Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA) Başkanı Horacio Muratore FIBA’nın resmi internet sitesine 2018 yılını değerlendiren ve 2019 yılında planlananlardan bahsettiği acıklamalarda bulundu. Başkan Muratore, FIBA 2019 Erkekler Basketbol Dunya Kupası icin oynanan yeni sistem icin ilk aşamada 30 milyon euronun uzerinde yatırım yaptıklarını ve yeni sistemden cok memnun olduklarını dile getirerek, Euroleague’in FIBA ile birlikte calışmayı reddetmesinden, yeni goreve gelen Genel Sekreter Andreas Zagklis’e kadar bircok konuda goruşlerini dile getirdi. Yeni Sistem Başarılı Oldu ve Olmaya da Devam Edecek FIBA Erkekler Milli Takım Yeni Eleme Sistemi, Basketbol Dunya Kupası 2019 Elemeleri’nin başlangıcı ile Kasım 2017'de start aldı. Artık bir yıldan uzun bir sureyi geride bıraktık ve altı pencerenin beşi tamamlandı. Bu zamana kadar bu sistemin ne kadar başarılı olduğunu ve beklentilerin nasıl karşılandığını kapsamlı bir şekilde olctuk ve gozlemledik. Bu sistemden once, yıl boyunca milli takım aktivitesine sahip olmayan tek takım sporu basketboldu. Hemen hemen tum başarılı takım sporları bir şekilde bunu yapıyor. Futbol, voleybol, hentbol, buz hokeyi... hepsinde bu sistem var. Oyuncular sene icerisinde tum dunyada seyahat ediyor. Oynanan musabakalar esnasında dolu salonlar gorduğumuzde ve tum dunyada oynanan eleme maclarındaki sevinclere (taraftarların, takımların, oyuncuların) tanıklık ettiğimizde ya da mevcut-emekli oyuncuların kendi sahalarında, seyircileri onunde mac yapmaları hakkındaki yorumlarını dinlediğimizde yapmak istediğimiz şeyi başardığımızı anlıyoruz. Yaptıkları iş icin dunya capındaki tum ulusal federasyonlara teşekkur etmek istiyorum. Bu gercekten muhteşem. Modelimiz başarılı oldu ve olmaya devam edecek. FIBA Erkekler Milli Takım Yeni Sistemi ve Takvimi icin 30 Milyon Euronun Uzerinde Yatırım Yapıyoruz FIBA, Erkekler Milli Takım Yeni Sistemi ve Takvimi'nin ilk dongusunde (2017-2021), sistemin mumkun olan en iyi şekilde uygulanmasını sağlamak icin 30 milyon euronun uzerinde bir mali taahhutte bulunuyor. En onemlisi de, bu yatırım televizyon yayınları uretimi de dahil olmak uzere, operasyonların ana maliyetlerini ve ayrıca yetkililer ile hakemlerin maliyetlerini de kapsıyor. Ayrıca, katılan tum oyunculara sigorta yapıyoruz. Euroleague ile Calışmayı Denedik Ama En Başından Hayır Dediler Yeni sistemden cok memnunuz. Euroleague ile yaşadığımız sorun olmasaydı daha memnun olurduk. Bu durum bizi gercekten şaşırttı. Birlikte calışmayı denedik ve onlar işin en başından hayır dediler. Biz kimseden uzaklaşmak değil, birlikte bir şeyler yapmak istedik. Futbol takımlarının milli takımlarına katılmalarına izin veren Avrupa'nın bazı en buyuk kuluplerinin basketbolda neden aynı şeyi yapmadıklarını anlayamıyorum. Bunlar aynı kulupler. Amacımız, ulusal federasyonlardan başlayarak, ulkelerde basketbolu geliştirmek icin her yapıya yardım etmek. Ulkelerin kendi ulusal liglerini guclendirmek icin kulup turnuvaları gerekir. Guclu ulusal federasyonlar isterken, aynı zamanda cok guclu kulup musabakalarına da ihtiyacımız var. FIBA 2019 Basketbol Dunya Kupası’nın Şimdiden En İyi Dunya Kupası Olacağından Umutluyuz Cin'de gercekleşecek FIBA 2019 Basketbol Dunya Kupası en buyuk projemiz ve daha şimdiden en iyi Dunya Kupası olacağından cok umutluyuz. Katılımcı ulke sayısını 24'ten 32'ye cıkardık. Bu, basketbola dunya capında daha fazla gorunurluk sağlayacaktır. Dunya Kupasının kendisini, olağanustu iki yıllık bir birikim-hazırlanma doneminin zirve noktası olarak gorulmesi acısından da onemli. Bu sure zarfında, dunya capında 80 ulkede gercekleşen eleme macları sayesinde bu organizasyon hakkında konuşuldu ve kutlamalar yapıldı. Buna Kobe Bryant ve Yao Ming gibi evrensel isimleri turnuvanın tanıtım elcileri yaptığımız gerceğini de ekledik ve bu gercekten de daha once sahip olduğumuz hicbir şeye benzemiyor. Ulusal Federasyonların Gelişmesi İcin Calışıyoruz Başkan olarak secildiğim 2014 yılında Sevilla’da duzenlenen kongrede, beni başkan secen uyelerle birlikte stratejik bir karar alarak uye olan ulusal federasyonların gelişmesi icin calışma kararı alınmıştı. Bu zamana kadar 181 federasyonu ziyaret ettik. Dort yıllık bir program yapmak istiyoruz. Burada prensip, yerel eğitmenleri eğiten eğitmenlere sahip olmak ve boylece buyuk bir dalgalanma etkisi yaratmaktadır. Mali ve kurumsal yonlere bakıldığında, bu buyuk bir yatırımdır. Cok daha fazlasını yapmak istiyoruz ama bu başlangıc noktası olmalı. Aynı zamanda federasyonların desteğine ihtiyacımız var. Bu, sadece bizim oralara giderek yapabileceğimiz bir durum değil, federasyonların da işe koyulmasına gereksinim duyuyoruz. FIBA'nın cabalarına, her federasyonun kendi ulkesindeki Olimpiyat komiteleri ve spor bakanlıklarının eşlik etmesi gerektiğini gormeleri icin onları cesaretlendiriyoruz. Yeni Genel Sekreterimiz Andreas Zagklis, Basketbolun Evrensel Ailesi Tarafından Onaylandı Andreas Zagklis, FIBA'nın dorduncu Genel Sekreteri olmak icin doğru kişi. Bu inancımı konuştuğum bircok insan da doğruladı. Ayrıca kendisi Uluslararası Federasyonlar ve Olimpiyat Ailesi dunyasına cok aşina ve o cevrelerde cok saygı duyulan bir kişi. Onun atanması, Merkez Kurulu ve İcra Komitesi’nin kendisini oy birliğiyle gorevlendirmesiyle de desteklendi. Merkez Yonetim Kurulu basketbol dunyasını temsil etmekte ve boylece Anderas da kuresel basketbol ailesi tarafından onaylanmış oldu. Andreas Zagklis 11 yıldır FIBA icin calışıyordu ve daha bircok niteliği arasında, herhangi bir durumu analiz etme ve uğraşma yeteneklerine sahip. O da gercek bir basketbol adamı ve coğumuz gibi bu yolculuğa bir oyuncu olarak başladı. Cocukluğundan beri basketbolu biliyor. FIBA'da olmak icin kişilerin tutkulu olması lazım. Andreas kesinlikle bizim sporumuza olan tutkuya sahip. Kendine ozgu bir tarza sahip olacak ve ben onun basketbol topluluğunu birleştireceğine inanıyorum. 213 ulusal federasyonumuz var ve hepimiz farklıyız ama bir tane basketbol topluluğuyuz ve o da bizi yonlendirecek doğru kişi. basketdergisi