Ali Nebtitî hazretleri Mısır evliyÂsının buyuklerindendir. 1495 (H.901) senesinde, Mısır’da vefÂt etti. DergÂhının yanına defnedildi.
Bu mubarek zat, her yıl Mekke-i mukerreme ve Medîne-i munevvere halkına elbise, hubûbÂt ve şeker dağıtırdı. Verdiği şeylerin gizli tutulmasını ve verdiğini hic kimseye bildirmemelerini isterdi. Birisi, onun verdiğini birine anlatsa, bir daha ona bir şey vermezdi. Kendi malını, talebelerine gelen hediyelere karıştırırdı. Sanki onların icinde kendi malı yokmuş gibi onları talebelerine taksim ederdi. Hızır aleyhisselÂm ile goruşurdu. Sohbetlerinde buyururdu ki: “Aklın Âfeti, devamlı ve luzumsuz cekişme yapmasıdır. ÎmÂnın Âfeti, inkÂrdır. Amelin Âfeti, tembelliktir. İlmin Âfeti, iddi sÂhibi olmaktır. Sevginin Âfeti, şehvet yolunu tutmasıdır. TevÂzûnun Âfeti, tahkîr olunacak derecede kendini aşağı tutmaktır. Sabrın Âfeti, Allahu teÂlÂdan başkasına şikÂyette bulunmaktır. Zenginliğin Âfeti, hırstır. Azizliğin, buyukluğun Âfeti, boburlenmektir. Comertliğin Âfeti, israftır. Arkadaşlığın Âfeti kavgadır. Anlayışın Âfeti, munÂkaşadır. Allahu teÂlÂya du etmenin Âfeti, baş olmaya meyilli olmaktır. Zulmun Âfeti, yayılmasıdır. AdÂletin Âfeti, intikam hÂlini almasıdır. Hurriyetin Âfeti, sınırları aşmaktır...”
PASLANAN GONULLER!..
“Gunahlar sebebiyle, paslanan gonullerin kurtuluşu Allahu teÂlÂya cok tovbe, istigfÂr etmek, her zaman Allahu teÂlÂyı duşunmek, O’nun rÂzı olduğu, beğendiği işleri yapmak ve hicbir zaman O’ndan gÂfil olmamakla mumkundur.”
“Zenginliği aradım; ilimde buldum. Ovulmeyi aradım; fakirlikte buldum. Âfiyeti gunahsız olmayı aradım; zuhdde, şuphelilere duşmek korkusuyla mubahların coğunu terk etmekte buldum. Kolay hesÂbı aradım, susmakta buldum. Rahat ve huzûru aradım; vermekte, comertlikte buldum.”
Ali Nebtitî hazretleri, vefat etmesine yakın buyurdu ki: “Hızır aleyhisselÂm, kendisinde uc haslet bulunan kimse ile goruşur. Eğer bu uc haslet yok ise, meleklerin ibÂdetini yapsa bile onunla goruşmez. Uc haslet şunlardır: Birincisi; kişinin her haliyle sunnet-i seniyyeye uyması. İkincisi; kalbinde Muslumanlara karşı kin, duşmanlık, hased ve diğer kotulukleri beslememesi. Ucuncusu; dunyÂya duşkun olmamasıdır.”
Alıntı
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hazreti Hızır kimlerle goruşur?