Bursaspor Kulubu, benzerlerini İspanya'da Barcelona ve İngiltere'de Manchester City kuluplerinin kullandığı, "Timsah Gozu" adını verdikleri scouting (futbolcu izleme ağı) laboratuvarı kurdu. Bursaspor Kulubu, benzerlerini İspanya'da Barcelona ve İngiltere'de Manchester City kuluplerinin kullandığı, "Timsah Gozu" adını verdikleri scouting (futbolcu izleme ağı) laboratuvarı kurdu. Yeşil-beyazlılar, bu alanda iki yıl icinde dunya devleriyle yarışmayı hedefliyor. Kulubun scouting direktoru Tarkan Batgun yaptığı acıklamada, 22 yıl Avustralya'da yaşadığını ve 20 yıldır scouting endustrisinin icinde bulunduğunu soyledi. Scouting icin Turkiye'ye ilk olarak 2010-2011 sezonunda Fenerbahce Spor Kulubu icin geldiğini ve 6 ay calıştığını belirten Batgun, daha sonra Galatasaray Spor Kulubunde Cuneyt Tanman ile aynı surede gorev yaptığını anlattı. Bunun ardından Halic Universitesinde bilgisayar destekli performans dersleri vermeye başladığını dile getiren Batgun, "Aslında Turkiye'ye ilk geliş hedefim bir sistemleşmeye adım atmaktı. Cunku scouting konusu Turkiye'de yanlış anlaşılan bir olguya sahip. Scouting bir futbolcu avcılık sistemi değil, cok meşakkatli bir iş ve inanılmaz bir sistemleşme ve programlanma gerektiriyor" dedi. Dunyada bu konuda cok onemli sayılan "wyscout" adlı sistem bulunduğuna dikkati ceken Batgun, Turkiye'nin ilk olarak buna entegre olması gerektiğini bildirdi. Batgun, Spor Toto Super Lig'de 16, PTT 1. Lig'de ise 7 kulubun bu sistemden yararlandığı bilgisini vererek, şoyle devam etti : "Artık o transferlerdeki DVD'ler, kasetler biteli yaklaşık 1,5 sene oldu. Turkiye'de 5 senelik bir scouting sistemleşme dilimi hesaplamıştım. Bunun ilk iki senesi bu sistemleşmeyle gitti. Daha sonra milli takımlarımız bu sistemin icine girdi. Milli takım hocalarımızla o konuyla ilgili onemli işler yaptığımızı soyleyebilirim. Bursaspor Kulubu yeni yapılanmaya gidince bana boyle bir teklifle geldiler. Kulup Başkanı Erkan Korustan, yonetim kurulu ve Teknik Direktor Christoph Daum'un scoutinge buyuk onem verdiğini gordum. Bundan dolayı teklifi kabul ederek calışmalara başladım ." Batgun, gecmişte Barcelona'nın scouting departmanının yapılanmasında yer aldığını, Manchester City'de bu sistemin işleyişini gorduğunu anlattı. Bursaspor'da bunların da uzerine cıkabilecek bir model hazırlamaya calıştıklarına dikkati ceken Batgun, şunları kaydetti : "Bursaspor Kulubunde yaptığımız scouting laboratuvarı, gururla soyleyebilirim ki bu ikisinden de daha ust duzey cıkabilecek şekilde planlandı. Bunun ilk semeresini de gectiğimiz gunlerde Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) duzenlenen 'wyscouting konferansı'nda aldık. Burada kulubumuzu, takımımızı, teknik kadromuzu tanıttık. Bu tanıtım oradaki televizyonlarda yayınlandığı gibi tum global platformlarda da yayınlanarak guzel bir tanıtıma vesile olduk. Yavaş yavaş bu modeli oturtacağız. Bursaspor'un dunya kulubu olması icin oncelikle bu scouting yapılanmasıyla kendimizi tanıtma amacındayız. İlk hedefimiz; icimizdeki en iyiyi ortaya cıkarmak. Bunun icin oncelikle Turkiye liginin seviyesini belirledik. Turkiye'de oynayan tum oyuncuların ayağına değen butun toplar goruntu olarak data bankası haline getiriliyor. Bunun dışında genclik geliştirme bolumunde de onemli bir calışma icindeyiz. Kulubumuzun U16'dan U21'e kadar tum takımlarının maclarını Bursaspor TV'ye cektiriyoruz. Daha sonra o goruntuleri data bankasına yerleştiriyoruz. Boylelikle tum oyuncularımızın değerlendirmesini de bu sistemle yapıyoruz." Tarkan Batgun, Bursaspor Kulubu olarak uzerinde calıştıkları sistemin kapılarını, Turkiye'deki tum kuluplerin yanı sıra Arap ulkelerindeki kuluplere de actıklarını belirtti. Turkiye'nin Arap ulkeleriyle tarihi bağları bulunduğunu soyleyen Batgun, "Katar, Dubai ve Abu Dabi'deki futbol takımlarının temsilcileri onumuzdeki birkac ay bizi ziyaret edecek. Bu tur bir planlamamız var. Herkesten once onların oyuncularını biz gorelim, kendi oyuncularımızı da onlar seyretsin" ifadesini kullandı. "Timsah Gozu" adını verdikleri scouting laboratuvarını 3 hafta sonra İngiltere'nin başkenti Londra'da duzenlenecek konferansta dunyaya tanıtma imkanı bulacaklarına da değinen Batgun, oluşturdukları sistemin buyuk kulupler tarafından ornek alınacağına inandığını ifade etti. Batgun, Bursa'da iyi bir ekiple calışmalarının surduğune işaret ederek, şoyle konuştu : "Bu laboratuvar, Turkiye'de hicbir kulupte olmadığı gibi Avrupa'da bir Barcelona bir de Manchester City'de var. Bursaspor scout ekibi cok ozenle secildi. 7 arkadaşımız, 200 oğrenci arasından secildi. Son derece iyi şekilde yabancı dil bilen, futbol matematiğine vakıf insanlardan kurulu bir ekibiz. Buradaki operasyon tamamen bir sisteme bağlı. Arkadaşlar burada once işin mutfağını oğreniyor. Yaz transfer doneminde ise yaptıkları egzersizleri, araştırmaları gozleriyle takip edecekler. Bir scouting sisteminin tamamen devreye gecip gercek anlamda verim alınması minimum iki sene suruyor. Ben ve ekibimin ilk hedefi; icimizdeki en iyiyi ortaya cıkarmak ve teknik direktorumuzden sahada en yuksek dakikaları aldırmak. Bizim Enes Unal, Batuhan Altıntaş gibi oyuncularımız var. Sistem olarak bu oyuncularımıza en yuksek dakikaları aldırmak, daha sonra da alttan gelen oyuncularımızı bu olayın icine monte etmek istiyoruz. Futbolun omru cok kısa ve genelde galibiyetlere dayalı. Bu şans burada devam ederse onumuzdeki iki sene icinde Bursaspor scouting departmanı dunya devleriyle yarıştığı gibi kulubumuz de dunya devleriyle yarışacak konuma gelecek." Bursa Hakimiyet
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Futbol
- Barcelona'nın Projesi Hayata Gecirildi