Muslumanlar insanlara hangi tekliflerle gidiyor? “İman amel gerektirir.” cumlesinden ne anlamalıyız? Cezası dinimizde olum olan uc buyuk gunah nedir? Dr. Murat Kaya anlatıyor…
Abdullah bin Omer (r.a)’dan rivÂyet edildiğine gore Rasûlullah Efendimiz (s.a.v) şoyle buyurmuşlardır:
“AllÂh’tan başka hak İlÂh olmadığına ve Muhammed’in RasûlullÂh olduğuna (zÂhirde) şahÂdet, namazı ikÂme, zekÂtı ed edinceye kadar insanlarla muhÂrebe etmek bana emrolundu. Bunları yaptıklarında, İslÂm’ın hakkı (olan hadler) mustesnÂ, canlarını ve mallarını benden korumuş olurlar. (Gizli hallerinin) hesÂbı ise AllÂh’a Âittir.” (BuhÂrî, ÎmÂn, 17, 28, SalÂt 28, ZekÂt 1, İ’tisÂm 2, 28; Muslim, ÎmÂn 32-36)
BU HADİSTEN NE ANLAMALIYIZ?
İmÂm BuhÂrî (r.a) bu bÂb’a başlık olarak şu Âyet-i kerîmeyi koymuştur: “…eğer tevbe ederler ve namaz kılıb zekÂtı verirlerse yollarını acın (onları serbest bırakın!)…” (et-Tevbe, 5)
İslÂm’ın hakkı olan hadler 3’tur:
İhsÂndan (evlilikten) sonra zin edenler,
Musluman olduktan sonra kufur ve irtidÂd edenler,
Adam oldurenler, bu gunahları mukÂbilinde oldurulurler.
ÎmÂn ameli gerektirir.
Bid’at ehlinden şehÂdet getiren kimseler tekfir edilmez.
Hukum zÂhire gore verilir. Kalpteki duşuncelerin hesÂbı Allah’a Âittir.
Kufur ve şirkten tevbe edip tevhide yonelmek îmÂn olduğu gibi namaz ve zekÂt da îmÂndandır.
Namazın ikÂme edilmesi şu mÂnÂlara gelir: Namaza devam etmek, ona ehemmiyet vermek, butun şartlarına riÂyet etmek, cÂmilere gidip gelmek, namazın canlı, işlek ve ayakta tutulması ve gundemden hic duşurulmemesi. Bunun zıddı namazın toplumda zayıflayıp sonukleşmesi ve unutulmaya yuz tutmasıdır.
Kaynak
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Iman amel gerektirir