Tarık Capcı Bursastore konusu hakkında cozum onerilerini de dile getiriyor.. BURSASTORE Bursastore’dan sorumlu profesyonel kulup calışanı Osman Akın, twitter hesabından ozellikle forma satışları ile ilgili ‘Taraftara sitemli olduğunu’ ifade edince, ben de bu yazıyı yazma gereği duydum. Zira eski bir tekstilci ve mağaza sahibi olarak ve de tribun tecrubeme dayanarak bu konuda bir iki kelam edebileceğimi duşunuyorum. Oncelikle Bursastore mağazalarında doğru bir uygulama var. O da Bursasporlu ve tribunden gelmiş insanların gorevlendirilmesi. Bu cok doğru; cunku bu tip insanlar orayı daha cok sahiplenir. Gozu gibi korur. Bu kapsam dışında olan bazı elemanların ozellikle muşterilerle ilgilenme konusunda yetersiz ve acıkcası suratsız oldukları konusunda şikayetler alıyorum. Benim de bizzat tespitlerim var. Neyse bu elemanlar zamanla elenecektir mutlaka. Store’lar ile ilgili başka tatsız duyumlara ise araştırmalarım sona erdikten sonra değineceğim. Gelelim Store’ların neden randımanlı calışmadığına ve bu konuda meler yapılabileceğine. Madde madde yazalım kolay anlaşılsın 1- URUN KALİTESİ…Yıllardır dile getirilen ama bir turlu tam anlamıyla duzeltilemeyen ‘Urun kalitesi’ sorunu… Mesela şampiyonluğun ertesi gunu aldığım 10 parca giyeceğin o yaz sonundaki halini ben biliyorum. Bu donem bu konuda biraz daha gelişme kaydedildiği soylenebilir; ama daha iyi olmalı. 2-YUKSEK FİYATLAR… Bu işin başındaki insanlar urun fiyatı belirlerken 3 İstanbul takımını baz alıyorlar ve tam da burada yanılıyorlar. Bursa’daki gelir seviyesi ve Bursastore muşterisi olan taraftarın profili İstanbul’dan cok daha farklı. Bu fiyatları belirleyen yoneticiler veya profesyoneller ekonomik anlamda rahat olduklarından bu fiyatların fazlalığını algılayamıyorlar ve normal olduğunu duşunuyorlar. Ancak kesinlikle normal değil! Dunyaca unlu bir markanın tişortunun hemen hemen aynısını o mağaza ile aynı fiyata satmak hic de doğru bir satış stratejisi değil. Forma fiyatlarında markanın payı yuksek olduğu icin belki daha duşuk satılamayabilir; ancak diğer urunler uygun fiyatlı olmaz ise satışlar bu seviyeyi gecemez. 3-URUN CEŞİTİ AZLIĞI… Bu şampiyonluktan sonra da boyleydi. Ozellikle ticarette “Koşan Mal” olarak adlandırılan ‘cok satan’ urunlerin ( Forma,tişort,mont,atkı,sivit,şapka) gibi modeller cok daha guzel ve ceşitleri de fazla olmalı. Ayrıca Yeşil- Beyaz gibi harika renklere sahip olmamıza rağmen bu gri-kırmızı ve mavi sevdasını da anlayamıyorum. Arada tek tuk olabilir ama şu an bu durum cok abartılmış durumda. Ayrıca urunlerin mevsim başında Store’lara getirilmesi konusunda da sıkıntı var. 4-MUŞTERİYE ULAŞMA…Muşterinin surekli gozu onunde olmak gerekir. AVM’lerde mağaza acmak masraflı geliyorsa, buralardaki buyuk mağaza zincirlerinde Corner’lar acılmalı. Cunku boyle yerlerde muthiş bir sirkulasyon var. İnsanların store’lara gelmesini oturup beklemektense, yuzbinlerce kişinin gezdiği AVM’lerde muşterinin ayağına gitmek satışları artıracaktır. 5-URUN FİRMASI… Mevcut forma yapan firmanın urun kalitesi de urun modelleri de cok carpıcı değil. Bunu bir muşteri olarak rahatlıkla soyleyebilirim. Taraftarlarla yaptığım konuşmalarda da bunu gorebiliyorum Bu firma ile sozleşme yenilememek gerektiğini duşunuyorum. Onerim ise Adidas veya Nıke firmaları. Bu markaların formaları belki biraz daha pahalı olabilir; ancak dizaynları gercekten şu anki firmadan cok daha iyi. 6-ONLINE SATIŞ…Online satış konusunda da yenilikler yapılmalı. Bursaspor’un urunlerine Şehir ve yurt dışından da cok fazla talep var. Bu muşteri kitlesine de mumkun olan en sorunsuz şekilde ulaşmak gerekiyor. 7-TEKSAS URUNLERİ… Bir Bursaspor markası haline gelen ‘Teksas’ ile ilgili urunlerin de daha fazla tasarlanması. Ozellikle yukarıda yazdığım cok satan mal kategorilerinde bu marka urunlere buyuk ilgi olacaktır. 8-SATILAMAYAN URUNLER… Urun siparişi verilirken abartılı sayılardan kacınılması gerekiyor. Ozellikle onceki yonetim doneminde satmayacak urunlerin yuksek sayıda sipariş edilmesiyle, lojistik depoda yuzlerce urunun kaldığını biliyorum. Bu nedenle her urun minimum sayıyla sipariş edilmeli, satışı yuksek olanların da devamı ilave edilmelidir. 9- PROFESYONEL Gecmişte yapılan en buyuk hatalardan biri ‘urunlerin yuksek fiyata satın alınması idi. Bu kulube duşuk kar,taraftara da yuksek fiyat olarak yansıdı. Ticarette malı alırken kazanma kuralı vardır. İşte bu konularda uzman ve belki de ‘diğer kuluplerde başarı kazanmış’ “Gercek bir profesyoneli” goreve getirebilmek gerekiyor. İşte benim dile getirdiğim, aslında tum taraftarın bu onerileri dikkate alınırsa, Bursastore’un kulube katkısının ne seviyelere cıkabileceğini herkes gorecektir. Bursa 3 milyonluk bir şehir. Boyle bir muşteri kitlesine sahip olan Bursastore gibi bir gelir kaleminin zarar etmesi, ya beceriksizlikten kaynaklanır ya da sorumluların işlerini gereği gibi yapmamasından! Bu goruşu doğrulayan başka bir ornek vermek istiyorum. Bakın Buyukşehir Belediyesi, Bursaspor’a 47 donumluk Havuzlupark’ı tahsis etti. Kentin en değerli yerinde 47 donumluk bir yer var ve kesinlikle gerektiği gibi kullanılamıyor ve elden cıkarılmaya calışılıyor ! Gecmiş veya şu anki yonetimden kac yonetici Havuzlupark’a gidip “Burada ne yapabiliriz” diye kafa yordu acaba ? Ben soyleyeyim. Ziyarete bile giden yonetici yok ! Havuzlupark gibi bir yer kendi şahıslarına tahsis edilseydi eminim kazma kurek giderler kendileri bizzat orayı adam etmek icin calışırlardı ! İşte kulubun en buyuk sorunu bu.. Kulubun işlerine kendi iş alanlarındaki hassasiyeti gosteremiyorlar maalesef ! Ben kendi adıma Bursastore konusundaki tespitlerimi yapıcı bir şekilde ifade etmeye calıştım. Cozum onerilerimi de dile getirdim. Bundan sonrası yonetim ve bu işin sorumlusu Sayın Osman Akın’a kalmış. Tarık CAPCI
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Futbol
- Bursastore ve Profesyonellik..