"Aurelio'nun milli olmasını sindiremiyorum"
Futbol0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Futbol
- "Aurelio'nun milli olmasını sindiremiyorum"
-
05-10-2019, 21:23:46"Aurelio'nun milli olmasını sindiremiyorum" Dunya gercekten cok kucuk) Daha 2 yıl once Konya'da oğrencilik yaptığım donemde Konyaspor ile ilgili bir belgesel calışması sırasında tanıştığım Altan ile bu kez İstanbul'da bir Fenerbahce-Caykur Rizespor macı oncesi yeniden bir araya gelme fırsatı buldum. Turkiye'de layık olduğu yere gelemeden futbol yaşantısını surduren oyunculardan biri de Rizespor'un yıldızı Altan Aksoy. Futbolu ve kişiliğiyle herkesin takdirini kazanan Altan ile Fenerbahce macıyla ilgili başlayan sohbetimiz, Rizespor'un hedefleri, Mehmet Aurelio konusu ve Galatasaray'daki kısa donemine kadar uzadı gitti. Şimdi Altan'ın sorularıma verdiği samimi yanıtlarla sizi baş başa bırakıyorum: "F.BAHCE'DEN PUAN ALACAĞIZ" - F.Bahce macıyla ilgili goruşlerin neler? Ligin daha başları takımlar ritimlerini henuz bulamadı, F.Bahce iyi sonuclar alıyor ancak biz istediğimiz oyunu henuz sahaya yansıtamıyoruz. İyi bir ekibiz daha da iyi olacağız. Fenerbahce macından puan ya da puanlarla donmek istiyoruz. Şu an uyum olarak sorunlu bir takım olarak gozuksekte tempomuz iyi ve bu tempolu oyunumuza guveniyoruz. Sonuca gideceğimiz bolgelerde biraz daha dikkatli olursak Kadıkoy'den puan alacağımıza inanıyorum. - F.Bahce'de cekindiğin oyuncu veya yonler... F.Bahce'nin bir tek olu toplarından cekiniyorum. Olu top kazandıklarında ceza sahası icinde bulunan oyuncular oraya yalnızca orda bulunmak icin gitmiyorlar hepsi vurmak icin gidiyor ve de vuruyorlar. Fenerbahce macında uzerimizde olu toprağı olmazsa, gunumuzde olursak puan alacağımıza inanıyorum. Fenerbahce'den cekinmiyoruz, biz hic bir rakipten cekinmiyoruz. Fenerbahce, Sivas veya Konya farketmiyor, son yıllarda futbol mantalitesi değiştiği icin herkes fiziğe dayalı futbol oynuyor, bu da tum macları zor mac statusune koyuyor. "BU SENE HEDEFİMİZ İLK 6" - Rize'nin gol yollarındaki sorunu malum. Bununla ilgili neler soyleyeceksin? Yeni bir arkadaşımız aramıza katıldı. Kaliteli bir futbolcu, uyum sorununu atlattığı zaman bize faydalı olacağını duşunuyorum. Kadrodaki diğer arkadaşlarımız da iyi futbolcular ilerleyen haftalarda gol sorunu yaşayacağımızı duşunmuyorum. - Guvenc hocayla calışmak nasıl? Herşeyden once iyi bir insan, futbolcularıyla ilişkileri iyi olan, esprili, renkli bir kişilik. Guvenc hocayla calışmak cok eğlenceli. - Rizespor'un yeni transferlerini nasıl değerlendiriyorsun? Bu sene daha cok genc oyuncular transfer edildi, geleceğe yonelik. Bu genc arkadaşlarımızdan ben de cok umitliyim hem Rizespor icin hem de Turk futbolu icin. İnşallah kendilerini futbol olarak ve profesyonellik anlamında geliştirdikleri takdirde cok iyi oyuncular olacaklar. - Rizespor'un bu seneki hedefi neler? Bizim gibi takımlar ilk yarıyı mumkun olduğunca cok puan alarak rahatlamak ister. İlk yarıyı iyi bir durumda bitirip daha sonra altıncılık, beşincilik gibi mumkun olduğunca yukarıları yakalamak, inşallah bu aralarda bir yerde olacağız. - Galatasaray'dan ayrılışının tek sebebi maddi nedenler miydi? Evet ayrılışımın temelinde maddi nedenler vardı. Bunun yanında Gerets'in oyuncu tercihinin de etkisi buyuk. Sezona iyi başlamıştım. Heinz'ın gelmesiyle kesilme durumum oldu, bir de sakatlığımın bunun uzerine tuz biber ekmesi ve sakatlığımın da uzun surmesiyle ben kafa olarak koptum. Galatasaray'dan ayrılma kararı aldım. Ben bir karar aldığım zaman genellikle onu uygularım ve aklıma ne gelirse onu yaparım. Yapmış olduğum tercihten dolayı pişman değilim, herkes nasibi neyse onu yaşar. Benim Rizespor'a gelmem gerekiyordu, Rizespor'da zor bir donemdeydi. Aslen de Rizeliyim, bunun da etkisi vardı tercihimde. Rize'de de guzel bir ortam vardı bu nedenle burda devam etme kararı aldım. "GALATASARAY'DA KALSAYDIM 11'DE OYNARDIM" - Heinz'ın durumu ortada. Galatasaray'da kalsaydım 11'de oynardım diyor musun? Bundan kuşkum yok, ben Galatasaray'da kalsaydım 11'de oynardım. Daha genc yaşta Galatasaray'a gelseydim sabrederdim ancak benim sabredecek bir konumum yoktu. Artık futbolu nerde oynadığım değil, ne kadar oynadığım, iyi oynadığım onemliydi benim icin. Bunları duşunerek zaman kaybetmeden ayrılma kararını verdim, kararımdan da mutluyum. - G.Saray'daki arkadaşlık nasıldı? Galatasaray'da cok eğlenceli insanlar var, acayip değişik bir yer orası. Hakan abi neşeli, esprili bir insan, Hasan olsun Umit Karan olsun cok iyi insanlar. Ben Galatasaray'da olmaktan buyuk zevk aldım, onları gozlemlerken de zevk aldım. Galatasaray'da oynayan oyuncuların hepsi elinden geldiğince birbirine yardımcı olmaya calışıyor, hepsi cok profesyonel insanlar. "AURELIO'NUN MİLLİ TAKIM'DA OLMASINI İCİME SİNDİREMİYORUM" - Aurelio Turk vatandaşı oldu ve Milli Takım'da forma giymeye başladı. Nobre de Turk oldu ve bir cok yabancı oyuncu da Turk vatandaşlığını gecmek icin sırada. Bu gelişmeleri Turk futbolu acısından değerlendirir misin? Aurelio'nun Milli Takım'da olmasını icine sindirebiliyor musun? Aurelio'nun veya başka bir yabancı oyuncunun Milli Takım'da oynamasını icime sindirmiyorum, sindiremem. Bizim geriden gelen bir cok yetenekli genc oyuncumuz var bunların onu otomatikman kapanmış oluyor. Zaten Turkiye'de genc oyuncular cok kolay sivrilemiyor. A Milli Takım'da yer bulma şansı gecmişte de zordu, şimdi yabancıların Turk olmasıyla bu iyice zorlaşacak. Benim Milli Takım'da oynamak gibi bir beklentim yok ama gelecekteki potansiyeli olan genc oyuncular icin uzuluyorum. Cok anlamlı gelmiyor bu uygulama. Milli Takım, Milli bir kurumdur. Yabancıların milli takımlarda oynamasıyla ilgili ornekler verilebilir. Almanya, Fransa, İngiltere... vb, ancak biz farklı bir milletiz, duşunce olarak da milli duygulara daha cok bağlıyız. Ben bu uygulamayı tasvip etmiyorum. - Hakan Şukur'un yeniden Milli Takım'a secilmesiyle ilgili neler duşunuyorsun? Ben şuna inanıyorum, bir futbolcunun verimi varsa yaş o kadar onemli değil. Biz de yaş cok spekulatif bir durum, bu bana sacma geliyor. Eğer Hakan abi formdaysa cağırılmalı. Hakan abinin de cağırılması gayet doğal. "ŞAMPİYONLUK İCİN G.SARAY VE F.BAHCE CEKİŞİR" - Bu sene ligde şampiyonluk adayın.... Bu sene de sonuna kadar yarışın renkli gececeğini duşunuyorum. Şampiyonluk yarışı yine Fenerbahce ile Galatasaray arasında gecicek gibi duruyor. - Beşiktaş? Beşiktaş bu sene değil de belki gelecek sene şampiyon olur. Bu yapılanmayı surdururseler, kadrolarını değişmeden gelecek yıllara yansıtırlarsa şampiyon olabilirler. Fenerbahce son iki uc sezondur kadrosunu pek değiştirmiyor ve bunun da karşılığını goruyorlar. Her sene bir takımda 7-8 oyuncunun değişiyor olması demek her sene silbaştan birşeyler yapıyorsunuz demektir. "TEVFİK HOCA'NIN KALBİMDEKİ YERİ COK BAŞKA" - Calıştığın hocalar arasında senin icin en ozel olanı hangisi? Tevfik Hoca'yla cok uzun yıllar calışmak isterdim, kendisini cok kısa bir surede tanıdım ve o kadar kısa surede kendini cok sevdirtti. Tevfik Hoca'yla tam sıcak bir ortam sağlamışken kendisini kaybettik. Bu olay beni cok uzdu. Aklıma geldikce hala cok uzulurum, Allah gani gani rahmet eylesin. Tevfik Hoca'yla daha uzun yıllar calışmak isterdim. İstanbulspor'dayken Leo Beenhacker vardı. İnanılmaz bir insandı, herkesle ilgilenen bir hocaydı. O zamanlar benim genclik cağlarımdı, pek soylediklerine uymadık ama o gercekten muthiş bir insandı. İnsan ilişkileri olsun, oynayan oynamayan oyunculara yaklaşımı cok iyidir. Bu iki hoca bende iz bırakmıştır. - Hedeflerin arasında yeniden buyuk takımlara gelmek var mı? Benim hedeflerim arasında boyle birşey yok. Buyuk takımlardan gelirse tabii ki hayır demem ama benim icin onemli olan futbol oynamak, oynadığım kulube de tam anlamıyla hizmet etmek. Dolayısıyla da Turk Futbolu'na hizmet etmek. Futbolu bırakana kadar inşallah bu şekilde devam edecek. - Futbolu bırakmayı duşunduğun bir yaş? Şu an icin oyle bir sınır koymadım kendime, fiziksel olarak kendimi iyi hissettiğim surece oynamayı duşunuyorum. Buyuk bir sakatlık gecirmezsem gittiği yere kadar gidecek. Genc yaşta buyuk takımlara gidilir ve profesyonelce duşunup sabredilirse belli noktalara gelinir ancak ilerlemiş bir yaştan sonra buyuk takımlara gidip orda bir şeyler yapmaya calışmak gercekten zor. Bu zorluğu ben de yaşadım. Buyuk takımlara gidecek genc oyuncuların sabretmeleri gerekiyor. Buyuk takımlarda oynayıp, oraları sindirmek sadece saha icerisinde futbol oynamak değil İstanbul'u her yonuyle sindirmek lazım. Genc oyuncuların pişme surecini de orda yaşaman lazım. Ben 29 yaşında gittim İstanbul'a. Profesyonel bir oyuncuyum ama orda mucadelenin şekli benim kaldırabileceğim turden değildi. Buyuk takımlarda surekli goz onundesin, surekli iyi olman lazım. "EN BEĞENDİĞİM TURK OYUNCU SERGEN YALCIN" - Dunyada ve ulkemizde en beğendiğin oyuncular kimler? Romario benim idolumdu, orta sahada da Zinadine Zidane. En beğendiğim Turk oyuncu ise Sergen Yalcın. - Futbol yaşamının başında olsaydın ve maddi kaygıların olmasaydı hangi takımda futbol oynamak isterdin? Galatasaray'da oynamak isterdim. Galatasaray benim oyun yapıma daha uygun. Altan ile bu hoş sohbetimiz takım otobusunun antrenman sahasına hareket edecek olmasının soylenmesiyle son buldu. Turkiye'de en beğendiğim oyunculardan biri olan Altan'a gelecek futbol yaşantısında başarılar dilerken, icten verdiği cevaplar icin de teşekkurler.... Roportaj: Hilmi Sever __________________