Yaşadıkları ulkelerde cocuklarına otizm ve gelişim bozukluğu teşhisi konulan aileler, care bulamayınca Turkiye'deki rehabilitasyon merkezlerine yoneliyor. Almanya, Fransa, İngiltere ve Belcika gibi gelişmiş ulkelerde yaşayan aileler, sağlık politikaları nedeniyle cocuklarının iyi bir şekilde eğitim almasını sağlayamıyor. Bu nedenle Avrupa'nın farklı ulkelerinde yaşayan bircok aile, binlerce kilometre uzaklıktaki Kocaeli'nin Başiskele ilcesinde bulunan Atlantis Ozel Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi'ne geldi. Yaptıkları araştırmalar neticesinde Kocaeli'deki rehabilitasyon merkezinde verilen eğitimin yaşadıkları ulkeye gore daha gelişmiş olduğunu oğrenen aileler, merkezde aldıkları eğitimle kısa surede cocuklarındaki gelişmeyi gorunce buyuk şaşkınlık yaşadı. Yaşadıkları ulkelerde verilen eğitimin yuzeysel olduğunu ve eğitim almak icin uzun bir surecten gecmek zorunda kaldıklarını ifade eden aileler, Turkiye'de bireysel, duyu, oyun ve atla terapi gibi yontemlerle cok kısa surede cocuklarının gelişim gosterdiklerini soylediler.
[h=3]Oğlundaki gelişmeyi gorunce tekrar Turkiye'ye geldi[/h] Cocukları icin umudu Turkiye'de bulan ailelerden birisi de Almanya'nın Stuttgart kentinde yaşayan Havva ve Servet Ekiz cifti oldu. Ekiz ciftinin 5 yaşındaki cocukları Yavuz Selim icin 3 yaşında konuşma geriliği ve gelişim bozukluğu teşhisi konuldu. Aile, cocuklarının konuşamayacağını ve işaret dili alması gerektiğini oğrendi. Oğlunun konuşamayacak olmasını kabullenemeyen anne Havva Ekiz, umudunu yitirmeyerek Mayıs ayında Turkiye'ye gelme kararı aldı. Atlantis Ozel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 10 gun eğitim alan Yavuz Selim, daha once soyleyemediği bircok kelime ile kendisini ifade etmeye ve iki kelimeli cumleler kurmaya başladı. Yaşanan gelişme uzerine buyuk mutluluk yaşayan anne Ekiz, oğlunun eğitimine devam etmesi icin tekrar Turkiye'ye geldi. Oğlundaki gelişme nedeni ile eğitimine Turkiye'de devam etmek istediklerini soyleyen anne Ekiz, “Yurt dışında oğlum icin yapılan terapide cocuğumun işaret dili eğitimi almasını soylediler. Biz bunu kabullenmediğimiz icin buraya gelmeye karar verdik. Buradaki eğitimle yaşanan pozitif yondeki gelişmelerden cok memnun kaldığımız icin tekrar gelmeye karar verdik. Buradaki kurumun vermiş olduğu eğitimden cok memnunuz. Cunku cok gelişmiş. Birebir ilgilenilmesi ve doğa ile ic ice olması, at, havuz terapisinin bir arada olması bize daha cok pozitif gelişmeler sağladı” dedi.
[h=3]“Kısa zamanda buyuk yol katettik”[/h] Yavuz Selim'in aldığı eğitim ve gelişimi hakkında bilgiler aktaran merkez eğitimcilerinden Ayca Baykal, “Konuşma bozukluğu ve gelişim geriliği ile kurumumuza Almanya'dan gelen 5 yaşındaki Yavuz Selim, daha once kurumumuzda 10 gun eğitim almıştı. Aileler gorduğu gelişmeler uzerine tekrar kurumumuzda eğitim alma kararı verdi. İkinci 'kez kurumumuza geldiler. Selim'e yurt dışında yoğun olarak işaret dili eğitimi verilmişti. Bizim burada vermiş olduğumuz at, bireysel, havuz terapisi ile birlikte pek cok kelimeyi soyleyebilmekte ve kendisini ifade edebilmekte. Ayrıca kurumumuzda bulunan hayvanlarla da iletişim kurma şansına sahip olduğu icin sosyal gelişiminde de gozle gorulur bir gelişim olduğunu gozle gorebilmekteyiz. Hayvanlar cocuklarımıza empati ve sorumluluk duygusu kazandırılmasına yardımcı olduğu icin Selim de bu yonde de pozitif gelişim gosterdi. Kısa zamanda buyuk yol katettik” diye konuştu.
[h=3]“3 haftada gozle gorulur şeyler olduğunu fark ettik”[/h] Fransa'nın Mulhouse şehrinde yaşayan Fatih Erdoğan da teşhis konulan oğlu Batuhan icin Turkiye'ye gelme kararı aldı. Oğlunda 3 haftada verilen eğitimle buyuk gelişmelerin yaşanmaya başlandığını soyleyen Erdoğan, “Otizm teşhisi konuldu. Orada eğitimlere başladık, hala da devam ediyoruz. Ama oradaki eğitimlerde bizi memnun edecek bir gelişme goremediğimiz icin araştırma yapmaya başladık. Yaptığımız araştırmalar neticesinde Kocaeli'de bulunan bu eğitim merkezini gorduk. Biraz takip ettik ve gorduklerimiz bize mantıklı geldi. Geldik, şu anda buradayız. Her şey guzel. 3 haftadır burada aldığımız eğitimde gozle gorulur gelişimler yaşandığını gorebiliyoruz. Biz orada 1 yıldır eğitim alıyoruz. Ama burada daha 3 haftada gozle gorulur şeyler olduğunu fark ettik. Bu cok sevindirici, umut ve mutluluk veren bir duygu. Cunku her şey Batuhan icin” şeklinde konuştu.
[h=3]“İki saniye de olsa gozume baktığını fark ettim”[/h] Almanya'da otizm teşhisi konulan ve 7 aydır tedavi olamayan 3 yaşındaki İsa'nın annesi Aygun Yalcın da umudu Turkiye'de arayan aileler arasında yer alıyor. Kocaeli'de aldıkları eğitimle oğlunun kısa surede gelişim gostermesinin kendilerini cok mutlu ettiğini dile getiren Yalcın, “Otizm teşhisini Mart ayında aldı. Almanya'da onun tedavisini başlatabilmek icin 7 ay bir surec veriyorlar. Biz de onu beklemeyip hemen gelip Turkiye'de eğitime başlayalım dedik. Almanya'da bu eğitimi verecek insanlar, terapistler yok. Onun icin bekleme suresi cok uzun oluyor. Eğitimler ise haftada 2 gun 1 saat oluyor. Biz haberlerde İngiltere'den eğitim icin gelen bir aileyi gormuştuk. İlerlemeyi gorduğumuz icin geldik. Bireysel, duyu, oyun, berard, at ve yuzme terapisi gibi eğitimler alıyor. 1 haftadır aldığı eğitimle goz teması kurmaya başladığını, ismine hitap edildiğinde tepki verdiğini ve iki saniye de olsa gozume baktığını fark ettim. Eskiden bunu yapmıyordu. Bu bizi duygulandırdı. Eşim Almanya'da calıştığı icin gelemedi ve gelişimi goremedi. Goruntulerini gonderiyorum, mutluyuz. Yine tatil olduğunda gelmeyi duşunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Murat Kanber - Omer Faruk Cankurt
Gurbetci aileler ozel cocukları icin aradıkları umudu Turkiye’de buldu
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●42 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Gurbetci aileler ozel cocukları icin aradıkları umudu Turkiye’de buldu