adar, gureş oğrenmek icin gittiği eğitim merkezinin kapısından şampiyon olarak cıktı. Trakya Universitesi Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yuksek Lisans oğrencisi Avrupa ve Dunya Şampiyonu Adar, tarihi Ankara kalesini gezerek spor hayatını ve gelecekteki hedefleri ile ilgili Demiroren Haber Ajansı'na (DHA) ozel acıklamalarda bulundu. Bir hareket oğrenmek icin gureş eğitimine başlayıp 4 ayda Turkiye 2'ncisi olduğunu belirten Yasemin Adar, "Ben spora lise doneminde başladım. Buna en buyuk katkısı olan da beden eğitimi oğretmenim. Lise doneminde beden eğitimi oğretmeni olmaya karar verdim ve benim icin kendisi rol modeldi. Diğer oğretmenlere baktığımda hepsi takım elbise giyiyorlar, bir tek beden eğitimi oğretmeni rahat, eşofman giyiyor. Ben de dedim ki benim yapabileceğim tek meslek beden eğitimi oğretmenliği, cunku cok rahat bir kişiliğe sahibim. Beden eğitimi oğretmenime sizin gibi olmak istiyorum ne yapmam gerekiyor dedim. O sağ olsun beni yonlendirdi. Oncelikle bir spora başlamam gerektiğini arkasından o donem OSS vardı, OSS'ye hazırlanıp, belli bir puan almam gerektiğini soylemişti. Ben bunların hepsini yaptım. İlk once atletizme başladım. Arkasından sınava girdim, gayet başarılı bir puan aldım. Sonra oğrendim ki Beden Eğitimi Spor Yuksekokulları'na katılmak icin mulakat gerekiyormuş. O mulakatta da zorlu bir hareket vardı. Pioret hareketi diyoruz biz buna. Yukarıdan kopruye duşup, ayakları ileri geri hareket ettirme hareketi. O zaman esnek de değilim. Bana bu hareketi en iyi gureşciler yapar, sen bir gureş eğitim merkezine gir bu hareketi oğren mulakatta mutlaka yaparsın dediler. Dedikleri gibi ben gureş eğitim merkezine gittik, hareketi oğrendim. Orada Aslıhan Seyhanlı ve Kemal Kurt adından iki antrenor vardı. Onlar benim cok yetenekli olduğumu ve kesinlikle gureş yapmam gerektiğini soylediler. Ben onların sayesinde gureşe başladım. 4 aylık kısa bir calışmanın ardından Turkiye Şampiyonası'nda 2'inci oldum. Milli takım kamplarına cağrılmaya başladım. Uluslar arası turnuvalarda gureşmeye başladım. Ve en sonunda Avrupa, Dunya şampiyonu olarak karşınızdayım" ifadelerini kullandı. "YAPTIĞIM 4 HAREKETİ ŞAMPİYONLUK SİMGESİ" Sporcunun siyaseti olmamalı duşuncesini benimsediğini ifade eden Adar, "4'uncu kez Avrupa şampiyonu olarak ulkemize geldim, cok mutlu cok gururluyum. Şampiyona oncesi 20 gunluk takım arkadaşlarım ve teknik ekibimiz birlikte sıkı bir calışma yaptık. Gunde ek calışmamız, ısınmamız, teknik, taktik antrenmanlarımız yaklaşık 6 saati buluyor. Sabah 3 saat akşam 3 saat toplamda 6 saat calışarak ve duzenli bir beslenme ve uyku duzeni ile sosyal hayatımız hic yok denecek kadar az zaten. Disiplinli bir surecle guzel bir şekilde hazırlanarak, rakiplerimizin analizlerini yaparak Bukreş'teki Avrupa Şampiyonası'na gittik ve ben de 4'uncu Avrupa şampiyonluğumu elde ederek cok gurur duydum. Bu arada yaptığım 4 hareketi tamamen 4'uncu kez Avrupa şampiyonu olduğumun simgesidir, başka hicbir anlam taşımıyor. Siyasi goruşu olmayan bir kişiyim zaten sporcunun siyaseti olmaz diye duşunuyorum. Onu da buradan soylemek istedim. Calışmalarımızın başarısını gayet iyi bir şekilde aldığımıza inanıyorum cunku gecen sene ve bu sene takım halinde her zaman bir ilki yaşıyoruz. Avrupa Şampiyonası'nda takım halinde 3'uncu olduk. Benim yanımda ekstra 50 kiloda Evin Demirhan, 55 kiloda Bedia Gun ve 59 kiloda Elif Jale Yeşilırmak arkadaşlarımız da Avrupa 3'ncusu oldu. Bunlar da bizim icin guzel başarıydı. Gecen sene 5 madalya kazanmıştık bu sene 4 madalya kazandık. Buse Tosun arkadaşımızdan cok umitliydik. Bir spor kazası gecirdi diyelim cunku biz ondan şampiyonluk beklerken grubundan cıkamama ihtimali oldu. Bunun icin uzulduk. Ama gonul isterdi ki Buse Tosun arkadaşımız da şampiyon olup bizimle beraber aynı duyguyu aynı atmosferi yaşamasın ama takım halinde 3'uncu olmaktan da gayet mutluyuz. Takım halinde 3'uncu olduk ama inanıyorum ki ilerleyen zamanlarda takım halinde şampiyon da olacağız" şeklinde konuştu. "2020'DE HEM OLİMPİYATLAR, HEM DE DUĞUNUM VAR" Yasemin Adar, Dunya Şampiyonası'nda olimpiyatlar icin kota almak istediğini vurgulayarak, "2019 senesi benim icin cok onemli. Cunku benim hedefim her zaman soylediğim gibi 2020 Tokyo Olimpiyatları. 2019'da dunya şampiyonası var, bu dunya şampiyonasında ilk 6'ya girmek olimpiyatlara kota almak demek. Eğer bu kotayı alamazsam, 2020 olimpiyatları icin o yılda duzenlenecek olan kalifikasyonlara katılmam gerekecek. Benim hedefim bir an once dunya şampiyonasında ilk 6'ya girerek olimpiyatlar icin kota almak ve 2020 Olimpiyatlarına hızlı bir şekilde hazırlanmak. Onumuzde yine kamplarımız, musabakalarımız olacak. Onun arkasından ikili kamplar yapmaya gideceğiz. Sonra da Dunya Şampiyonası'na Kazakistan'a gideceğiz. Bu yıl gercekten cok uzun ve zor gececek, zor surecler olacak. Ama biz de burada iyi bir şekilde hazırlanıp, ulkemizi her zaman her gittiğimiz musabakalarda en iyi şekilde temsil etmeye calışıyoruz. 2020 Tokyo Olimpiyatları'na hazırlanmam icin once kota almam lazım. Ama aldığım zaman da cok duzenli ve disiplinli bir şekilde hazırlanmam gerekiyor. Bunun yanı sıra olimpiyatlardan sonra evlenmeyi planlıyoruz. Bu benim icin zorlu ve sıkıntılı bir surec olacak. Hazırlıklarım neler olacak, nasıl yapacağım bilemiyorum. O zamanı yaşayıp goreceğim. Ama oncelikli hedefim olimpiyatlarda ulkemi en iyi şekilde temsil edip, kadın gureşinde olimpiyat madalyası alıp tekrar bir ilki yaşayıp tarihe gecmek istiyorum. Bir yandan da evlilik sureci var, onun icin de hazırlık gerekiyor. Onu da artık organizasyonlarla halletmeye calışacağız" diye konuştu. "KIYAFETİMLE DEĞİL, PERFORMANSIMLA ELEŞTİRİN" Kadın gureşiyle ilgili butun on yargıları yıktığını belirten Adar, "Toplumda kadın gureşine karşı her zaman bir on yargı var maalesef. Ama şunu goruyorum ki ben ne kadar başarılı olursam ne kadar cok ulkem adına başarı sağlarsam toplumumuzun bakış acısı değişmeye başlıyor. İlk gureşe başladığımda on yargılı bir bakış acısı vardı. Ama ben madalya almaya başladıkca, şampiyonluklar gelmeye başladıkca goruyorum ki toplumumuzun artık bakış acısı değişmeye başladı. Artık kadın gureşini biraz da olsa benimsemeye calışıyorlar. İlk başlarda sosyal medya, gazeteler, koşe yazarları kadın gureşi kıyafeti konusunda cok eleştiriye maruz kaldı. Ben eleştiriye her zaman acığım ama başarı ve başarısızlık konusunda acığım. Giydiğim kıyafet, yaptığım spor konusunda kadın gureşini eleştiri yapılmaması gerektiğini duşunuyorum. Sonucta bizim de bir ailemiz var ve ister istemez bu yazıları okuyorlar, etkileniyorlar. Ama şunu biliyorum ki başarı gelmeye başladıkca bizi benimsemeye başladılar. Kadın gureşini benimseye başladılar. Bu benim icin cok guzel ama ilerleyen zamanlarda olimpiyat şampiyonu olursam ki eminim tamamen kabul edecekler ve genclerimizin onu acılacak. Butun onyargıları kırmış olacağız. Bunun icin de canla başla calışıyoruz. Serbest takımın Elmadağ'da kamp yeri var, grekoromen takımın Sarıyer'de kamp yeri var ama kadın gureşinin boyle bir tesisi yok. Ben istiyorum ki tesisimiz olsun, biz de hazırlanıyoruz, biz de boş sporcu değiliz, bizim de derecelerimiz var bizim de şampiyonluklarımız var. Ben istiyorum ki kadınlara ait bir gureş tesisi yapılsın ve bu tamamen bize ait olsun. Bu şekilde daha iyi hazırlanıp, daha iyi bir şekilde ulkemizi temsil etme hakkına sahip olabilelim" şeklinde konuştu. "PARİS'TEKİ ŞAMPİYONLUK VE ALDIĞIM EVLENME TEKLİFİ BANA CİFTE MUTLULUK YAŞATTI" 2017 yılında Dunya şampiyonu olduğu minderde evlenme teklifi alan Yasemin Adar, eleştirilerin yersiz olduğunu belirterek, "2017 Dunya Şampiyonası Paris'teydi ve ben bir ilki gercekleştirdim. Ulkem adına ilk kez kadınlarda dunya şampiyonu oldum. Benim icin unutulmaz bir yere sahip cunku erkek arkadaşım bana, ben minderde bayrağımızla zafer koşusu yaparken diz cokup evlenme teklifi etti ve ben cifte mutluluk yaşadım. Bir kadın daha ne kadar mutlu olabilir. Bir yandan Dunya şampiyonu oluyorsun bir yandan evlenme teklifi alıyorsun, İstiklal Marşımızı okutuyorum filan benim icin unutulmayacak en guzel anılardan biri. Unutamayacağım cok guzel anılardan biriydi. Bundan sonra cok fazla eleştiriye maruz kaldım, başarının onune gecti, bizim orfumuze adetimize uygun değil, geleneksel kadın gureşine yakışmadı diye eleştiriler aldım. Ama benim icin bunların hicbir onemi yok. Ben Erdem'e yani nişanlıma iyi ki de boyle bir evlenme teklifi etmişsin, iyi ki boyle bir anımız olmuş dedim. Cunku bunu ben değil butun dunya unutmuyor. Artık beni bilen kişi de Dunya Şampiyonası'nda evlenme teklifi alan kız olarak biliyor. Bu da unutmamak, unutulmamak icin cok guzel bir şey" ifadelerini kullandı. DHA __________________