Fransa imparatoru [Basketbol Tim]
Basketbol0 Mesaj
●14 Görüntüleme
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Spor
- Basketbol
- Fransa imparatoru [Basketbol Tim]
-
06-10-2019, 05:51:2850 bin kişilik kasaba takımı Cholet’yi lig şampiyonluğuna taşıyan başarılı teknik adam, Turk basketbolunun geleceği hakkında endişeli. Basketbolumuzun Efes Pilsen ve Ulker sayesinde ayakta durduğunu savunan Kunter, “Bu yatırımcılar gittiği gun cokuş başlar” dedi. FRANSIZLARIN dunyaca unlu spor gazetesi L’Equipe, Cholet Basket takımının antrenoru Erman Kunter’i “yılın basketbol adamı” secti. Turk antrenore ovgu yağdıran gazete, “Erman Kunter Cholet’yi zirveye taşırken, Fransızların Euroligue’de yeniden gulmesini sağladı” dedi. L’Equipe’te ayrıca, Kunter’in başarılarla dolu kariyeri anlatılırken insani yanı vurgulandı ve “Zaten Fransızca konuşuyordu. Artık Fransız da oldu” denilerek bu ulkenin vatandaşlığını kazanması hatırlatıldı. Fransa Ligi’nin Asvel ve Le Mans gibi dev takımlarını mutevazı bir butceyle geride bırakarak zirveye yerleşen Erman Kunter’le keyifli bir soyleşi yaptık... Galatasaray Liseli olmak farklıdır - Galatasaray Lisesi mezunusunuz; basketbol oynadığınız donemde Fenerbahce ve Beşiktaş formalarını giydiniz, ancak Galatasaray’da hic oynamadınız. Bunun ozel bir sebebi var mıydı? Ozel bir sebebi yok. Olmadı, oynayamadım. Ancak Galatasaray’da antrenorluk yaptığım icin icim rahat. Arkadaşlarım da “Mezun olduğun okulun takımında nasıl oynamazsın?” diye, cok soylediler ama olmadı. Fransa’ya gitmeden once, Galatasaray’da bir sene antrenorluk yaptım. En azından mektepli arkadaşlarımı memnun etmiş, borcumu odemiş oldum. - Fanatik bir Beşiktaşlı olarak Galatasaray Lisesi’nde okumak nasıl bir duygu idi? Oncelikle şunu soylemeliyim ki, Galatasaray Lisesi’nde okumak farklı bir olay. Kolay değildir, o lisede okuyup da başka takımı tutmak. Bu nedenle gencken cok zorlandım. Fanatiklik ise profesyonellik başladığı anda azalıyor. - Lakabınız neydi okulda? Oyle sabit bir lakabım yoktu ancak en bilineni “maymun”dur. - Turkiye’de uzun yıllar antrenorluk yaptıktan sonra Fransa’ya gitmeyi tercih ettiniz. Neden? Galatasaray’da iyi bir sezon gecirip, mutevazı bir kadroyla ligi 3. sırada tamamladık. Ancak sezon sonu bazı anlaşmazlıklar cıktı. O sırada Cholet Basket’ten teklif geldi. Yeni bir yapılanmaya gidiyorlardı. Başkan dahil tum kadro değişiyordu, benim de bu yeni oluşuma dahil olmamı istediler, ben de kabul ettim. Avrupa Beşiktaş’ı konuşuyor - Yurt dışında yaşayan biri olarak, Allen Iverson transferini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu tur transferler dunyada ses getirir ve reklam acısından onemlidir. Ben Fransa’da bir lokantada otururken, yan masadaki insanların “Nasıl oldu da Beşiktaş Allen Iverson’ı aldı” demesi bile cok onemli bence. Keşke eski formunda olsaydı da, Beşiktaş’ı Avrupa’da bir ust tura taşıyabilseydi. Bence bu anlamda yuzde yuz doğru bir transfer. Sportif olarak şu ana kadar birşey gormedik. Ancak, Burak Bıyıktay’la da konuştum. Cok severek, icten bir şekilde antrenman yaptığını soyledi. Fenerbahce’nin bir uzunu bizim beş oyuncumuza bedel - Fenerbahce ve Efes Pilsen, sizce transfere harcadığı paraların karşılığını alabiliyor mu? Bizim oyuncu bazında harcadığımız para 1 milyon 800 bin Euro. Bizim beş uzun oyuncumuzun parası, Fenerbahce’nin bir uzun oyuncusunun parasından daha az. Bence Turkiye’de altyapı ile ilgili ciddi calışmalar yapılması gerekiyor. Taşıma su ile değirmen donmez. Bir gun bu parayı sağlayan yatırımcı cekilir gider, sonra cok buyuk bir duşuş yaşanır. Fenerbahce, Efes’ten biraz daha farklı. Cunku onlar, kulup bazında cok başarılı. F.Bahce, Katıldığı tum branşlarda adından soz ettiriyor. Efes Pilsen sadece basketbolda var olduğu icin iki kulubu karşılaştırmamak gerekir diye duşunuyorum. F. Bahce’nin en buyuk şansı Ulker ile birleşerek Ulker’in alt yapısını alması oldu. Efes Pilsen’in bu kadar buyuk bir kulup olmasına rağmen, hala bir spor salonunun olmaması buyuk bir eksiklik. Basketbola bu kadar emeği olan bir kulubun bu konuda cok buyuk bir hata yaptığını duşunuyorum. Ermeni lobisi değil Fransız hoca isteği - Fransa Milli Takımı’nın başına gecmenizi bu ulkedeki Ermeni lobisinin engellediği iddia edildi. Bu olayın doğrusunu bir de sizden oğrenmek istiyoruz... Bu olay doğru değil. Evet, bundan iki sene evvel Fransa Milli Takımı’yla bir temasım oldu. O sırada bir antrenor değişikliği yapacaklardı ve akıllarında iki isim vardı. Biri ben, diğeri de şu anda takımı calıştıran Vincent Coulet’di. O Fransız olduğu icin, ‘Fransa takımı icin daha doğru olur’ diye duşunuldu ve Coulet secildi. Olayın Ermeni lobisiyle bir ilgisi yok. - Ne zaman Turkiye’ye donmeyi duşunuyorsunuz? Bu şartlara bağlı bir durum. Turkiye’de benim gelmem icin gerekli olacak şartlar şu an icin hazır değil. Dunya ikinciliği gucumuzun olcusu olamaz - Bogdan Tanjevic’in ardından milli takımı yonetecek antrenor adayları arasında sizin adınız gecmiyor. Bunun sebebi ne olabilir? Bildiğim kadarıyla onumuzde bir federasyon secimi var ve ne yapılacaksa da bu secimden sonra yapılacaktır. Ben bu durumda “yokum” gibi birşey soylemek istemiyorum ama, burada ortak bir calışmaya girmek lazım. Son Dunya Şampiyonası’nda elde edilen ikincilik cok buyuk bir başarı ancak Avrupa Şampiyonası, Dunya Şampiyonası’ndan iki kere daha zordur. Duşunun, Fransa’nın 10 tane NBA oyuncusu var; hepsini getirirse ne olur? Korkum, ‘Turk Milli Takımı’nın Turkiye dışındaki turnuvalarda başarılı olamadığı’ etiketinin ustumuze yapışması olur. Bu sefer de yapışırsa artık bu durum tescillenir. Bu nedenle Avrupa Şampiyonası bizim dunya basketbolunda nerede olduğumuzu gosterecektir. Bir tane bile şampiyonluğum yok - 20 yıl basketbol oynadınız, 213 kez milli oldunuz. Kac kupanız var? İnanılmaz bir şey ama final var, şampiyonluk yok. 153 sayı rekorumu kimse kıramaz - 1988’de F.Bahce’de oynarken Hilalspor’a 153 sayı atıp rekor kırmıştınız. O rekor kırılabilir mi? Gunumuz basketbolunda cok zor, hatta imkansız. Kaynak :Hurriyet Spor-Basketbol __________________