Serbest Gureş Milli Takımı, Kazakistan'ın başkenti Nursultan'da 14-22 Eylul tarihleri arasında duzenlenecek Buyukler Dunya Gureş Şampiyonası'na iddialı gidiyor. 10 sıklette mucadele edecek olan milliler, son dunya şampiyonasında 1 gumuş ve 1 bronz madalya kazanmıştı. Millilerin bu seneki hedefi ise tum sıkletlerde madalya almak. Ayrıca Dunya Şampiyonası'nda 6 sıklette olimpiyat kotası olması nedeniyle milliler tam kadro olimpiyata gitmek istiyor. Şampiyona oncesi de milli gureşciler Taha Akgul, Recep Topal, Suleyman Karadeniz, Soner Demirtaş, Selahattin Kılıcsallayan, İbrahim Ciftci, Suleyman Atlı, Muhammed Nuri Kotanoğlu ve Fatih Erdin, Demiroren Haber Ajansı'na (DHA) ozel acıklamalarda bulundular. TAHA AKGUL: CALIŞMALARIMIN MEYVESİNİ OLİMPİYATTA ALACAĞIM Olimpiyat şampiyonu milli gureşci Taha Akgul, DHA'ya verdiği roportojda Dunya Şampiyonası'na hazır olduklarını belirterek, "Dunya şampiyonası benim icin 2018 yılında kotu gecmişti. İranlı sporcuya kaybetmiştim. Bu da benim 9 senedir tek madalyasız donduğum sene oldu. Tabi spor hayatında bunlar var ve benim de başıma bunlar gelecek. Sporu bırakana kadar 'her sene başarılı olacağım' diye bir şey yok. Belki bu senede başarısız gececek. Bu da bir ihtimaldir. Yani ben iyi calıştım belki de kariyerimin en iyi hazırlık donemlerinden birini gecirdim ama belki 2019 Dunya Şampiyonası'ndan da madalyasız donebilirim. İyi rakiplerim olabilir. Ben hep temkinli olan, hep ona gore calışan, kimseyi kucumsemeden her maca ve her rakibime de aynı ciddiyette calışan bir sporcuyum. Burada da aynı şekilde olacak. Tum rakiplerime aynı ciddiyette hazırlanıp elimden geleni yapacağım. Ama tabii ki bizim irademiz dışında bir de Allah'ın iradesi, takdiri var. Hep de buna şukretmek lazım. Ben hep diyorum, şimdi 10 sıklette 9 genc arkadaşımız var. Ben 1990 doğumlu olarak şu an takımın en yaşlısı oldum. Şu an Dunya Şampiyonası'nda gureşen ekibin en tecrubeli ismiyim. Allah onlara da guzel başarılar nasip etsin, bize etti. Ama dediğim gibi ben yaşımda henuz tam gureş icin guzel yaşlar ve başarıların devamı icin gecemi gunduzume katıp belki de en fazla calışanlardan biriyim. Yani ozellikle Ankara'daki kamplar dahil hic eve gitmeden 15-20 gun boyunca bu Elmadağ'dan cıkmadan kamp sureclerimi o şekilde tamamladım. Eve dahi gitmeyerek fedakarlık yaptım. Bunun da meyvesini alacağımı duşunuyorum. Belki 2019 Dunya Şampiyonası olmaz, olimpiyatta kesinlikle alacağımı duşunuyorum. İyi rakiplerle hazırlandım ve partnerlerim de cok iyiydi. Onlarla iyi musabakalar, iyi antrenmanlar yaptım. Bunun farkını da Yaşar Doğu Turnuvası'nda ve Avrupa'da hissettim. Burada daha fazla hissedeceğimi duşunuyorum. Cunku cok uzun bir surec oldu, 1 seneye yakın olacak. Daha da faydasını goreceğimizi duşunuyorum. Zor rakiplerimden birisi şu an dunya seri başı olan Gurcu sporcu. Onunla farklı gruplara duşeceğiz, ben de seri başı olduğum icin. Eğer denk gelebilirsek finalde karşılaşacağız, nasip olursa tabii. Şimdi de aynı şekilde rakiplerime karşı psikolojik anlamda ustunluğumu kullanıp, inşallah Dunya Şampiyonası'ndan da altın madalya ile donmek istiyorum" dedi. FATİH ERDİN: HEDEFİMİZ 2020 TOKYO'YA TAM KADRO KATILMAK Son Dunya Şampiyonası'nda 86 kiloda gumuş madalya kazanan milli gureşci Fatih Erdin de, "Avrupa Şampiyonası'nda 10 sıklette 7 madalya alarak başarılı bir Avrupa Şampiyonası gecirdik. Şimdi onumuzde Dunya Şampiyonası var yine 10 sıklette ilk hedefimiz yine madalya almak. Ancak en onemlisi kendi sıkletimde yani olimpiyat sıkletinde madalya alıp 2020 Tokyo Olimpiyatları'na tam kadro katılmak. Hedefimiz bu ve takım olarak hazırız. Kaptanımız zaten şampiyon ağabeyimiz, bize de destek oluyorlar. Bizi tecrubelerinden faydalandırıyorlar. İnşallah biz de onların arkasından kendimizi gosterip madalyamızı alıp takım halinde hepimiz Tokyo'da ulkemizi temsil etmek istiyoruz" diye konuştu. SULEYMAN ATLI: OLİMPİYATLARA FAVORİ OLARAK GİTMEK İSTİYORUM Son Dunya Şampiyonası'nda 67 kiloda bronz madalya kazanan Suleyman Atlı ise, iyi bir kamp donemi gecirdiklerini ifade ederek, "Yukseklik, hazırlık, kondisyon kampları ve şimdi form kampımız var, son kampımız. Diğer dunya şampiyonalarına gore bu Dunya Şampiyonası cok farklı olacak. İlk 6'ya giren olimpiyat kotasını direkt alacak. Bu şampiyona zor olacak. Bunun bilincinde olarak hazırlandık. Hedef her zaman şampiyonluk. Ben gecen yıl dunyada 3'uncu oldum. Gonul isterdi ki şampiyon olmak ama bazen bazı şeylerin onune gecemiyorsunuz. İnşallah bu seneki hedefim yine şampiyonluk. Dunya şampiyonasında dunya şampiyonu olup, olimpiyatlara favori bir şekilde gitmek istiyorum. İnşallah oyle de olur" dedi. İBRAHİM CİFTCİ: İLK HEDEFİM OLİMPİYAT KOTASI ALABİLMEK 97 kiloda buyukler kategorisinde ilk kez mucadele edecek olan milli gureşci İbrahim Ciftci de, "Burada ilk 6'ya giren sporcular olimpiyatlarda gureşme hakkını elde edecek. Benim de ilk hedefim bu Dunya Şampiyonası'nda olimpiyat kotasını alabilmek ve Olimpiyatlarda, Tokyo'da 2020'de gureşebilmek. Hazırlıklarımız gayet iyi gidiyor. Burada son kampımız olduğu icin daha cok kondisyon ve istasyona dayalı antrenmanlar yapıyoruz. Sonrasında gureş antrenmanlarımız başlayacak. Kampımız gayet guzel bir şekilde gidiyor. Kazakistan'da hedefimiz oncelik olarak şampiyonluk. Sonrasında ise tabii ki ilk 6'ya girip olimpiyat sıkleti olduğu icin olimpiyat kotasını alabilmek" şeklinde konuştu. SELAHATTİN KILICSALLAYAN: OLİMPİYATLARA 1 YIL ONCESİNDEN KOTA ALMAK AVANTAJ Dunya Şampiyonası'na iyi hazırlandıklarını ifade eden 65 kiloda Turkiye'yi temsil edecek milli gureşci Selahattin Kılıcsallayan ise, "Avrupa Şampiyonası'nda 2'nci olmuştum. İnşallah hedefim bu Dunya Şampiyonası'nda da final yapıp bu kez şampiyon olmak. Olimpiyat sıkleti benim kilom. Seri başında 3'uncu sıradayım. Şu an seri başı olarak katılacağım. İnşallah bunun da avantajını kullanıp ulkemi en iyi şekilde temsil etmek istiyorum. Olimpiyatlara 1 yıl kala ilk 6 icerisine girmek ve gitmeye hak kazanmak bizim icin buyuk bir avantaj. Cunku 1 yıl onceden olimpiyat hedefini koyarak calışacaksın. İnşallah bunu başarmak icin elimizden gelen mucadeleyi vereceğiz" dedi. SONER DEMİRTAŞ: TECRUBELİ BİR TAKIMIZ 74 kiloda mucadele eden Soner Demirtaş da, Dunya Şampiyonası'nın zor gececeğini vurgulayarak, "Takım cok genc bir takım ve buna rağmen en eskisi Taha ile benim. 27-28 yaşındayız. Daha genc 22-23 yaşlarında olan kardeşlerimiz var. Genc bir takım olmasına rağmen tecrubeli bir takımız. Genclerde U23'te, buyuklerde defalarca madalya almış sporcularımız var. Madalyasız sporcu 1 ya da 2 tane. O yuzden tecrubeliyiz. Gecmişte de bizim guzel bir ekibimiz vardı. Ama bu kadar genc ve gelecek vadeden ekibimiz yoktu. Bu da 2020 ve 2024 olimpiyatları icin onemli bir fırsat. Cunku bizden sonra bu bayrağı devralacak onemli isimlerin olduğunu gosteriyor. İnşallah kazasız belasız bu Dunya Şampiyonası'nı atlatırız. Zor bir Dunya Şampiyonası olacak, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nın vizesi alınacak. İlk 5 burada Tokyo Olimpiyatları'na gidecek. O yuzden kıran kırana maclar olacak. Bazı sıkletlerin de olimpiyat sıkleti olması yoğunluğu daha da artıracak. Ben 74 kiloda zor bir sıklette yarışıyorum. Bir de olimpiyat sıkleti olması daha da zorluğunu artıracak. İnşallah orada en guzel şekilde olimpiyat vizesini alırız da olimpiyatlara kafamız rahat hazırlanırız. 2016 Rio Olimpiyatları'nda 3'uncu olmuştum. Burada da cıtayı yukseltmek istiyorum. Elimden gelenin en iyisini yapıp ulkeme oradan bir madalyayla donmek istiyorum" ifadelerini kullandı. SULEYMAN KARADENİZ: İLK HEDEF ALTIN MADALYA Dunya Şampiyonası'nda 92 kiloda yarışacak olan milli gureşci Suleyman Karadeniz ise, "Hazırlıklar guzel gidiyor. Burada gureş antrenmanlarına ağırlık vereceğiz. Orada da ilk hedefimiz zaten altın. En kotu ilk uc. Biraz heyecan, stres olabilir. Bu da bizi biraz etkileyebilir. İlk hedefim altın madalya, en kotu ilk uce girebilmek" diye konuştu. RECEP TOPAL: HAZIR BİR ŞEKİLDE ŞAMPİYONAYA KATILACAĞIZ 61 kilo tatamiye cıkan milli gureşci Recep Topal da, calışmalara uzun zamandır devam ettiklerini belirterek, şunları soyledi; "6-7 aydır calışmalarımıza devam ediyoruz. Guzel bir calışma ortamımız var. Bu kamp son kampımız ve form idmanları ile gececek. İnşallah hazır bir şekilde katılıp madalya alırız. Avrupa Şampiyonası'nda talihsiz bir yenilgi aldım ama Dunya Şampiyonası'nda oyle olmayacağını umut ediyorum. Hedefim altın madalya. Başarmak icin de elimden geleni yapacağım." MUHAMMED NURİ KOTANOĞLU: SON YILLARIN EN İYİ TAKIMI GUREŞ TAKIMI 79 kilo madalya mucadelesini veren milli gureşci Muhammed Nuri Kotanoğlu da, hazırlıkların iyi gittiğini vurgulayarak, "Tabii ki de hedefimiz butun sporcuların olduğu gibi benim de altın madalya almak. Kondisyon, koşu, gureş antrenmanları olsun calışmalarımız gayet iyi gidiyor. Ulkemizi de en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyorum. Son yılların en iyi takımı şu an Turk gureş takımı. Gecen de Avrupa Şampiyonası'nda yine iyi bir derece aldık, 3 tane altın madalyamız oldu. Olimpiyatlardan da en iyi şekilde madalyayla doneceğimize inanıyorum" dedi. AA __________________