Buyuk Britanya Takımının Antrenoru Chris Finch, 4 yıl once başlattıkları yeni oluşumun icinde Turkiye’yi rol model olarak benimsediklerini soyledi. Efes World Cup 8 icin Ankara’da bulunan Buyuk Britanya takımının antrenoru Chris Finch’e takımının hedeflerini, ulkesindeki basketbol ortamını ve Turk Basketbolu ile ilgili duşuncelerini sorduk. 4 yıl once bu goreve geldiğini ve o donemde yeni bir yapılanmanın icerisine girerek ulke basketboluna ivme kazandırmaya calıştıklarını belirtti. Daha once İrlanda, İskocya ve İngiltere’nin farklı Milli takımlarla mucadele verdiğini hatırlatan Chris Finch, “Dort yıl once yeni bir yapılanma başlatarak Buyuk Britanya adı ile Avrupa şampiyonalarında mucadele etmeye başladık. Bu donemde farklı bir programı hayata gecirerek ulke basketboluna da ivme kazandırmaya calıştık. Ben de Buyuk Britanya olarak mucadele eden yeni takımın ilk antrenoru oldum. Bu 4 yıl icerisinde bir cok başarıya imza attık. En alt kategori olan D Grubu’ndan başlayıp, ilk yılımızda bu gruptan cıkmayı başardık. Gecen sene ise Avrupa Şampiyonası eleme grubu maclarını ilk sırada tamamladık. Bu başarı acıkcası hepimizi şaşırttı. Avrupa Şampiyonası’nda oynama hakkını elde etmiş olmak kısa zamanda ne kadar yol kat ettiğimizin de bir gostergesi. Kısa bir sure icerisinde cok hızlı bir cıkış yakaladık ancak bu bizim icin yeterli değil oğrenmemiz gereken daha cok fazla şey var. İngiltere’de kuluplerin ve seyircilerin durumu inişli cıkışlı bir grafik icinde. Belirli bir tutarlılık bulunmuyor. Basketbol acısından cok başarılı şehirler olmasına rağmen ulkenin tum şehirlerinde basketbolu yaşatamıyoruz. Yaklaşık 10 yıl once daha iyi bir noktada olmamıza rağmen, şu anda organizasyon olarak biraz aşağı seviyedeyiz” dedi. Chris Finch, Turk basketbolunun cok iyi bir ivme kazandığını ifade ederken, “Turkiye her acıdan basketbol icin ideal bir ulke. Maclarınız bircok taraftar tarafından takip ediliyor ve destekleniyorsunuz. Takımınızın genc olmasına rağmen cok başarılı olduğunu duşunuyorum. Genc oyuncularınızın gelişimi son derece etkileyici. Biz biraz once bahsettiğim yeni yapılanma icinde Turkiye’yi rol modelimiz olarak benimsedik. İngiltere’de basketbol sistemi cok yerleşik ve oturmuş değil ancak belirli bir sure zarfında cok daha ileriye gideceğimizi duşunuyorum” diye konuştu. Polonya’daki hedeflerinin ilk olarak gruptan cıkmak olduğuna dikkat ceken İngiliz calıştırıcı, “İlk olarak Polonya’da amacımız grup maclarından başarı ile cıkabilmek. O aşamadan sonra da elimize gecen şansları iyi kullanmak istiyoruz. Kazanabildiğimiz kadar mac kazanmak bizim icin cok onemli. Aynı zamanda bu turnuvaların ve şampiyonaların bize deneyim acısından da cok yararlı olduğuna inanıyorum. 2012’deki Olimpiyatlara kadar bu maclar bize on hazırlık sağlıyor” dedi. “Efes Pilsen World Cup kesinlikle birinci sınıf bir organizasyon. Gecen sene Konya’da bu organizasyona katılmıştık ve o kadar beğendik ki; bu sene Londra’da ilkini duzenlediğimiz GameOn turnuvası fikrini bu turnuvadan esinlenerek oluşturduk. Sizi rol modelimiz olarak benimsedik derken işte bunu kast etmiştim” diyen Chris Finch, Efes Pilsen World Cup ile ilgili duşuncelerini bu cumlelerle ozetledi. Gelecek yıl yapılacak olan Dunya Basketbol Şampiyonası icin FIBA’nın cok uygun bir ulke sectiğini de sozlerine ekleyen Buyuk Britanya Antrenoru, “Turkiye, Dunya Şampiyonası duzenlemek icin cok uygun bir ulke. Basketbol ile ic ice yaşayan bir yapınız var. Basketbolu seven ve destekleyen tutkulu bir seyirciye sahipsiniz. Umuyorum biz de seneye burada olabiliriz. Yeni salonlar yapıyorsunuz, hazırlıklarınız devam ediyor. Tum ulke icin cok heyecanlı bir surec başlamış. Bu buyuk organizasyonu en mukemmel şekli ile gercekleştireceğinize eminim” diye konuştu. Roportaj: Dilvin Yucebarlas-Gizem Kumbasar kaynak:basketbolhaber.com