Turkiye Basketbol Federasyonu başkanı Hidayet Turkoğlu, onemli acıklamalar yaptığı bir roportaj verdi. AdTech Ad By Buğra Uzar/ [email protected] Turkiye Basketbol Federasyonu başkanı Hidayet Turkoğlu, milli takımımızın İspanya ile oynayacağı FIBA Dunya Kupası eleme macı oncesi İspanyol basınına onemli bir roportaj verdi. İspanya’nın en buyuk medya kuruluşlarından AS’a konuşan Hidayet Turkoğlu, bircok konuda carpıcı acıklamalar yaptı. Bu eleme takvimi konusunda sizin goruşunuz nedir? FIBA ve EuroLeague arasında bir tartışma olduğu aşikar. Ama Turkiye’de herkes durumun farkında ve şukurler olsun ki kuluplerimiz de milli takımımızın Dunya Kupası’na ve Olimpiyat Oyunlarına gitmesinin oneminin bilincinde. Şu anda EuroLeague’de oynayan Turk kulupler Fenerbahce, Anadolu Efes ve Daruşşafaka‘yla aranız nasıl? Şukurler olsun ki iyi. Cok iyi. Durumu anladılar ve bu da iyi bir atmosfer oluşmasını sağladı. EuroLeague takımları, EuroLeague maclarını oynayabilecek kadar cok yabancıya sahipler. Bunun onlar icin de zor olduğunu biliyoruz ama bir adım atarak Turk oyuncularının milli takıma gelmelerine izin verdiler. Onların boyle davranması gercekten cok guzel. En iyi oyuncuların bu eleme maclarında olmaması iyi bir fikir mi? Bu bir gun sona ermeli. En azından ben boyle istiyorum. Bu FIBA ve EuroLeague arasında bir catışma ve bu tip kavgalar hicbir zaman iyi değil. Bazı ulkeler icin yılın bu zamanı basketbol oynanması guzel ama İspanya, Turkiye, Fransa, Litvanya, Sırbistan gibi buyuk federasyonlar icin bu bir sorun. Bizim en iyi oyuncularımız ya EuroLeague’de ya da NBA’de. Bu yuzden elemelerde oynayamıyorlar. Hem bilet satışları hem de sponsorlar konusunda bizi etkiliyor. EuroLeague ve FIBA, Avrupa basketbolunun cıkarlarını gozetmeli. Şimdi EuroLeague’de 18 takım olacağını okudum. Kuluplerimizle kavga etmek istemiyoruz. Onlar da bizi Avrupa seviyesinde temsil ediyorlar. Bilemiyorum, bu kolay değil. Umarım er ya da gec bir cozum uretilir ve alıştığımız usule doneriz: Yazın milli takım macları ve buyuk turnuvalar oynamak… Devletinizin kuluplere oyuncuları milli takıma getirme konusunda baskı yaptığı doğru mu? Hayır. Bizim devletimiz oyuncuların gelmesi ya da başka konularda kuluplerle temasta değil. Bu da kulupleri ve federasyonu destekliyor. Bu ulke icin iyi. Bu konu federasyonun işi ve bu yuzden biz de kuluplerle iyi ilişkilerde olmaya calışıyoruz. Burada olmayan Claver, Rudy ve Oriola gibi oyuncular hakkında ne duşunuyorsunuz? Arkadaşım Jorge Garbajosa’yla bu konuyu cok kez konuştuk. Bana benim işimin daha kolay olduğunu soyledi. Bizim EuroLeague’de uc takımımız olduğunu ancak onların her zaman dort ya da beş takımı olduğunu belirtti. Ve İspanyol oyuncular da oradalar. Ve haklı da. Bu durum federasyonlar icin kolay değil ama aynı zamanda kulupler ve oyuncular icin de zor. Eğer kulube ceza verirseniz oyuncuyu da cezalandırmış oluyorsunuz. Bu yuzden bunlardan kacınıyoruz. Sizce takvim bu şekilde devam edecek mi? EuroBasket elemeleri de var… Umarım devam etmez. Umarım bu yaz bir cozume ulaşılır. eurohoops.net/tr
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Basketbol
- Hidayet Turkoğlu: “Umarım Milli Takım Takvimi Boyle Devam Etmez”