Kasımpaşa'nın kralı! Oscar Scarione...
Futbol0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Spor
- Futbol
- Kasımpaşa'nın kralı! Oscar Scarione...
-
05-10-2019, 03:39:07Kasımpaşa'nın kralı! Oscar Scarione... Boca Juniors'ta başlayan futbol hayatı, Ekvator'daki kısa sureli macerası, İsvicre'de gecirdiği ve son sezonunda gol krallığı yaşadığı 7 yılın ardından bu sezon Kasımpaşa formasıyla Spor Toto Super Lig'de boy gosteriyor. Futbola başlamasındaki en buyuk etken olarak gosterdiği ve idolu olarak gorduğu babasını ayrı bir yere koyan Scarione, bugune kadar yaşadıklarını TamSaha'ya anlattı. Futbola profesyonel olarak Arjantin'de Boca Juniors'ta başladığını biliyoruz. Bundan onceki donemi bize anlatır mısın? Futbolla tanışmanda en cok kim etkili oldu? Futbol oynamayı her Guney Amerikalı cocuk gibi cok seviyordum. Ailem de bundan dolayı her zaman futbol oynamam icin bana destek olmuştur. Ancak kucukken futbol oynamak benim icin bir o kadar zor ve yorucuydu. Cunku Arjantin'de doğduğum ve buyuduğum yer olan Jose Clemente Paz'daki evimden Boca'nın antrenman tesislerine her gun en az 1 saat yol gidip geliyordum. Sabah cok erken kalkıp idmana gidiyordum. Ardından okula gecip sonra tekrardan idmanlara devam ediyordum. Bu yuzden akşam eve donduğumde de yorgun oluyordum. O yaşta bir cocuk, dışarı cıkıp arkadaşlarıyla oyun oynamak ister. Ama bu yoğun programımdan oturu buna fırsat bulamıyordum. Bunun da nedeni dediğim gibi futbola olan sevgimdi. İşte bu donemde ailem, ozellikle de babam futbola devam etmem icin bana hep destek olmuştur. Futbola başlayıp profesyonel olduğun Boca Juniors'ta oynarken Arjantinli dunya yıldızlarından hangileriyle aynı kadroda yer almıştın? O donemde de şimdi oynadığın mevkide mi gorev yapıyordun? Boca Juniors'ta amator ve profesyonel olarak toplam 5 sezon mucadele ettim. Takımın taktiksel planına gore şimdikinden farklı olarak hem sağ hem de sol kanatta gorev yapıyordum. Aynı donemde forma giydiğim isimlerden en onemlisi daha sonra Real Madrid'e transfer olan Fernando Gago'ydu. Takımda daha sonradan en meşhur olan isim oydu. Boca Juniors'ta futboluna katkı yapan ve unutamadığım bir teknik direktor var mıydı? Bugunku yeteneklerimi tamamen anne ve babama borcluyum diyebilirim. Cok kucukken babamla futbol oynamaya başlamıştım zaten evin icinde. Bu durum benim futbola bağlanmamda cok etkili olmuştu. Babam futbolcu olmadığı halde benimle surekli top oynardı. Tabii ki ozellikle Boca'nın altyapısında oynarken A takıma yukselmemi sağlayan antrenorler de vardı ama futboluma katkı yapan ismi sorduğunuzda oncelikli olarak soyleyeceğim isim kendisi futbol dışında olsa bile babamdır İsvicre'nin katı kuralları... Boca'dan sonra Ekvator'daki Deportivo Cuenca takımına, oradan da İsvicre'nin Thun ekibine transfer olarak Avrupa'ya ayak bastın. Avrupa'ya ilk geldiğinde uyum sorunu yaşadın mı? Arjantin daha teknik bir lig. Fiziksel performans acısından zorlandığın donemler oldu mu? Deportivo Cuenca'da sadece 6 ay forma giydim. Oradan da dediğiniz gibi Thun'a transfer olarak ilk kez Avrupa'ya ayak bastım. İsvicre'ye ilk geldiğimde beni en cok zorlayan şey, Guney Amerika'dan cok farklı bir kultur ve yaşam tarzına sahip bir ulkede yaşamak oldu. En cok bu konuda zorlandım diyebilirim. Cunku o gune kadar bu kadar katı kuralların olduğu bir ulkede yaşamamıştım. İsvicre'ye transfer olduğumda 21 yaşındaydım ve o yaşta bu kadar kuralla karşı karşıya kalmak beni pek mutlu etmedi acıkcası. Tabii ki gittiğim takımın hangisi olduğu da burada onemli. Sonucta hicbir futbolcu Avrupa'da Thun gibi ya da o tarzda bir takımda oynamak icin hayal kurmaz. Daha buyuk yerlerde olmak ister. Futbol acısından ise adapte olmakta cok sıkıntı yaşamadım. Duzenli antrenmanlar sonrası Avrupa futboluna cabuk uyum sağladığımı duşunuyorum. Peki futbol dışındaki hayattan oturu zorluklar yaşadığın İsvicre'den ayrılıp yaşam tarzına alışık olduğun ulkene donmek aklından hic gecti mi? Kariyerine baktığımız zaman İsvicre'de 7 yıl forma giydiğini goruyoruz. Anladığım kadarıyla bu yaşam tarzına alışmak icin azmetmişsin… Her insan yeni gittiği bir yerde başarılı olmak ve iyi anılmak ister. Ben de şartlar ne olursa olsun geldiğim bu yeni ortamda başarılı olmak istedim ve bunun icin caba sarf ettim. Sonucta cok bağlı olduğum ailemin yanından ayrılmak da benim icin oldukca zordu ancak dediğim gibi insanın başarılı olması icin her ortama ayak uydurması gerekiyor. İsvicre'deki kariyerine genel olarak bakınca bu anlamda da başarılı olduğunu goruyoruz. Zira her sezon attığın gollerin sayısı ile birlikte artan bir performansın var. Bu acıdan İsvicre'deki 7 yılını nasıl değerlendirirsin? Oynadığım her macta gol atmak isterim, once bunu ifade ederek başlayayım. Ozellikle kanatlarda oynadığım zaman, bu bolgenin asıl oynadığım mevki olmamasına rağmen daha fazla gol bulabiliyorum. Cunku rakip o alandaki oyun tarzıma alışmamış oluyor ve ben de bu fırsattan yararlanabiliyorum. İsvicre'de de her sezon daha fazla gol atmamda bu durum etkili oldu diyebilirim. Bu performans artışını da gecen sezon St. Gallen'de 21 kez ağları havalandırıp gol krallığı ve kariyerinin en başarılı anlarını yaşayarak taclandırdın… KÂğıt uzerinde dediğiniz şey doğru, evet. Genelde herkes istatistiklere, atılan gollere ya da kayda değer olan şeylere dikkat eder zaten. İstatistiklere bakarsak gecen sezon kariyerimin en başarılı sezonunu gecirdiğim doğru. Gol kralı olmak da cok gurur verici bir şey. Hatta bu golleri kaydederken gol krallığına doğru gittiğimin farkında değildim, sonradan idrak ettim. Tabii ki bu durum beni cok mutlu etti ancak bu başarımdan oturu sevdiklerimin ve bana destek olan ailemin mutlu olması beni daha cok etkiledi ve sevindirdi. Ancak başta dediğim gibi istatistikler olayı cok değiştiriyor. Ben, onceki senelerde de ortaya koyduğum oyun olarak en az gecen sezonki kadar başarılı olduğumu duşunuyorum. Kasımpaşa'ya transfer olma kararında kulubun son 2 sezondur adını dunya futbolunda duyurmuş isimleri transfer etmesi etkili oldu mu? Ya da buraya gelmeden once bir donem Beşiktaş'ta da oynamış Delgado ya da Kasımpaşa'daki Latin Amerikalı oyunculara danıştın mı? Kasımpaşa'dan gecen sezonun sonunda teklif geldiğinde İsvicre Ligi devam ediyordu. St.Gallen'de cok iyi bir sezon gecirdiğim icin bircok kulubun de benimle ilgilendiğini biliyordum. Oncelikle sezon bitince tatile cıkıp kafamı dinlemek istedim. Tatilin ardından İsvicre'ye geri dondum ve teklifleri değerlendirmeye başladım. Transfer teklifi yapan takımlar arasında en ciddi olanı Kasımpaşa'ydı. Diğer takımlara oranla beni transfer etmek istediklerini daha fazla hissettim. Ancak tabii nasıl bir yere de gideceğimi onceden bilmek ve gormek istiyordum. Cunku bahsettiğim gibi ulkenin yapısı ve yaşam tarzı oraya adaptasyonda onemli bir etken. Sonucta İsvicre'de gecirdiğim yılların ardından buradaki yaşantıya alışmıştım. Bu nedenle yeni bir yaşam tarzına geciş yapmak ve alışmış olduğum duzeni tekrardan bırakmak acıkcası beni duşundurmuyor değildi. Ancak buraya gelip, kulup yetkilileri ile konuşup, ulke ve şehir hakkında da bilgi edinip araştırma yapınca, gelmeye karar verdim. Bu nedenle Kasımpaşa'ya gelirken hicbir oyuncuya danışmadım diyebilirim. Kasımpaşa'nın ciddi transfer teklifi ve hedefleri gelmemdeki tek sebepti. İsvicre'de bulamadığın Guney Amerika yaşam tarzı ve kulturunu Turkiye'de bulabildin mi peki? Turkiye'deki kultur ve yaşam tarzı İsvicre'ye oranla Guney Amerika'ya daha yakın tabii ki. İsvicre'de insanlar cok disiplinli bir hayat yaşıyor. Uyulması gereken bircok kural var gunluk yaşamda. Turkiye ise bu konularda daha rahat. O yuzden Guney Amerika'nın yaşam tarzına daha cok benziyor. Bu nedenle İsvicre'dekinin aksine buradaki yaşama ve kulture cabucak adapte oldum. Super Lig'den keyif alıyorum Spor Toto Super Lig'de oynanan futbolu nasıl tanımlarsın? Orneğin lig; teknik, taktik ya da fiziksel yonden hangi anlamda daha ağır basıyor? Aslında bu durum, karşılaştığınız rakiplere gore değişiyor. Orneğin; Fenerbahce'ye karşı oynadığınız zaman daha defansif oynamak ve fiziken daha cok mucadele etmek durumda oluyorsunuz. Cunku karşıda her dakika atak oynamayı duşunen bir takım var ve sizin gol bulmanız icin kontratakları iyi değerlendirmeniz, bunun icin de her an fırsat kollamanız gerekiyor. Savunma anlayışlı bir takıma karşı oynadığınızda ise top daha fazla sizin ayağınızda oluyor ve daha cok teknik hareketler yapmanız gerekiyor. Bu da boş alan azlığı ve rakibin markajından oturu hucum anlamında daha cok zorlanmanıza yol acıyor. Genel anlamda ligi tanımlarsak fiziki anlamda cok guclu olmak gerektiğini soyleyebilirim. Ozellikle orta sahada fiziki anlamda cok guclu oyuncular var. O yuzden bu bolgede top kazanmak icin fazla mucadele etmek gerekiyor. Diğer taraftan kariyerinde cok onemli liglerde boy gostermiş ve cok tecrubeli futbolcular da bulunmakta. Bu nedenle de bu ligde oynamaktan buyuk keyif alıyorum. Bir mac biter bitmez diğer karşılaşmanın başlamasını dort gozle bekliyorum. Bahsettiğin gibi Spor Toto Super Lig'de cok kariyerli oyuncular var. Bunların bir kısmı da Kasımpaşa'da bulunuyor. Isaksson, Ryan Donk, Ryan Babel gibi… Bu noktadan bakarsak Kasımpaşa'nın bu sezonki hedefi ve ligdeki şansı hakkında neler soylersin? Şu an fena bir performans cizmiyoruz. Ancak oyunumuzu biraz daha olgunlaştırmamız lÂzım. Takımda bircok yeni futbolcu ve sakatlık yaşayan arkadaşlarımız var. O yuzden tum takım bir araya gelip tam anlamıyla birbirimize adapte olamadık. Dolayısıyla şu an mukemmel bir futbol ortaya koyduğumuzu soyleyemem ancak iyi yoldayız diyebilirim. Zamanla eksikliklerimizi giderince ortaya daha iyi bir performans koyacağımızı ve ligde daha da ust sıralara tırmanacağımızı duşunuyorum. Şota Arveladze'nin senden saha icinde bekledikleri neler? Sana nasıl bir rol verdi takımda? Teknik direktorumuz Şota Arveladze benden takımın ataklarına yon vermemi, bir anlamda hucumda takımı oynatmamı istiyor. Forvet arkasında da gorev yapabildiğim icin benden bu tarz şeyler bekliyor. Ben de oynadığım mevkiin onemini biliyorum. Sonucta bulacağımız gol pozisyonlarının coğu benim oynadığım mevkiden cıkıyor. Ancak tabii ki bu noktada hem benim hem de takımın başarılı olması ve gol pozisyonlarına girmemiz takım oyununa bağlı. Bireysel olarak kimse tek başına takımı başarıya taşıyamaz. Onumuzdeki yaz Brezilya'da duzenlenecek Dunya Kupası'nda Arjantin Millî Takımı'nın kadrosunda yer almak icin bir umudun var mı? Ya da bu sezonki performans hedeflerinde bu kadroda yer almak gibi bir duşuncen?.. Oncelikle şunu belirteyim, bazı kaynaklarda benim zamanında Arjantin U20 Millî Takımı'nda oynadığım yazıyor. Bu bilgi doğru değil. Daha once Arjantin Millî Takımı'na hicbir yaş kategorisinde cağrılmadım. Acıkca konuşmak gerekirse, bu yaz Dunya Kupası'nda Arjantin Millî Takımı'na secilebilmem icin burada şampiyonluk yaşamam lÂzım. Cunku Arjantin Millî Takımı'ndaki her birey dunya yıldızlarından oluşuyor ve sizin de bildiğiniz gibi buraya yukselmek icin onemli başarılar elde etmek gerek. Oyle ki bazen Tevez, Pastore gibi oyuncular bile formsuz olduklarında kadroya cağrılmıyor. Tabii ki millî takıma girebilmek icin herkesin icinde her zaman bir umut vardır ancak diğer taraftan da ayakları yere sağlamak basmak ve durum değerlendirmesi yapmak gerek. Eğer Kasımpaşa ile muhteşem bir sezon gecirirsem ve bireysel olarak muthiş bir performans ortaya koyarsam kucuk de olsa bir umudum olur o zaman. Kariyerinde unutamadığın gol ya da anı var mı? Boca Juniors formasıyla profesyonel olarak sahaya cıktığım ilk macı unutamam. O karşılaşmada stadyum tıklım tıklım doluydu. Cocukken televizyonda izlediğim stadyum ve tribunlerin onunde sahaya adım atmıştım futbolcu olarak. Bu anı yaşamak benim icin tarif edilemez bir duyguydu. İdolum babam Genclik doneminde oynadığın mevki olarak kendine idol olarak kimi gorurdun? Şu an ise hem dunyada hem de Spor Toto Super Lig'de beğendiğin oyuncular kimler? Kendisi futbol oynamamış olsa bile benim cocukluğum ve gencliğimdeki idolum babamdı. Bunun dışında genel anlamda teknik kapasitesi yuksek oyuncuları beğeniyorum. Orneğin şu an emekli olsa da Zinedine Zidane benim icin bir efsanedir. Andres Iniesta da buna başka bir ornek olabilir. Turkiye'de şu ana kadar en beğendiğim oyuncu Sivasspor'da oynayan Aatıf Chahechouhe. Son olarak, futbol dışı zamanlarında neler yapıyorsun İstanbul'da? Evliyim. İki kızım var. Onlar da benimle birlikte İstanbul'a geldi. Futbol dışındaki zamanımı genelde evde ailemle birlikte geciriyorum o yuzden. Bu aralar aile olarak Turkiye'de ve İstanbul'da nereleri gezebiliriz, onların planlamasını yapıyoruz. Diğer taraftan babam da Arjantin'de olmasına rağmen kendisiyle her 6 ayda bir goruşup hasret gideriyorum. Sporx __________________