Rıza Kayaalp: Futbol spor değil, ekonomi!
Spor Haberleri0 Mesaj
●16 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Spor Haberleri
- Rıza Kayaalp: Futbol spor değil, ekonomi!
-
06-10-2019, 22:56:30Avrupa şampiyonalarında 9. kez kursunun en ust basamağına cıkarak Turk gureş tarihine gecen Rıza Kayaalp, futbolun spor olmaktan cıktığını soyledi. Rıza Kayaalp, kırdığı rekorun ardından Anadolu Ajansına yaptığı ziyarette, gureşin zorluğu, nişanlandıktan sonra hayatındaki değişikler, iki yıldır yaşadığı sakatlığın gec fark edilmesi, endustrileşen futbol ve medyanın olimpik sporlara "ilgisizliğine" ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Elde ettiği başarıları oncelikle yeteneğe ve cok calışmaya bağlayan Rıza, "Ust uste kazanmanın zorluğunu bana sorsunlar. Bazılarına kolay gelse de benim icin zordu. Bazen ben de inanamıyorum, ’9 şampiyonluk ne ara oldu’ diye. Katılmadığım icin Turkiye şampiyonluğum o kadar yoktur. Kolay bir başarı değil. Az bir şey calışmasam durum cok farklı olur. İnşallah 10 tane olur." dedi. Olimpiyat şampiyonluğunun en buyuk hedefi olduğunu yineleyen Rıza Kayaalp, Londra 2012’de yarı final, Rio 2016’da ise finalde yenildiği Kubalı Mijain Lopez hakkında "2020 Tokyo Olimpiyatları’na katılır mı bilmiyorum. Seneye 38-39 yaşına gelecek bir adamı da yenerim diye duşunuyorum." ifadelerini kullandı. Medyaya futbol eleştirisi Avrupa şampiyonluğu sayısı 9 olan bir sporcunun basında yeteri kadar yer almamasını eleştiren Rıza, "Şampiyonluklarımız sıradanlaştı sanırım." gondermesini yaptı. Yalnızca şampiyon olduğu gunlerde hatırlandığını ve gundemde kendisine yer bulduğunu vurgulayan Rıza, "İnsanlar tarafından cok takip ediliyoruz ama o gunluk oluyor. Mesela Romanya’da finale kadar 4 macım verilmedi. Bence onlar da cok izlenirdi." diye konuştu. Spor basının iceriğini buyuk oranda futbolun oluşturmasının adil olmadığına dikkati ceken şampiyon gureşci, sozlerine şoyle devam etti: "Aslına bakarsanız futbol spor değil, ekonomi. Acayip paraların donduğu bir sektor. Bu konuyla ilgili sitemim yok. Allan’tan sosyal medya var da başarılarımız daha cok kişiye ulaşıyor. Kabullendik artık, sonucta 9. Avrupa şampiyonluğumuz." "Yaptığımız ağır işcilik" Kayaalp, fıtık problemini 2 yıl sonra farkettiklerini, bunun da gecen yıl dunya şampiyonluğunu kacırmasında hakem kararlarıyla birlikte etkili olduğunu soyledi. Dunya şampiyonasının ardından gorduğu tedavi neticesinde cok iyi bir hazırlık donemi gecirdiğini ancak Avrupa Şampiyonası’ndan kısa sure once fıtık probleminin nuksettiğini belirten Rıza, "Bunu da şampiyona sırasında lokal anestezi yontemiyle cozduk. Tedaviye devam edeceğiz. Ağrılarımdan kurtulmak istiyorum. Problemi cozersek 5 yıl aynı gucte, rahat devam ederim. Olimpiyat oncesi ameliyat sıkıntı, ameliyatsız cozum neyse onu yaptırmak istiyorum." dedi. "Normal bir iş yapmıyoruz. Ağır işciyiz. Yaptığımız cok zor bir spor. Devamlı ağırlık kaldırıyoruz." diyen Rıza, şunları soyledi: "Doğal olarak boyun ve sırtımızı zorluyoruz. Yaptığımız iş kolay değil. Normal bir insan olsaydım 2-3 yıl sıkıntı yaratmazdı ama gureşci olduğumuz icin sıkıntı oluyor. Ama benim icin hic biri onemli değil, onemli olan cozumunu bulmamdı onu da buldum." Dunya Şampiyonası’na da "bomba gibi" hazırlanmak istediğini dile getiren Rıza, "İnanılmaz istekliyim. Dunya şampiyonluğunu yine alırsam yeni bir rekora daha gitmiş olacağım. Tokyo Olimpiyatları’na hazırlanmak icin de 8 aylık bir program yapacağım." şeklinde konuştu. "Somurtkanlık kime zevk verir ki" İnsanların hayat ve yaptıkları işten zevk alması gerektiğini aktaran Rıza, "Neşeli, guler yuzlu, şakalaşmayı seven bir insanım. Somurtarak yaşamak kime zevk verir ki?" diye sordu. "Hem hayattan zevk aklacaksın hem yaptığın işi gulerek, eğlenerek yapacaksın." ifadesini kullanan Rıza, şoyle devam etti: "Bunu insanlara da yansıtacaksın. O zaman insanlara da daha guzel bir enerji verirsin.Pozitif enerji takımımızın genelinde de var ama en cok bende var. Hayat bu şekilde daha guzel oluyor. İnsan sıkılmıyor. Eğlenceli oluyor." "Et corbasını guzel yaparım" Şampiyon gureşci, nişanlanmasının ardından beslenme alışkanlıklarının "inanılmaz" değiştiğini dile getirdi. Nişanlısı Zeynep’in yonlendirmesiyle brokoli ve enginar yemeye başladığını ifade eden Rıza, "Nişanlandıktan sonra brokoli, enginar, salata falan yemeye başladım. Nişanlım bu konuyu surekli bana hatırlatıyor ve cok destek oluyor. Brokoli olsun, enginar olsun severek tuketiyorum. Cok et yediğimiz icin dengelememiz gerekiyor." şeklinde konuştu. Et ve tavuk sote ile et corbasını guzel yaptığını belirten Rıza, sevdiği et corbasını ise "Havucunu patatesini soğanını atıyorsunuz duduklu tencerede kaynıyor. 5-10 tane de sarımsak atıyorsunuz. Eti de icine parcalıyorsunuz, zaten kendisi oluyor. Sebze yemeğine fazla girmiyorum." şeklinde tarif etti. Nişanlısı Zeynep ile birbirlerini "dengelediklerini" soyleyen Rıza, "Alışkanlıklarım değişti. Evlendikten sonra programımın daha duzenli olacağını duşunuyorum. Bana koşu yaptırıyor ve cok yardımcı oluyor. Başarılı olmamı cok istiyor. Gol kenarına gidiyoruz o bisiklet suruyor ben koşuyorum." ifadelerini kullandı. Gazeteler __________________