Turkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu (MHK) 2019-2020 Sezonu Doğan Babacan Yaz Semineri İstanbul’da bir otelde duzenleniyor. Seminerde bir konuşma yapan Turkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Ozdemir, “Turk hakemliğinin unutulmaz ismi Doğan Babacan adına duzenlediğimiz, 2019-2020 Sezonu Merkez Hakem Kurulu seminerimize hoş geldiniz. Bu seminerimiz vesilesiyle; futbolumuza ve hakemlik muessesesine cok değerli katkılarda bulunan, kişiliğiyle ornek olan hakem hocamız Doğan Babacan'ı saygıyla anıyor, Allah'tan bir defa daha rahmet diliyorum. Doğan Babacan, Turk hakemliğinin Batı'ya acılan penceresiydi ve bircok hakemimiz onun izinden gitti. Hakemlik muessesesi yıllar icerisinde cok gelişti ve iyi bir noktaya geldi. Bazı yorumcular 'Yabancı hakem gelsin' gibi acıklamalarda maalesef bulunuyor... Ama Turk hakemliği artık o noktayı coktan gecti. Başta Cuneyt Cakır kardeşimiz olmak uzere tum Turk hakemlerimiz, Avrupa'da cok onemli maclar alarak bunu bize cok rahatlıkla gosterdi. Orneğin bu sezon daha başlamadan hakemlerimiz, Avrupa'da 7 macta gorevlendirildi. Bu tablo UEFA'nın Turk hakemlerine guvendiğinin gostergesi olmuştur. Biz de Federasyon olarak, bu guvenin daha da artması icin onemli adımlar atıyoruz ve atmaya da devem edeceğiz” diye konuştu. “Hakem sayısını 25’ten 43’e yukselttik” Yeni sezon oncesi iki onemli karara imza attıklarını vurgulayan Ozdemir, “Bildiğiniz gibi, Mayıs ayında yapılan talimat değişikliği ile ust klasman hakem sistemine gecmiş bulunuyoruz. Yeni sistemde hakem sayımızı 25'ten 43'e yukselttik. Gecen yıl acıkca goruldu ki, dar kadro ile hakemlerimize cok fazla yuklendik. Her hafta mac stresi yaşayan sizler de hic dinlenme fırsatı bulamadan gorevler yaptınız. Ancak yeni oluşturduğumuz geniş kadro ile uzerinizdeki bu baskıyı azaltmayı hedefliyoruz. Yeni donemde, butun hakemlerimiz sahada, saha kenarında ve VAR'da gorev yapacaklar. Ve boylece sorumluluklar paylaşılacak. Bu sistemle arzumuz, hata oranının duşmesi. Hakemlerin daha da az gundeme gelmesi, hakem kararları yerine futbolun konuşulması” ifadelerini kullandı. “Zekeriya Alp cok tecrubeli birisi” MHK Başkanı Zekeriya Alp ile ilgili goruşlerini paylaşan Nihat Ozdemir, “Bir diğer onemli adımımız ise yeni bir Merkez Hakem Kurulu oluşturmak oldu. Yonetim olarak Zekeriya Alp'e MHK başkanlığı icin teklif goturduk. Kendisi butun nezaketiyle Turk futboluna hizmet icin teklifimizi kabul etti. Bu vesile ile Zekeriya Alp'e ve kurul uyelerine teşekkurlerimi Yonetim Kurulu adına sunmak istiyorum. Zekeriya Alp, cok tecrubeli ve futbolumuzun saygın isimlerinden birisi. Deneyimiyle, birikimiyle Turk hakemliğine gecmişte olduğu gibi yeni donemde de katkıda bulunacağına yurekten inanıyoruz. Ben ve yonetim kurulum, Alp'in onderliğinde iyi bir sezon gecireceğimizden ve daha başarılı olacağımızdan eminiz” şeklinde konuştu. “VAR gorevlendirmelerinde odul ve ceza sistemi uygulanacak” VAR hakkındaki konulara da değinen Ozdemir, “İlk senemiz pek kolay gecmedi. Ama onemli tecrubeler kazandık. Ozellikle acık ve bariz hatalarda, gozden kacan ciddi olaylarda başvurulması gereken Video Yardımcı Hakem Sistemi, tartışmalı her pozisyon icin maalesef kullanıldı. Yeni sezon ile birlikte; hem sahadaki hakem arkadaşlarımızın hem de VAR'ın başında olan arkadaşlarımızın eğitimlerini artırarak, birbirleriyle uyumlu calışarak bu sistemde başarılı olacağına yurekten inanıyorum. Merkez Hakem Kurulumuz, VAR gorevlendirmelerinde odul ve ceza sistemi uygulayacak. Ayrıca, VAR'la verdiği karar duzeltilse bile, o hakemin notu duşurulecektir. Bu yeni uygulamalar, teknolojinin daha doğru kullanılmasına vesile olacaktır. Cok calışarak hata oranını en aza indirmemiz lazım. Bazı kuluplerimiz haklı olarak onemli serzenişlerde bulunmaktadır. Onlara da yurekten saygı duyuyorum. Ancak hakemleri tartışmaların odağında tutmak hicbir zaman fayda sağlamaz. Turk futbolunun akıbeti icin hakemlere mutlaka destek olmamız gerekiyor. Her ne olursa olsun Turk hakemliğimiz saygıyı her zaman hak ediyor” diye konuştu. İHA