Bursaspor kulubu eski yonetim kurulu uyesi İlhan Uslu,kişisel web sayfasından Bursaspor'un reklam satış politikasını iceren bir yazıyı kaleme aldı. Futbol icin 'Bacasız endustri' ifadesini kullanırken, pazarlama ve reklam ayağının da bu endustrinin icinde sahadaki mucadele kadar onemli olduğunu vurgulamak lazım. Hassas dengeler uzerinde duran reklam işleyişinde adımlar sağlam atılmazsa, kulupler onemli gelir kayıpları yaşayabilir. Dunya genelinde 'Global oyuncu' olarak nitelendirilen firmaların reklam butcelerinden pay kapabilmek her baba yiğidin harcı değildir. Kurulan ikili işbirlikleri ve o firmanın reklam getirisine inanması kulup imajıyla alakalıdır. Bursaspor'da 16 Mayıs 2010'da şampiyonluğun kazanılmasıyla birlikte reklam butcelerinde onemli artışlar meydana geldi. Saha sonuclarının iyi olması, takımın reytinginin artması reklam veren firmaların doğal olarak ilgisini cekti. Burada bazı firmalar benim de reklam ve pazarlamadan sorumlu yonetim kurulu uyesi olduğum donemde kulubun kapısını kendisi caldı, bazılarıyla da temas tarafımızdan sağlandı. Ozellikle bankalarla kurulan işbirliği, kart projeleri, telefon hattı o donemin onemli hamlelerinden birkacıydı. Bu işbirliklerinde sıcak para kasaya hemen girmese bile, 'Akmasa da damlar' misali kulubun mali tablolarında onemli gelir getirici kalemler olarak yer aldı. O firmalarla birlikte atılan adımlar reklam piyasasında Bursaspor'un adını guclendirdi. Bu kısım madalyonun bir yuzu, diğer yuzune de bakmakta fayda var. Camiamızın sonucunu merakla beklediği goğus reklamı konusunda kimi zaman biz de eleştirildik, bizden sonraki yoneticiler de. Bu konuda stratejiyi iyi belirlemek lazım. Reklam alanının boş kalmaması adına Bursaspor'un goğus reklamını cuzi bir fiyata mı, yoksa sağlam bir ucret karşılığında marka değeri yuksek olan bir kuruluşa mı vermek akıllı olur. Mantıklı olanı ikinci secenek. TFF'den gelecek bir galibiyet primi kadar bedel karşılığında Bursaspor'un goğus reklamı yıllık olarak satılacaksa, o atılacak adım kulubun imajını zedeleyeceğinden yapılacak en buyuk hatalardan biridir. Bu hataya duşulmesi, kulubun gelecekteki reklam gelirlerinin hancerlenmesiyle eş değerdedir. Bursa'da Bursaspor'un marka değerinin karşılığını verebilecek bircok firma var. Bunlar başta da bahsettiğimiz 'Global Oyuncu' tanımlamasının da icine girmekte. Bursaspor'un talep ettiği ucret, o firmaların reklam butcelerinin belki de yuzde biri. Reklam verip vermemek tabii ki o firmaların bileceği husus ancak, Bursa'nın en onemli ve en değerli markası olan Bursaspor'la kurulacak işbirliğinin getirisine inanmamak onlar adına da Bursa'daki imaj kaybı bakamından onemli bir hata olarak nitelendirilmeli. Altını cizmekte fayda goruyorum. Bursaspor Bursa'nın marka değeri en yuksek olgusu, siyaset ustu olan tek kuruluşu ve kentin ortak değeridir. Hem reklam veren hem de reklam alan olarak bu bilincle hareket edilmelidir. Marka değeri kuluple ortuşmeyen bir hamle yapmak belki bugun kazandırabilir ama gelecekte Bursaspor'a vereceği zarar cok daha buyuk olacaktır. Selam ve sevgilerimle İlhan Uslu Kaynak:Bursada Bugun
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Futbol
- Goğus Reklamı