Hırvat basketbolseverlerin 2010 FIBA Dunya Şampiyonası oncesinde heyecanlanacakları bircok şey var. Hırvatistan Milli Takımı’nda, Eurobasket2009’un ardından gorevinden ayrılan Jasmin Repesa’nın yerine Josep Vrankovic takımın başına getirilmişti. Şimdi, ulkedeki tum basketbolseverler, 2010 FIBA Dunya Şampiyonası’nda yeni bir Hırvat yıldızının doğuşunu izleyeceklerinden neredeyse emin gibi; Ante Tomic. 23 yaşındaki oyuncu, uzun donem forma giydiği KK Zagreb’den ayrıldıktan sonra Real Madrid ile anlaşmış ve sezon icinde ortaya koyduğu performans ile dikkatleri uzerine cekmişti. Real Madrid ile ilk anlaştığı donemlerde kimi cevrelerde ACB gibi sert bir lige ayak uydurup uyduramayacağı ya da İspanya’daki yaşam tarzına adapte olup olamayacağı gibi konular konuşulsa da, Tomic ortaya koyduğu performans ile bu soru işaretlerini kafalardan sildi. “Elbette bu zorlu bir surecti cunku ilk kez ulkemden ayrılıyordum” diyen Tomic, “3 aydır İspanya’dayım ve şu ana kadar işler cok iyi gitti” değerlendirmesinde bulundu. Tomic, belki de Avrupa’nın en zorlu liglerinden biri olan ACB’de şu ana kadar oldukca başarılı bir goruntu sergiledi. Oyle ki, ACB’de en cok gelişim gosteren oyuncu odulu icin de adı aday isimler arasında geciyor. 11 lig macında gorev alan Tomic, mac başına 11 sayılık bir ortalama yakalarken, Euroleague’deki performansı ile de dikkatleri uzerine cekti. Madrid’in Barcelona karşısında oynadığı 2. macta 22 sayı kaydeden Tomic, ucuncu macta ise 23 sayı kaydetti. “Boylesine onemli bir odule ligdeki ilk yılımda aday gosterilmek benim icin buyuk bir onur” diyen Tomic, “Aday listesinde yer almaktan dolayı cok mutluyum” şeklinde konuştu. KK Zagreb’ten ayrılarak Real Madrid ile anlaştığından beri İspanyolların dunyaca unlu yıldızı Pau Gasol ile mukayese edilen Tomic, yapılan bu kıyaslamaya cok da sıcak bakmıyor. “Bu karşılaştırmayı cok sevmiyorum” diye konuşan Tomic, “Pau mukemmel bir oyuncu. Muhtemelen Avrupa’nın en iyi oyuncusu. Şu an icin sadece bir gun onun gibi bir basketbolcu olabilmeyi umuyorum. O gun geldiğinde bizi mukayese edebilirsiniz ama şimdi değil” dedi. Hırvatistan, gecmişte de Drazen Petrovic ve Toni Kukac gibi bircok onemli yıldız yetiştirmiş bir ulke. Tomic’in de bu isimler gibi olmaması icin bir sebep yok. Ozellikle Ettore Messina gibi dunyanın en iyi antrenorlerinden biri ile calışan Tomic’in diğer efsaneler gibi olma şansı cok yuksek. 2008 NBA draftlarında Utah tarafından 44. sıradan secilen Tomic’in, halen Real Madrid ile 3 yıllık sozleşmesi var. Tomic’in NBA icin ne zaman hazır olacağını ise zaman gosterecek. Ancak şu an icin Hırvat basketbolseverlerin Tomic’den beklentileri cok farklı. Herkes, Tomic’in Turkiye’de gercekleştirilecek olan 2010 FIBA Dunya Şampiyonası’nda Hırvatistan formasını giymesini bekliyor. Hırvatistan şampiyonada B Grubu’nda başlayacağı mucadelesinde ABD, Slovenya, Brezilya, İran ve Tunus’un da yer aldığı zorlu rakipler ile karşı karşıya gelecek. “Bu yıl benim icin mukemmel bir yıl oldu diyebilirim” ifadelerini kullanan Tomic, “Zagreb’de başarılı bir performans ortaya koydum. Madrid gibi muhteşem bir takımla anlaştım. Şimdi her mac biraz daha iyi oynayarak, Real Madrid gibi bir takımda yer almayı hak ettiğimi herkese gostermeliyim” diyerek sozlerini tamamladı. FIBA