ADACAYI
Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser.Hazım sisteminin duzenli calışmasını sağlar. Goğsu yumuşatır. Astım hastaları icin yararlıdır.Bu uyarıcı bitki kan dolaşımını hızlandırır. Hucre yenilenmesini ve cildin elastikiyetinin artmasını sağlar. Bu bitkiyle sivilcelerinizden de kurtulabilirsiniz.
AHUDUDU
Kanı temizler, vucutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar sokturur. Kabızlığı giderir. Vucuda dinclik verir.
ALOE VERA(SARISABIR)
Eski yunanlılarında guzelleşmek icin kullandıkları bir bitki. Yıpranmış ciltleri onarmak ve nemlendirmek icin son derece yararlı. Akne sıcaktan kaynaklanan kaşıntılara karşı cildi koruyor. Yıpranmış sacları onarıyor ve nemlendiriyor.
ASMA
Yaprakları ile yapılan ilaclar kanamayı durdurur. Vucuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.
AVOKADO
Cok kalorili olmasına rağmen icerdiği Glutathion super bir hucre koruyucusudur, cunku en iyi antioksidanttır. Antioksidantlar hucrelerin yaşlanmasını yavaşlatırlar ve kanseri onlerler. Tum meyveler arasında protein bakımından en zengin olanıdır. Bol miktarda E vitamini de icerir.Bu vitamin kalp ve deriyi koruyarak dolaşımı duzene sokar. Ayrıca potasyum ve B6 vitamini de icerir. Kadınlar acısından cok gereklidir.
AYRIKOTU
İdrar sokturur. Bobrek ve mesane taşlarının duşurulmesine yardımcı olur. Buralardaki iltihapları da giderir.
AYVA
İshal ve dizanteriyi keser. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. İnce bağırsak iltihabını giderir. Kanı temizler. Carpıntıyı dindirir.
BADEM
Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Bobrek, mesane ve tenasul yollarındaki iltihapları giderir. Baş ağrısı, karaciğer ve bobrek ağrılarını hafifletir.
BAKLA
İdrar yollarını temizler. Bobrek ağrılarını dindirir. Bobrek iltihaplarını giderir. Bobrek kum ve taşlarının duşurulmesine yardımcı olur.
BAMYA
Halsizliğe karşı bire bir. 100 gram bamya gunluk magnezyum (hucrelerin enerji depolamasına yarayan madde) ihtiyacımızın ucte birini ve yuzde 10'dan daha fazla miktarda ise gunluk demir (akyuvarların vucut icinde oksijen taşımasını sağlıyor)ihtiyacımızı karşılıyor.
BİBERİYE
Eski zamanlarda gencliği geri getiren bitki olarak adlandırılan biberiye, sivilcelere iyi geliyor. Cildin esnekliğini ve sıklığını artırıyor. Bir litre suya, biberiye ve kekik yağından iki kaşık ekleyin. Bu karışımı cildinizi temizlemek ve yumuşatmak icin kullanın.
BEZELYE
Taze ve donmuş olarak kullanılabilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit icerir. Sinir sisteminde sorunları olanlara tavsiye edilir.
BROKOLİ
Kansere karşı bizi koruyan ve omrumuzu uzatan muthiş bir sebze. Cok miktarda kalsiyum icerdiği icin kemik erimesine bire bir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri gorulur, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda goğus kanserini onler.Goğus kanserine ve spinabifida hastalığına karşı etkili. Brokoli bol miktarda, goğus kanseri riskini azaltan 'indole' adlı bir madde iceriyor.İndole, goğus kanserine neden olan ostrojen bozukluklarını engelliyor. Ayrıca brokolinin diğer bir ozelliği de, spinabifida hastalığını (doğuştan belkemiğinde son omurun kapanmamış olması) onlemesi.
BUĞDAY
Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir. Buğdayın dış kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği turu yiyeceklerle tuketilir. Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb. bağırsakların duzenli calışmasını sağlar ve kabızlığı onler. Buğday tanesinin ozu olağanustu besleyicidir. Vucudun ozumsediği kalsiyum, demir ve cinko burada depolanır. Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yuksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini onleyici faktorler icerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur.
CAM FISTIĞI
Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının cabuk iyileşmesine yardımcı olur. Ruhi cokuntuyu giderir. Kalp hastalıklarında da faydalıdır.
CAY
Binlerce yıllık bir bitki olan cayın yaprakları guzelleşmek icinde kullanılıyor. Yağlı bir cildiniz varsa, caydan bir tonik olarak faydalanabilirsiniz.
Gozleriniz şişse iki soğuk cay poşetini goz kapaklarınızın ustunde bekletin.
Saclarınızın eskisinden daha parlak gorunmesini istiyorsanız, şampuandan sonra cayla durulayın. Farkı goreceksiniz.
CİLEK
Korpe ve bol sulu cilekler sistemi temizliyor. Cilt sorunları olanlar icin de iyi bir meyvedir. Bobrek, idrar yolları ve bağırsak sorunları icin de birebirdir. Ayrıca diş etlerini guclendiriyor, dişlerdeki tartarı onluyor, ağız kokularını ve boğaz ağrılarını gideriyor. Cilekte yuksek oranda C vitamini bulunduğu gibi, yuksek tansiyon ve kolesterolu duşuren maddeler iceriyor. Cilek C vitamini ihtiyacını karşılar. Ayrıca bol miktarda potasyum icerir ve lifli besinler arasında onemli bir yer tutar. Diyabetli hastalar, cileğe şeker ilave etmemek şartıyla bu meyveyi bol bol yiyebilirler.
COREKOTU
İştah acar. Vucuda kuvvet ve dinclik verir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını soker. Koklanacak olursa baş ağrısını keser.
DOMATES
Kanserden koruyucu ve yaşlanmayı zihinsel ve bedensel olarak yavaşlatıcı bir sebze. C ve E vitaminleri icerir. Domates zengin bir potasyum kaynağıdır ve cok az miktarda tuz bulunur. Yuksek kan basıncını duşurmeye yardımcı olur ve vucudun su tutmasını engeller. Kalp hastalıklarına ve prostat kanserine karşı etkili. 'Beta karotin'e yakın olan likopen iceriyor. Likopen vucudu kalp hastalıklarına karşı koruyan maddeler arasında yer alıyor. Araştırmalar domatesin prostat kanseri riskini azalttığını gosterdi. Haftada en az iki kez domates yiyen erkeklerin, diğerlerine oranla prostat kanserine yakalanma riskleri az.
DUT
Beyaz dut yaprakları idrar sokturur. Vucutta biriken suyu boşaltır. Ac karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını sokturur.
EBEGUMECİ
Goğsu yumuşatır. Oksuruk keser. Mide bulantısı ve kusmaları onler. Ateşi duşurup vucuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Dişeti hastalıklarını tedavi eder.
Bu bitkinin yaprakları tahriş olan cildi dış etkenlere karşı korur. Cildi nemlendirir ve yumuşatır. Ebegumeciyle kan dolaşımını hızlandırabilir, bağ dokusunun elastikiyetini artırabilirsiniz. Ayrıca goz altındaki kırışıklara ve şişliklere de iyi gelir.
ELMA
Gunde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. İki elma yerseniz,kalp ve dolaşım sorunlarına karşı korunmuş olursunuz. Kolesterolu yok eder ve kabızlığı onler. Sindirimi kolaylaştırır. Kokusu rahatlatır ve kan basıncını duşurur. Artrit, romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır.
ENGİNAR
Kandaki ure ve kolesterolu duşurur. İdrar sokturur. Kandaki şeker miktarını ayarlar. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını onler. bobrekteki kumların dokulmesine yardımcı olur. Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir. Enginarın icinde bulunan Silymarin maddesinin, hucrelerin hasar gormesini engellediğine işaret eden araştırmacılar, ayrıca Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim ağzı kanserini onleme konusunda da etkili olduğunu belirtti. Enginarın icinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu sebzeyi bol miktarda tuketenlerin, bulundukları yaşın daha altında gosterdikleri belirtildi.
FESLEĞEN
Sakinleştirici ve yatıştırıcı ozelliği vardır. Enerji verir ve cildi rahatlatır. Fesleğenli sac losyonlarıyla sac derisine masaj yaparak, onların kokunu guclendirebilirsiniz. Fesleğen yağıyla selulitlerinizden de kurtulmanız mumkun.
FINDIK
Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Vucuda kuvvet verir. Nekahat devresinin cabuk gecmesini sağlar.
GUL
Cilde sağladığı yararlar yuzunden kozmetik urunlerinin vazgecilmez bir parcasıdır. Parfum uretiminin onde gelen elemanlarındandır. Gozenekleri sıkılaştırıcıdır.
GREYFURT
C vitamini bakımından cok zengindir. Yarım greyfurt gunluk C vitamini ihtiyacının yuzde altmışını sağlar. Kolesterol oranını duşuren pektin maddesi bulunur. Kansere karşı koruyucu ozellik taşır. İştah acar.
HAVUC
Haftada beş kere yendiği takdirde Harvard'ın araştırmalarına gore kadınlarda kalp enfarktusunu, felc tehlikesini yuzde 68 oranında azaltıyor. Gunde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolu yuzde 10 oranında azalttığı gorulmuştur. Her gun yenen bir havuc da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriyor. Havuctaki Beta-Karotin de gozleri yaşlılığın getirdiği gorme zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve bağırsak kanamalarını onler, kansızlığı giderir, anne sutunu arttırır, yuz ve boyun kırışıklıklarını giderir, idrar ve bağırsak gazlarını sokturur, ulserdeki şikayetleri giderir Kansere karşı etkili olduğu gibi cildin kurumasını da engelliyor ve bağışıklık sistemini guclendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari durduruyor ve bağışıklık sistemini guclendiriyor) iceren havucun en buyuk ozelliklerinden biri icerdiği bu maddenin cildin kurumasını engelleyen A vitaminine donuşebilmesi.
IHLAMUR
Ihlamur, 18. yuzyıldan beri ceşitli hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Sakinleştirici ve yumuşatıcı ozelliğiyle kış aylarının vazgecilmez iceceği. Ihlamurun bu ozellikleri yağlı yada kuru her tur cilt icin de gecerli. Ihlamur, cildi sakinleştiriyor ve yatıştırıyor.
ISIRGANOTU
Toplaması zor olduğu icin pek fazla sevilmeyen bu bitki, cildin parlak gorunmesini sağlar ve gerginleştiriyor. Bobrek hastalarının vazgecilmez dostu sac dokulmesini de onluyor.
ISPANAK
Kalp hastalıklarına, felce, yuksek tansiyona, yaşlılığın getirdiği goz hastalıklarına, kansere, hatta psişik rahatsızlıklara karşı da etkili bir sebze. Goz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere karşı etkili.Ispanak icerdiği iki kimyasal madde sayesinde gorme bozukluklarına karşı etkili. Haftada 6 kez ıspanak yiyenlerin % 86 oranında yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya cıkan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarının olmayacağını gosteriyor. Ayrıca yaşla birlikte ortaya cıkan goz hastalıklarına karşı da etkili. Bir porsiyon ıspanak, gunluk demir ihtiyacımızın onda birini karşılıyor.
İNCİR
Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Bronşit,oksuruk ve boğaz ağrılarında faydalıdır. Enerji verir.
KARANFİL
Mikropları oldurur. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah acar.
KEKİK
Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. Kalp carpıntısını keser. Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarının duşurulmesine yardım eder. Kandaki şeker miktarını azaltır.
KIRMIZI BİBER
Bulaşıcı hastalıklara karşı etkili. Vucudun ozellikle bulaşıcı hastalıklara karşı olan direncini artırıyor. Portakaldan daha fazla miktarda C vitamini iceren bu sebze, aynı zamanda icerdiği beta karoten ile bağışıklık sistemimizi guclendiriyor. Kırmızı biber mide suyu ve tukuruk oluşumunu artırır, sindirimi kolaylaştırır, romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir, kolera ve azaltır ve kanser tedavisinde kullanılır. Terlemeyi artırır, gut hastalıkları başta olmak uzere bir cok hastalığa iyi gelir.Kanser riskini serinlik verir (sıcak iklimlerde kullanılmasının nedenlerinden birisi budur), oksuruk ve boğaz ağrılarını gidermede(gargara olarak) kullanılır, sinir hastalıkları icin doğal yatıştırıcıdır,vucuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin onlenmesini sağlar. Antibakteriyel etkisi ile hastalıkların onlenmesinde de etkili olan kırmızı biber ulkemizde ağırlıklı olarak Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak uzere Guney ve Guneydoğu illerinde fazlaca tuketilir.
KİRAZ
Aspirin yerine kiraz. Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden cok daha etkili oluyor. 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu goruldu. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu. Nair'e gore,gunde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla ozdeş etki yaratıyor. Nair kirazdaki antosiyaninin tablete donuşturulmesine calışıyor.
KİVİ
Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır. Potasyum bakımından da zengindirler. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı onler.
KUŞBURNU
Cok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gozlerin dostudur.Vucuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Guclu bir kurt duşurucu ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuc veriyor.
LAHANA
Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başında gelir. Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum icerir. Ozellikle meme ve rahim kanserine karşı etkilidir. Vucutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Kandaki şeker miktarını duşurur. Sarılık ve safra kesesi hastalıkları icin iyidir. Astıma faydalıdır. Bağırsak kanserine karşı etkili. Lahana kanser hucrelerinin uremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) iceriyor. ABD'de yapılan bir araştırmaya gore, haftada bir gun lahana yiyenlerin bağırsak kanseri olma riskleri ucte iki oranında azalıyor.
LAVANTA
Cildi rahatlatıyor ve gevşetiyor. Alın ve boyun bolgesinin toparlanmasına yardımcı oluyor. Su doldurulmuş kuvete lavanta yağı karıştırıp, cildinizin kuru bolgelerine kısa bir masaj yaparak bu dertten rahatlıkla kurtulabilirsiniz.
MAYDANOZ
Bir demir deposudur. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardır. Bir tutam maydanoz, gunluk C vitamini ihtiyacının coğunu karşılar. Bobrekleri calıştırarak idrar getirir, kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere karşı da koruyucudur.
MARUL
Kemik erimesine karşı etkili. Sutten bile daha fazla kalsiyum iceren bu sebze, kemikleri guclendirmesi acısından bir numara. 100 gramında, kucuk bir bardak sutun icinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasına sahip. Bu miktar gunluk kalsiyum ihtiyacının dortte birine tekabul ediyor.
MISIR
Yuzde 18.3 gibi yuksek oranda lif iceriyor. Mısırın iceriğindeki yuksek karbonhidrat, enerji seviyenizi yukseltir. İcinde protein, kalsiyum, demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.
MUZ
Folik asit, potasyum ve B6 vitamini bakımından son derece zengin bir meyvedir. Potasyum krampları onler. Adet sancılarını gidermeye birebirdir.
NANE
Cilde enerji, canlılık ve yoğun bir ferahlık hissi verir. Dokuların elastikiyetini kuvvetlendirir.
OKSEOTU
Kalbin atışlarını arttırır. Damar kireclenmelerinde faydalıdır.Sara ve akciğer kanamalarında kullanılır.
PATATES
Kızarmış yemezseniz kilo aldırmaz. Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı onler. Yorgunluğa karşı birebirdir. Bol miktarda C vitamini ve protein icerir. Halsizliğe karşı etkili. Vucuda enerji veren madde olan karbonhidrat iceren patates, C ve E vitaminleri ve beta karotin acısından en zengini.
PAPATYA
Her derde deva bir bitki. Tahriş olmuş, temizliğe ve ferahlamaya ihtiyacı olan ciltler icin ideal. Kurutulmuş papatyalardan hazırlanmış bir losyonla gozlerinize yapacağınız kompres şişkinliğini alıyor.
PIRASA
İdrar sokturur. Mide rahatsızlığına iyi gelir. Kabızlığı giderir. Basur memeleri icin faydalıdır. Bobreklerdeki kum ve taşların duşurulmesine yardımcı olur.
PORTAKAL
Antioksidantlar ile dolu bir meyve. Kanseri onleyici olarak bilinen butun maddeleri iceriyor. Ayrıca bol miktarda C vitamini iceriyor.
SALATALIK
Salatalığı zaten bircok kadın cilt bakımı icin kullanıyor. Hassas ciltlerde meydana gelen kaşıntıyı, pullanmayı ve gerginliği ortadan kaldırıyor. Cilde yoğun bir şekilde nem vererek, gunluk nem ihtiyacını karşılıyor. Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler,kabızlığı onler, bobrek ve kalp hastalıklarında vucutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkili. Kukurt iceriyor ve bu madde vucudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi, kolestrolu de duşuruyor.
SOĞAN VE SARIMSAK
Yuksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini azaltırlar. Soğan, mide kanserine yakalanma riskini; sarımsak da bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Sarımsağın mayasında bulunan maddeler hucrelerin zarar gormesini onleyerek, vucudu erken yaşlanmaya karşı koruyor. Antibiyotik ve nefes darlığını gideren bileşimler iceren sarımsak bağışıklık sistemini de kuvvetlendiriyor. Kalbe ve alerjik hastalıklara karşı etkili. Soğan icerdiği kimyasal maddelerle kalbimizi guclendiriyor ve alerjik reaksiyonları engelliyor.
TURP
Bobreklerdeki mikropları oldurur. Kum ve taşların dokulmesine yardımcı olur. Karaciğer şişliğini indirir. Sarılıkta faydalıdır. Safra taşlarının duşurulmesine yardımcıdır. Romatizma, siyatik astım ve bronşite faydalıdır.
UZUM
Uzumde bilinen 20 antioksidant var, siyah uzum ise yeşil uzumden fazlasını iceriyor. Kan yapar, kanı temizler. Yuksek tansiyonu duşurur.Bobreklerdeki kum ve taşların duşurulmesine yardımcı olur. Besleyicidir.
YOĞURT
Vucudun ceşitli organlarında bulunan bakterilerden bağırsakta barınanları, sindirim sisteminin duzenli calışması acısından onemlidir. Bu bakteriler, enfeksiyonların ve bulaşıcı bir hastalık gecirirken almak zorunda kaldığımız antibiyotiklerin saldırısına uğrayabilir. Bu da sindirim sistemini harap eder. Yoğurt bu sorunu cozer, azalan bakteri miktarını normal seviyesine getirir ve enfeksiyonları hem onler, hem de onlarla mucadele eder. Bağışıklık sistemini de canlandırır. Kalsiyum oranı sutten fazla olan yoğurdun, protein oranı sute eşittir.
YERALMASI
Şeker hastaları icin faydalıdır. Besleyicidir. Vucudun direncini arttırır. Kabızlığı giderir.
ZEYTİN
Zeytinyağı, safrayı artırır. Karaciğeri calıştırır. Karaciğer ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Yaprak ve kabukları yuksek tansiyonu duşurur. Kandaki şeker miktarını duşurur. Bağırsak solucanlarının duşurulmesine yardımcı olur.
__________________
Faydali Bİlgİler...
Yemek Tarifleri0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Yemek Tarifleri
- Faydali Bİlgİler...