Yeni sezon oncesi son hazırlık macında Bursasporumuz Balıkesirspor ile karşılaştı. " Dost acı soyler. " sozunun karşılığı bu dostluk macında alındı. Gelen sinyaller maalesef hic ic acıcı değil. Bu karşılaşma lig oncesi son ciddi uyarı niteliğinde bir mac oldu. Gecen sezonun son haftasına kadar yaşanan travma sonrası herkes gereken dersleri aldığını soyluyor. Yonetim kanadı boyle soylese de yapılanlar aslında pek de oyle olmadığını gosteriyor. Yapılması gerektiği herkesin malumu olan bolgelerde hala eksiklikler soz konusu. İlgilenilen oyuncularda cok gec kaldık. Bu gecikmeyi başkan her ne kadar “Bursaspor menfaatleri gereği” olarak acıklasa da Bursaspor gibi bir takımın iyi oyuncular bulduğu vakit hızlı davranması gerekir. Son ornek Accam. 2 ay once cok rahatlıkla transfer edebileceğimiz oyuncu gosterdiği performans sonrası bugun taliplerinin artması ve dolayısıyla da maliyetinin artması nedeniyle alınması imkansız hale geldi. Beklemek coğu zaman ek maliyet getirir. Cunku gercekci olmak gerekirse bulunduğumuz lig Avrupa liginin baş altı liglerinden, orta duzeyde bir lig. Reklamasyon, popularite bakımından Avrupa‘nın onde gelen liglerinden değiliz. Oyuncunun bizi secmesi icin tek yol , cazip olan liglerdeki kuluplerden fazla para kazanma ihtimali. Biz de ekonomik yapımız gereği o cazibeyi sağlayamayınca bonservisi ile oyuncu almak cok zor hale geliyor. Başkan once Le Guen ile sonra Badu transferi ile 2 onemli hava yakaladı. Le Guen geldikten sonra camiayı bir an umut sardı. Ancak ondan sonra uzun zaman transferde sessiz kalınması butun olumlu havayı dağıttı. Ardından Badu gelince de ,uzun zaman sonra yapılan bir transfer nedeniyle herkesi bir heyecan sardı. Cunku gundemde Badu ile birlikte 3-4 oyuncunun daha aynı gunlerde geleceği konuşuluyordu. Yine aynı şey oldu. Badu’dan sonra da hareketlilik kesilince yine bir karamsarlık başladı. Eğer bu 2 transfer sonrasında gereken transferler arka arkaya yapılabilseydi, şu anda hem kombine sayısı cok başka yerlerde olurdu ve biz takım hakkında belki de cok daha başka şeyler konuşuyor olacaktık. Ligdeki ilk macımızı oynamaya 6 gunumuz var. Ve rakibimiz yaptığı transferler ve Şampiyonlar Ligi on elemesinde oynadığı oyun ile korku salan bir ekip. Dolayısıyla lige olası bir hezimet ile başlamak, ardından sahamızda Alanya karşısında alınacak olumsuz bir sonuc sezonun ilk yarısının heba olmasına neden olabilir. İlk yarısının diyorum cunku başkan gecen seneden gereken dersi cıkardı mı bilmem ama taraftarın buyuk bir kesimi gereken dersi kesinlikle cıkardı. Şu an sessiz kalınması bence gecen sene ihalenin kendilerine yıkılmak istemesiydi. Malum otobus olayından sonra bozulan psikolojiden, durmak istemeyen topculardan bahsedildi ama gitmesi gereken kim varsa tamamına yakını hala kadroda. Ha keza bu sefer “hocayı gondermekte gec kaldık“, “şu oyuncuyu hoca istedi diye aldık“, “hoca takımı iyi calıştırmamış” gibi hic bir bahaneye de itimat etmeyip, olası kotu bir gidişatta devre arasından once yonetimin bileti kesilir, devre arası transfer donemine yeni yonetim ile girilir gibime geliyor. Bunlar tehdit gibi algılanmasın. Benim oyle bir gucum de yok. Sadece iyi niyetle, cevremden edindiğim izlenimler bu yonde. Kimsenin gecen seneki sıkıntıları yaşamaya niyeti yok. Umarım başkan cok gecikmeden gereken hamleleri yapar, kazasız belasız bir sezon geciririz. Balıkesir macında skordan ziyade oynanan oyun gosterdi ki bu takıma 2 tane cok sağlam kanat oyuncusu şart. Maddi durumumuz el vermiyor olabilir. Ancak Manchester City, Chelsea gibi takımlar her sene bir kac tane potansiyel yıldız adayı alıp farklı kuluplere kiralıyorlar. Normal şartlarda bize asla oyuncu kiralamazlar ancak elimizde Le Guen gibi bir marka olması sebebiyle bu kez ikna olabilirler. Bence hocanın ismini yeterince kullanamıyoruz. Bu kuluplerden oyuncu kiralayıp duşuk maliyetle iyi kadrolar kurabiliriz. Ornek vermek gerekirse Patrick Roberts. Manchester City 2 sezondur Celtic‘e kiralıyor. Bu senede oyuncuyu kiralamaları muhtemel. Harika bir kanat oyuncusu. Benim kisi sadece bir ornek. Benzeri bir cok ustun yetenekli oyuncu bu yontemle kadroya katılabilir. Ha keza forvet duşunuluyorsa Brown İdeye ve Jackson Martinez şu an Cin‘deki kulupler tarafından yabancı sınırı nedeniyle duşunulmuyor ve rezerv takımındalar .Bedavaya maaş oduyorlar. Maaşın bir kısmını odeyerek kiralama yontemi duşunulebilir. Bunlar sadece birer ornek. Kulubun profesyonellerinin , ellerindeki imkan ile bunları hatta daha fazlasını gorebildiklerini umit ediyorum. Yine Balıkesir macında Pablo gibi Jorquera’nın savunma arkasına attığı pasların da onemini gorduk. Cok iyi kanat oyuncuları alamazsak, Badu’nun yanına Agu gibi teknik duzeyi Jorquera kadar olmayan bir oyuncu alınırsa gecen seneki gibi Pablo’ya bağlı bir sistem ortaya cıkacak gibi duruyor. Batalla‘ya vurulacak bir pranga hucum varyasyonlarında sıkıntı yaşamamıza sebep olabilir gibi. Şahsen boyle bir gozlemim oldu. Elbette hoca bunu duşunmuş, ona gore bir transfer politikası izleniyordur ancak benim şahsi fikrim Agu’dan ziyade topla ilişkisi daha iyi, defansif ozellikleri Jorquera’dan daha ustun bir orta saha duşunulebilir. Agu gibi bir oyuncu gelirse, cok muthiş 2 kanat oyuncusuna ihtiyac var. Sıradan kanat oyuncuları buyuk sıkıntı yaratır. Umarım transferin son gunlerini yine gelmek istemeyen yahut oyuncunun vermeye yanaşmadığı oyuncularla uğraşmak yahut panik haliyle vasat oyuncuları transfer etmekle heba etmeyiz. Yerinde hamlelerin yapılıp, guzel bir Bursaspor izlememiz temennisiyle yeni sezonun tum Bursasporlular icin keyifli gecmesini umit ediyorum. Bursasporluyuz.org