Kırkpınar Yağlı Gureşleri'nde gecen yıl olaylı gecen musabakada Ali Gurbuz karşısında hakem kararıyla yenik ilan edilmesinin ardından Kırkpınar'a katılmayacağını acıklayan başpehlivan Recep Kara, bu yıl Kırkpınar'a katılma konusunda henuz kararını vermediğini soyledi. Kırkpınar Yağlı Gureşleri'nde gecen yıl olaylı gecen musabakada Ali Gurbuz karşısında hakem kararıyla yenik ilan edilmesinin ardından Kırkpınar'a katılmayacağını acıklayan başpehlivan Recep Kara, bu yıl Kırkpınar'a katılma konusunda henuz kararını vermediğini soyledi. Kara, "Yine Kırkpınar yaklaştı ama cok baskı var gureşmem konusunda. İnanın samimiyetle soylemek gerekirse daha kararımı vermedim. Son hafta bakacağım durumuma, Kırkpınar gureşlerine eğer inanırsam kendime iyi bir form yakalarsam bekli gureşirim. Onun dışında şuan ki fikrim gureşmek yonunde değil" dedi. Edirne'de gecen yıl yapılan 657'nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Gureşleri'nde başpehlivanlar Recep Kara ile Ali Gurbuz arasındaki 3'ncu tur gureşinde son saniyede puanı kimin tartışması uzerine Video Yardımcı Hakem sistemi VAR incelemesi yapılmıştı. Ali Gurbuz'un galip ilan edildiği musabakanın ardından Recep Kara, karara sert tepki gostererek, Kırkpınar gureşlerini bıraktığını acıklamıştı. Kırkpınar başpehlivanlarından Recep Kara, Tekirdağ'ın Ergene ilcesi Belediyesi tarafından duzenlenen Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Gureşleri'ne katıldı. Gecen yıl Kırkpınar'da Ali Gurbuz karşısındaki yenik ilan edildiği karşılaşmaya değinen Kara, gureşi cok iyi bildiğini belirterek, "Esasında insanların vicdanında Recep Kara galip geldi. Ama sonucta hakem heyetinin verdiği karar kesin sayılıyor. Nitekim arkadaşımız Ali Gurbuz'u galip ettiler. Ben de buna isyan ettim. Cunku inandığım haklı olduğum bir davaydı. Cunku insan bir yıllık emeğinin karşılığını Kırkpınar tarihi gureşlerinde alıyor. Ben 17 yıldır tarihi Kırkpınar gureşlerinde başa gureşiyorum. Bu diye kolay her sene birinci olmak ve altın kemeri almak icin gittim" dedi. "BASKI VAR AMA KIRKPINAR İCİN KARARIMI VERMEDİM" Ordu Buyukşehir Belediyesi Spor Daire Başkanlığı'nı yaptığını soyleyen Kara, bunyelerinde 1500 sporcu bulunduğunu ve yeni yetişen pehlivanların da olduğunu kaydetti. Kara, şunları soyledi: "Bunların hepsinin sıkıntılarını ben tek tek yaşıyorum. Geri kalan zamanda da forma girmek icin calışıyorum. Er son Kırkpınar'a geliyorsunuz bu tarz şeyler olunca insanın gercekten canı sıkılıyor. Yaptığı işe kusuyor yani. Ama şoyle bir gercek var, ben sporu sadece maddi arac olarak gormuyorum. Sonucta hayatımızı bu işten kazanıyoruz ama Ata sporumuz gureş gercekten spordan daha ote bir branş. Yani yiğitliği, mertliği, orf, adet geleneği ustaya saygı cırağı kollama. Yani her turlu bizi biz yapan değerleri bu er meydanında gorebilirsiniz. Geleceğe bırakabileceğimiz yegane miras bu diye duşunuyorum. Ata sporu pehlivanlık yiğitlik, cesaret, mertlik biz bunları bırakacağız bizden sonra gelecek kuşağa. Bu seyircimiz icin, bu milletimiz icin ben gureşi bıraktım demedim. Ben gecen sene gelmeyeceğimi ifade etmiştim. Yine Kırkpınar yaklaştı ama cok baskı var gureşmem konusunda. İnanın samimiyetle soylemek gerekirse daha kararımı vermedim. Son hafta bakacağım durumuma, Kırkpınar gureşlerine eğer inanırsam kendime iyi bir form yakalarsam bekli gureşirim. Onun dışında şuan ki fikrim gureşmek yonunde değil. Ama gureşi bırakmadım. Bir iki yıl daha veya uc yıl. 37 yaşındayım bizim 45 yaşına kadar gureşme hakkımız var ama 40'lı yaşlarda bunu noktalamayı duşunuyorum. Bizden sonra gelecek kardeşlerimize meydanı bırakmak gerekiyor. Alttan daha iyi pehlivan kardeşlerimiz yetişiyorlar. Onlar artık bu bayrağı devralsınlar. Biz artık yonetici olarak Turk sporunu, Turk gureşinin onunu nasıl acabiliriz onu duşuneceğiz." "HAKKINI HELAL ET DEMELERİNİ BEKLEDİM" Gecen yıl Ali Gurbuz'e yenildiği olayla gureşin hakemlerinin eski rakipleri olduğunu belirten Kara, "Yağlı gureşlerde 50 derece sıcağın altında gureş yapıyoruz, hava şartları ile de mucadele ediyoruz .Zor bir branş. İnsan o sıcakta emeğinin karşılığını almak istiyor. Hakemlikte kolay değil. Ben onlara da hak veriyorum ama burada sporcuların musabakalarını yonetirken azami derecede dikkat etmeleri gerekmektedir. Artık kameralar var, kayıtlar var. Bunlara baksınlar o emeğin orada zayi olması haksız bir şekilde elinden alınması insana cok koyuyor. Sonucta insanız, insan hata yapabilirler. Hata bize mahsus bir şey. Gecen sene bizim gureşimizi yoneten ustalarımız. Usta diyorum cunku hepsi bizden buyuk ve teri terime karışmış. Benim gureşimi yonetenler hepsi eski rakibimdi. Onları da zaten hepsini gureşten sonra gorevden aldılar. Yanlış karar verdikleri icin hepsinin federasyon gorevden aldı. Ama şunu bekledim ben onlardan insan hata yapabilir basiretimiz bağlanır hakkını helal demeleri bekledim. Şimdiye kadar oyle donuş gelmedi. Bu da insanı uzuyor, bugun gureş var yarın yok. Yarın yuz yuze bakacağız o yuzden ben Kırkpınar'da gorev yapan hem sporcular hem hakemler hem idarecilerin azami derecede dikkat etmelerini istiyorum. Bir yılın emeğini, bir gune, bir saate sıkıştırıyorsun. Ben bunlara dikkat etmelerini istiyorum" diye konuştu. DHA __________________