Turkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı'nın 1.5 yıl once gundeme getirdiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakının Berat Albayrak'ın da desteklediği, futbol kuluplerinin borclarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili projede ilk somut adım atıldı. İstanbul'da dun Ziraat Bankası Genel Mudurluğunde TFF Başkanı Yıldırım Demiroren, Turkiye Bankalar Birliği Başkanı Huseyin Aydın ve super lig kulup başkanlarının da katıldığı toplantıda tarihi kararlar alındı. Ekonomik kriz icindeki kuluplerin borclarının yeniden yapılandırılması ve vadelendirilmesinin konuşulduğu toplantıda, kuluplere 31 Ocak 2019 tarihine kadar gelir-gider bilancolarını hazırlamaları icin sure verildi. Bilancoları inceleyecek olan TBB ve konsorsiyum ortakları, her kulup icin farklı bir plan cıkaracak. Borcların 5 yıla kadar taksitlendirilmesi onerisi de değerlendirilecek. Sure borca ve bilancolara gore belirlenecek. TFF KARARLI Toplantıda gundeme gelen en onemli konu ise kuluplerin sıkı denetimi oldu. Futbol Federasyonu başkanı Yıldırım Demiroren projenin hayata gecmesiyle birlikte kendilerinin tavizsiz denetim yapacağını belirtirken, "Kimse kusura bakmasın. Bu aşamadan sonra federasyon olarak cok ciddi yaptırımlar uygulayacağız" uyarısında bulundu. Orneğin 100 milyon geliri olan bir kulup, 110 milyon harcama yaparsa TFF devreye girecek ve mudahale edecek. Bazı kuluplerin "ek kaynak" teklifinin de goruşulduğu ancak kabul gormediği toplantıda soz konusu ekonomik krizin 20 yıllık bir gecmişi olduğunun altı cizildi. İdari ve mali denetimlerinin Futbol Federasyonu tarafından gercekleştirileceği projede TBB catısı altında tum borclar ustlenildikten sonra, surdurulebilir butce yapıları sıkı bir kontrole alınacak. Mustafa Cengiz: Devletimizin onculuk ve delaleti ile Ziraat Bankası onderliğinde, Turkiye Futbol Federasyonu'nun da desteği ile Turk futbolunun mali acında yeniden yapılanma hamlesini olumlu karşılıyorum. Oncelikle tum Super Lig kuluplerinin devamında da tum liglerde yer alan futbol kuluplerinin mali acıdan sağlıklı yapıya kavuşturulması ve harcamaların disiplin altına alınması icin yurutulen bu calışmayı destekliyorum. Biz Galatasaray olarak Turkiye Bankalar Birliği (TBB) ve devletin buyuk desteği ile yurutulen bu surec ile ilgili planlama ve hazırlığımızı dikkatle yurutuyoruz. Finansal Fair Play (FFP) uygunluğu icin gosterdiğimiz caba bu planlama ve hazırlığı da destekler niteliktedir. Ahmet Ağaoğlu: Cok verimli bir toplantı gercekleştirdik. Tum kuluplerin sorunu belli. Biz sezon başında bu yonde adım atmıştık. 36 milyon euro borcu 16 milyona indirdik. Şu an borcumuz olmasa, gelir-gider dengesini sağlamış durumdayız. Proje uygulandığında tum kulupler idari ve mali kontrole girecek. Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demiroren'in cok kararlı ve iddialı olduğunu gordum. Bu demek ki TFF işi sıkı tutacak. Zaten bu futbolun kurtuluşu icin son secenek. Umarım beklenen netice alınır ve orta vadede duzluğe cıkabiliriz Goksel Gumuşdağ: Oncelikle sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak'a desteklerinden ve teşviklerinden dolayı teşekkur ediyorum. Artık, herkesin şapkasını onune koyup duşuneceği bir donemdeyiz, kulup başkanları, yoneticiler ve Turkiye Futbol Federasyonu sıfırdan bir sayfa acıyoruz. Federasyonumuz, zarar gormesinler diye bugune kadar kuluplere elinden gelen tum kolaylığı gosterdi. Ama 31 ocak 2019 tarihiyle artık mali milad başlıyor. Bundan boyle butun kuluplerimiz butce yapılarını, transferlerini, gelir ve giderlerini finansal fair play cercevesinde dikkatle hazırlamak zorunda. Bu yapının başarılı olması da, TFF'nin uygulamasına bağlı. Federasyonumuz puan silmeden, transfer yasağına kadar tum yaptırımları kararlı bir bicimde uygulamalı. Bu noktada Turkiye Futbol Federasyonu'na inancımız tamadır. Fikret Orman: Turkiye Futbol Federasyonu'nun cok istediği uzerinde cok calıştığı ve Kulupler Birliği olarak bizim de emek verdiğimiz bir proje. Bu projeye sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın bakanımız Berat bey de sahip cıktı. 31 ocak 2019 tarihine kadar kuluplerin mali tablosunu ortaya koyacağız. Kuluplerimiz finansal yapıları ve borcları belirlenecek ve bundan sonara bu borclar yaplandırılacak. Cok olumlu bir adım. İnşallah tum kuluplerimiz bu yapıya uyum sağlayacaklar. Bundan sonra kulupler butce harici transfer yapamayacak. Bonservisi elinde olan oyuncu dahi transfer edemeyecekler. Bu buyuk projeyle emeği gecen herkese teşşekur ediyorum. Erol Bedir: Turkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Turkiye Bankalar Birliği (TBB) arasındaki iş birliği cercevesinde, butce dengeleri oluşturuluyor. Gecmişten gelen borclar icin finans heyeti calışıyor. Cok onemli bir calışma. Bu zorunlu bir durum haline gelmişti. Kuluplerimizin duze cıkması icin cok yerinde adımlar atılıyor. El birliğiyle bu sıkıntılı surecten cıkacağız" dedi. Mecnun Otyakmaz: "Ben toplantıya katılmadım. Biz benim doneminde 15, onceki Osman Secilmiş başkanımız donemi de dahil 23 yıllık yonetim boyunca kredi veya borclanma gibi yontemleri tercih etmedik. Kulubumuzu odenemeyen borclar altına sokmadık. Bu toplantı daha cok borclar nedeni ile cozumsuzluk yaşayan kulupleri ilgilendiriyor. Bizimle birlikte Kasımpaşa, Başakşehir ve Goztepe bu tur sorunu olmayan kulupler. Goztepe başkanımız toplantıya katıldı. Bu calışma bir şekilde kuluplerin yaşadığı sıkıntılara bir cozum uretebilir ama bizim gibi borclanmayan, doğru yonetilen kuluplerin de odullendirilmesi gerektiği duşuncesindeyim." Ali Şafak Ozturk: "Toplantıya katılmadım. Ancak temsilci gonderdik. Kuluplere yapılacak mali yapılanma cok onemli olacaktır. Kulupler icin hayati onemi var. Bununla ilgili toplantıların sonuclarını bekliyoruz. Şu anda hala bulanık tablo var, ne olacağı belli değil. Surekli eksi yazıyor her şey. Bizim onceliğimiz kulup bakımından daha az masrafla goturebilmek. Bircok kulubun mali sıkıntıları var. Buna Antalyaspor dahil olmak uzere ciddi mali sıkıntılar yaşanıyor. Bu mali sıkıntılar kolay cozulecek sıkıntılar değil. Faizlerden ve kurdaki oynamalardan dolayı mali sıkıntılar buyuyerek devam ediyor. Eski yoneticilerden kalan borclar, eski borclar artıyor. Bir hamleyle Turk futbolunu kurtarmak lazım. O hamlenin Turk futbolundaki sıkıntıları tamamen kaldırması lazım. Turk futbolunda yoneticiler daha fazla sorumluluk almalı. Uzun donem kulupleri kurtaracak planlama lazım." Hasan Cavuşoğlu: "Alanyaspor adına toplantıya kulup mali başkanımız Ali Baki Boz katıldı. Daha toplantımız gercekleşmediği icin bilgi sahibi değilim fakat bu tip calışmaları olumlu buluyoruz." Mevlut Doğan: "Biz de olumlu bakıyoruz. Şu an butun kuluplerimiz borc batağında. Bir kurtuluş yolu arıyorlar. Bu noktada bankaların ozellikle kuluplere iyileştirme noktasında yardımlarının olması lazım. Borcların bir duzen icerisinde girmesi lazım. Ozellikle transferlerle alakalı euro, dolar uzerinden değil de TL uzerinden yapılmasına ben de yurekten inanan bir insanım. TFF'nin bu Anlamda yuklendiği gorev cok onemli" Adil Gevrek: Federasyon Başkanımız Yıldırım Demiroren'e teşekkur ederiz. Bu goruşme Finansmanla yapılandırma ile ilgili bir şey. Kuluplerin borclandırması ile. Sadece yapılandırma ile bu işin olmayacağını belirten konuşma yaptım. Hem Federasyon hem tum kulupler işin icinde olması gerek. Sağ olsunlar Cumhurbaşkanımız ve Maliye Bakanımızın yaklaşımı cok iyi. Kulupler olarak borclandırmayı yukseltmemek icin katı kurallar uygulamamız lazım. Yapmaz zaman kazanmış oluruz. Ali Ay: Borclandırma yapılandırması konusunda başka Federasyonumuzun calışmalar yapması sevindirici. Once Bankalar Birliği ardından Ziraat Bankası Genel Mudurluğunde fikir alış verişi ve karşılıklı diyaloglar olumlu gecti. Kuluplerin borclarının genel olarak değerlendirilmesi umarım yuzleri guldurur. Hilmi Kulluk: Bizim Kulubumuzun ekonomik durumu iyi. Ama rakiplerimize baktığımızda borc bir hayli yuksek. Bizler butcemize gore hareket etsek de zorlanıyoruz. Federasyon Başkanımız Yıldırım Demiroren'in kulupleri zor unlerinde desteklemesi bizim icin moral oluyor. İnternet Haber
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Spor
- Futbol
- Turk futbolunda dev proje... Ve ilk adım atıldı