2009 Avrupa Erkekler Basketbol Şampiyonası Eleme Grubu maclarını 3-20 Eylul tarihleri arasında yapacak A Milli Takım'da aday kadro acıklandı! İşte, C Grubu'nda Fransa, Belcika ve Ukrayna ile zorlu maclara cıkacak olan Devler'in kadrosu! Esma Sultan Yalısı'nda aday kadroyu acıklamak icin duzenlenen basın toplantısına Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, (A) Milli Takım Antrenoru Bogdan Tanjevic, Basketbol Federasyonu Genel Sekreteri Ali Ozsoy, (A) Milli Takım Menajeri Harun Erdenay, Milli Takımlar İdari Menajeri Barbaros Akkaş ve yardımcı antrenor Aziz Bekir katıldı. Milli Takımlar İdari Menajeri Barbaros Akkaş tarafından acıklanan 18 kişilik kadroda şu oyuncular yer alıyor: Ersin Gorkem (Antalya Buyukşehir Belediye) Ersan İlyasova (AXA Barcelona) Engin Atsur (Benetton Treviso) Sinan Guler (Beşiktaş Cola Turka) Ender Arslan (Efes Pilsen) Kerem Gonlum (Efes Pilsen) Omer Aşık (Fenerbahce Ulker) Omer Onan (Fenerbahce Ulker) Umit Sonkol (Banvit) Semih Erden (Fenerbahce Ulker) Cemal Nalga (Galatasaray Cafe Crown) Cenk Akyol (Galatasaray Cafe Crown) Hidayet Turkoğlu (Orlando Magic) Kerem Tunceri (Real Madrid) Doğuş Balbay (Teksas) Barış Hersek (Efes Pilsen) Oğuz Savaş (Fenerbahce Ulker) Bora Hun Pacun (Efes Pilsen) MEHMET OKUR SAKATLIĞI NEDENİYLE KADRODA YOK NBA takımlarından Utah Jazz'da forma giyen Mehmet Okur, aday kadroya cağrılmazken, Milli Takım Teknik Direktoru Bogdan Tanjevic, yıldız oyuncuyu sakatlığı nedeniyle kadroya almadı. Mehmet'in yanı sıra İbrahim Kutluay, Kaya Peker, Ermal Kurtoğlu ve Fatih Solak gibi oyuncular da kadroda yer almazken, Kerem Tunceri uzun bir aradan sonra aday kadroya alındı. ELEME GRUBUNDAKİ İLK MAC 3 EYLUL'DE Eleme maclarını eylul ayında oynayacak milliler, 16 Temmuz'da İstanbul'da kampa girecek ve hazırlık calışmalarına başlayacak. Milli takım, eleme grubu maclarında (C) Grubu'nda Fransa, Belcika ve Ukrayna ile karşı karşıya gelecek. Grubundaki ilk macını 3 Eylul'de sahasında Ukrayna ile yapacak ''12 Dev Adam''ın diğer karşılaşmalarının tarihleri şoyle: 6 Eylul Belcika-Turkiye 10 Eylul Turkiye-Fransa 13 Eylul Ukrayna-Turkiye 17 Eylul Turkiye-Belcika 20 Eylul Fransa-Turkiye Bu arada, 2009 Avrupa Şampiyonası'nda eleme turu musabakaları, 4'er takımlı 3 grup ve 5 takımlı bir grup halinde oynanacak. Gruplarında ilk sırayı alan ekipler ile en iyi ikinci 3 takım finallerde mucadele etmeye hak kazanacak. Finallere katılacak son ulke ise İlave Takım Belirleme Turu'nun ardından belli olacak. DEMİREL: "FİNALLERE KATILACAĞIMIZA İNANIYORUM" Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, (A) Milli Erkek Basketbol Takımı'nın eleme maclarında başarılı olup 2009 Avrupa Basketbol Şampiyonası finallerine katılacağına inandığını soyledi. Demirel, Esma Sultan Yalısı'nda aday kadronun acıklanması icin duzenlenen ve Milli Takım antrenoru Bogdan Tanjevic, Basketbol Federasyonu Genel Sekreteri Ali Ozsoy, (A) Milli Takım Menajeri Harun Erdenay, Milli Takımlar İdari Menajeri Barbaros Akkaş ile milli takım yardımcı antrenoru Aziz Bekir'in katıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, milli takımın hazırlıklarını ciddi bir şekilde yapacağını soyledi. Milli takımın 1993 yılından bu yana her Avrupa Şampiyonası'na katıldığını belirten Demirel, ''Milli Takım 2009'daki finallere iştirak etmek icin hazırlıklarını en ciddi şekilde yapacaktır. Sporla dolu gunler yaşadığımız boyle bir gunde futbol milli takımımıza da başarılar diliyorum. Şampiyonada iyi derece elde etmeleri bizi sevindirecektir. İnşallah biz de eleme musabakalarında başarılı olarak gelecek yıl Polonya'da başarılı olacağız'' diye konuştu. Demirel, eleme grubundaki rakipleri Fransa, Ukrayna ve Belcika'nın guclu ekipler olduğunu kaydederek, ''Elemelerin hem Turk basketbolu hem de Turk sporu icin iyi gecmesini diliyorum'' diyerek sozlerini tamamladı. TANJEVİC:''GENC BİR KADRO KURDUK'' Demirel'den sonra soz alan Milli Takım Antrenoru Bogdan Tanjevic ise kadroyu genc ve yetenekli oyunculardan kurmaya calıştıklarını soyledi. Takımda Hidayet ve Omer Onan gibi deneyimli oyuncuların da bulunduğunu ifade eden Tanjevic, ''Bu oyuncularımız genclere yol gosterecek. Hedefimiz 2009'daki şampiyonaya katılmak, eleme maclarını kazanmak. Bu kadro yeterli guce sahip'' dedi. Bu kadroda yer alan oyuncuların en az 8-9'unun 2010'daki Dunya Şampiyonası'nda da yer alacağını ifade eden Tanjevic, ''2009'daki Avrupa Şampiyonası icin kimseye kapıların kapanmadığını da soylemek istiyorum. Bu sene cağırmadığımız oyuncuları seneye kadroya cağırabiliriz'' diye konuştu. MEHMET OKUR VE DİĞERLERİ NBA'de forma giyen Mehmet Okur'un kadroya alınmamasıyla ilgili olarak da Tanjevic, ''Mehmet Okur, bu sene ağır bir sakatlık gecirdi ve bu yaz boyunca sakatlıklarını duzeltmek icin calışmasını istiyoruz'' şeklinde konuştu. Tanjevic, kadroda İbrahim Kutluay'ın yerine Omer Onan'a fırsat tanıdığını dile getirerek, ''Omer muazzam bir sezon gecirdi ve İbrahim'den daha genc. Ayrıca Cenk Akyol'u on plana cıkarmak istiyorum. 2010'da ondan faydalanacağız'' diye konuştu. KAYA, FATİH VE ERMAL Kaya Peker, Fatih Solak ve Ermal Kurtoğlu'nun da kadroda olmadıklarını belirten Tanjevic, bu konuda şunları soyledi: ''Ermal benimle konuşup yaz boyunca hayatında cok onemli değişiklikler olacağını ve bu yazı milli takımda gecirmemeyi istedi. Kaya Peker ve Fatih Solak'ın'ın yerine Fenerbahce'de oynayan 3 oyuncumuzu kullanmak istiyorum. Bu sene cok iyi bir sezon gecirdiler. 3 tane dana once cağırmadığım oyuncu var. Ersin, Sinan ve Umit. Doğuş ve Barış Hersek genc milli takımdan sonra bizim takıma katılacak. Bize ne kadar faydalı olacaklarını kamp suresince goreceğiz.'' Tanjevic, son yıllarda hep kadroya cağırdığı Hakan Demirel icin de ''Son senelerde Hakan Demirel'i cağırıyordum. Onu cağırmadım. İleriki seneleri iyi kullanıp, milli takıma donmesini umit ediyorum. İstediğim performansı sergilemeyince bu kararı aldım'' dedi. KEREM TUNCERİ Kerem Tunceri'yi milli takım kadrosuna almasıyla ilgili bir soruyu da Tanjevic, şoyle yanıtladı: ''Dunya şampiyonasına gitmeden once Kerem buyuk bir sakatlık gecirdi ve milli takıma katılamadı. Dunya Şampiyonası'nda oyun kurucularımızdan memnunduk. Bu nedenle Avrupa Şampiyonası'nda aynı kadroyla devam etmek istedik. 2009'da tecrubesinden yararlanacağız. Ayrıca Real Madrid'de iyi performans gosterdiğini ve basketbolunu geliştirdiğini duşunuyorum. Bu nedenle kadroya cağırdım.'' Tanjevic, Mirsad Turkcan'ı yaşından dolayı kadroya almadığını, 2010 Dunya Şampiyonası'nda 30 yaş uzerinde olan oyuncularla oynamamaya calışacaklarını da sozlerine ekledi. Toplantıda daha sonra Milli Takım Menajeri Harun Erdenay ve Basketbol Federasyonu Genel Sekreteri Ali Ozsoy, milli takımın programı ile ilgili acıklamalarda bulundu. Ajansspor __________________