GRUP A Arjantin Sırbistan Avustralya Almanya Angola Urdun GRUP B ABD Slovenya Brezilya Hırvatistan İran Tunus GRUP C Yunanistan Turkiye Porto Riko Rusya Cin Fildişi Sahilleri GRUP D İspanya Fransa Kanada Litvanya Yeni Zelanda Lubnan C Grubu'nda yer alan Milli Takımımız grup maclarını Ankara'da yapacak. B Grubu'ndaki maclar İstanbul'da yapılacak. A Grubu'ndaki maclar Kayseri'de ve D Grubu'ndaki maclar ise İzmir'de yapılacak. A Milliler gruptaki ilk macını Fildişi Sahili ile yapacak. Cırağan Palace Kempinski Oteli'nde 24 takımın katıldığı kura cekimi toreni yapıldı. "Anadolu Ateşi" adlı dans grubunun gosterisinin ardından FIBA Başkanı Bob Elphinston ve Basketbol Federasyonu Turgay Demirel'in konuşma yaptı. Konuşmaların bitimiyle unlu balet Tan Sağturk'un gosterisine gecilirken, 2010 Dunya Basketbol Şampiyonası'nın maskotu tanıtıldı. Maskotun tanıtılmasının ardından beklenen ana gecildi ve kura cekimi yapıldı. Kura cekimine ABD'li efsanevi oyuncu Hakeem Olajuvan ile birlikte, Turkiye'den Efe Aydan, Alman basketbolcu Patrick Femerling ve Efes Pilsen'de forma giyen Porto Rikolu oyuncu Daniel Santiago yer aldı. Cırağan Palace Kempinski Oteli'nde gorkemli bir organizasyonla gercekleştirilen kura cekimine, eski Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, İstanbul Valisi Muammer Guler, Uluslararası Organizasyonlardan Sorumlu Başkoordinator Mehmet Atalay, Genclik ve Spor Genel Muduru Yunus Akgul, Turkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel ve yonetim kurulu uyeleri, FIBA Başkanı Bob Elphinston ve FIBA Yonetim Kurulu uyeleri, Turkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, şampiyonada yer alacak ulkelerin basketbol federasyonu temsilcileri ile gazeteciler katıldı. Ev sahibi Turkiye'nin, Sırbistan, Slovenya ve Fransa'nın da bulunduğu 2. torbadan girdiği kura cekiminde, birinci torbada ise son olimpiyat şampiyonu ABD, Polonya'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda birinci olan İspanya ile Arjantin ve Yunanistan yer alıyordu. Şampiyonada 6'şar takımdan 4 grupta oynanacak birinci tur gruplarına, rekabet duzeyine gore her kıtadan dengeli dağılım yapıldı. Şampiyona formatı gereği, aynı grupta Avrupa kıtasından en fazla 3, Amerika kıtasından ise en fazla 2 takım bulundu. -TORBALAR NASILDI? Torbalar şoyleydi: 1. Torba: ABD, Arjantin, İspanya, Yunanistan 2. Torba: Sırbistan, Slovenya, Fransa, Turkiye 3. Torba: Brezilya, Porto Riko, Kanada, Avustralya 4. Torba: Hırvatistan, Rusya, Litvanya, Almanya 5. Torba: Yeni Zelanda, Cin, İran, Angola 6. Torba: Urdun, Lubnan, Tunus, Fildişi Sahili -ELEME GRUBU MACLARI 4 KENTTE OYNANACAK- Eleme grubu macları 28 Ağustos-5 Eylul tarihleri arasında Ankara, Kayseri, İstanbul ve İzmir'de oynanacak şampiyonada finaller ise İstanbul'da yapılacak. Grup maclarının ardından, Turkiye Basketbol Federasyonu'nun da onerisiyle FIBA Yonetim Kurulu'nun aldığı kararla formatı değiştirilen 8'li final macları 4 gune yayılacak. Aynı değişiklik doğrultusunda şampiyonanın final macının oynanacağı son gunde ise ucunculuk-dordunculuk ve beşincilik-altıncılık macları da yapılacak. ELPHINSTON: ''EN İYİ ŞAMPİYONANIN TURKİYE'DE YAŞANACAĞINI DUŞUNUYORUM''- FIBA Başkanı Bob Elphinston, Turkiye'deki şampiyonada yeni rekorlar kırılacağını ifade ederek, şampiyonanın televizyonlardan 124 ulkede izleneceğini, milyonlarca insanın da internette www.fiba.com uzerinden şampiyonayı takip edebileceğini bildirdi. 2008 Pekin Olimpiyatları'nda basketbolun en cok seyredilen 2. spor branşı olduğunu ifade eden Elphinston, Turkiye'deki organizasyonun, basketbolu dunyada daha populer kılacağını anlatarak, ozetle şunları kaydetti: ''FIBA olarak ozellikle Turk hukumetine, İstanbul, Ankara, İzmir ve Kayseri'ye teşekkur etmek istiyoruz. Onların finansal ve lojistik desteği ile katkıları başarı icin cok onemli. Turgay Demirel ve arkadaşlarını kutlamak istiyorum. Bu gercekten de herkesin bir araya geldiği onemli bir etkinlik olacak. Bugune kadar yapılan en iyi Dunya Şampiyonası'nı Turkiye'de yaşayacağımızı duşunuyorum.'' Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel de bu buyuk organizasyona ev sahipliği yapmaktan ve FIBA Yonetim Kurulu ile şampiyonaya katılımcı ulkelerin İstanbul ziyaretinden onur duyduklarını ifade ederek, ''2010 Dunya Şampiyonası hakkında beklentilere olumlu yanıt verdiğimizi umuyorum. 4 kentte 24 ekip yarışacak. Kentlerimizin her biri bu sevdiğimiz sporu karşılamak icin hazırlandı. Gerek oyuncuların, gerek sporcuların, gerekse izleyicilerin en iyi koşullarda maclara katılmasını sağlayacağız. Sporumuzu tum dunyaya gostermek istiyoruz'' şeklinde konuştu. -ORGANİZASYON DANS GOSTERİLERİYLE BAŞLADI- Kura cekimi, Anadolu Ateşi Dans Grubu'nun Turkiye motiflerinin yer aldığı gosterileriyle başladı. Şampiyona tarihinin kısaca anlatıldığı video gosteriminin ardından FIBA Başkanı Elphinston ve Turkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel konuşma yaptı. Konuşmaların ardından unlu balet Tan Sağturk dans gosterisi yaptı. MASKOT VAN KEDİSİ TANITILDI Kura cekimi oncesi 2010 Dunya Basketbol Şampiyonası'nın maskotu tanıtıldı. Gozlerinin biri mavi, diğeri yeşil olan, uzerinde 10 numaralı Turk Milli Takımı forması bulunan maskot Van kedisi sahnedeki yerini aldı. Maskot kedi sahneden inip FIBA Genel Sekreteri Patrick Baumann ve Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel'i sahneye cıkardı. Maskotun ismi ocak ayından itibaren şampiyonanın resmi web sitesi uzerinde yapılacak oylamayla belirlenecek. Maskotun tanıtımının ardından da grup kuralarının cekimi başladı. Kura cekimi sırasında ismi cıkan ulkenin kısa video gosterimleri yapıldı. Diğer yandan, kura cekimi sırasında kupa da sahnede yer aldı. Kura cekiminin ardından son bir konuşma yapan FIBA Genel Sekreteri Baumann, şampiyonada mucadele eden tum ulkelere başarılar dileyerek, Turkiye'ye konukseverliği icin teşekkur etti. kaynak:ajansspor/ntv spor __________________