Ahmed NeccÂd hazretleri Bağdad Âlimlerinin meşhurlarındandır. Hadîs ve fıkıh ilminde, zamÂnının en onde gelen Âlimlerinden idi. 867 (H.253) senesinde BağdÂt’ta doğdu. Bircok Âlimden ilim aldı. Yaşadığı devirde, Irak’taki Hanbelî Âlimlerinin en buyuğu idi. 959 (H.348) senesinde vefÂt etti. Vefatına yakın talebelerine buyurdu ki: “SÂlih Muslumanlar, Allahu teÂlÂnın hukmune boyun eğerler, gelen şiddet ve belÂlara sabrederler, aza kanÂat ederler. Allahu teÂlÂdan başkasından korkmazlar ve kimseden bir şey beklemezler. Ancak Allahu teÂlÂdan isterler. İnsana, yuksek makamları veren, aşağı duşuren azîz ve zelîl edenin Allahu teÂl olduğunu bilirler. SÂlih Muslumanlar, Peygamber efendimizin sunnet-i şerîflerine tam uyarlar. Onların korkusu, son nefes icindir. Onlar, az konuşurlar. Ofkelerini tutarlar, şehvetlerini yenerler. Nefslerinin arzularını yapmazlar. Allahu teÂlÂyı unutturacak butun engelleri ortadan kaldırarak, hep O’nunla berÂber olmaya bakarlar. Boylece nefslerini alcaltıp, ruhlarını yukseltirler.
Nefse, Allahu teÂlÂnın kaz ve kaderine rız gostermek kadar zor gelen bir şey yoktur. Cunku, kadere rÂzı olmak, Allahu teÂlÂnın hukmune boyun eğmek, nefsin isteklerine zıttır. Nefs bunları istemez. SaÂdete kavuşmak, nefsin rızÂsını terk edip, Allahu teÂlÂnın rızÂsına koşmakla mumkundur. SaÂdete kavuşanlara mujdeler olsun...
FAKİRLİK VE HASTALIK...
Butun evliyÂlık yollarından gecirildim. Fakat fakirlik, başkaları gozunde hakîr olmak ve hastalık gibi Allahu teÂlÂya yakın ve daha uygun yol goremedim...
Ehl-i sunnet ve cemÂatten olmanın şartları hakkında cok meseleler vardır. Bu meseleleri bilmek, namazı, orucu, haccı bilmek gibi farzdır. Bunlar oyle farzdır ki, îtikÂd doğru olup da, namazda, oructa ve diğer ibÂdetlerde bir noksanlık olursa ve bu noksanlık kasden olmazsa affedilebilir. (Eğer affolunmazsa, insan Cehennem’e girse bile, sonunda yine kurtulur.) Fakat, Ehl-i sunnet ve cemÂat îtikÂdında bir sarsıntı olursa, bid’at sÂhibi olunmuş olur ve bid’at sÂhibini de Allahu teÂl affetmez. İtikÂdda bid’at sÂhibi olan bir kimseye azap vÂcib olur. Ehl-i sunnet ve cemÂat îtikÂdına sarılmak ve bid’atten cok sakınmak lÂzımdır...”
Alıntı
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Onların korkusu, son nefes icindir