Yıllar yılı Avrupa'ya ve İstanbul takımlarına kok sokturen Goztepe'nin tekrar Super Lig'e cıkışı, 'efsane geri dondu' ifadesinin hic şuphesiz ki ete kemiğe burunmuş hali olsa gerek. BURAK CİLASUN / BEN HABER Goztepe'nin 14 yıl aradan sonra Super Lig'e cıkmasıyla birlikte İzmir'de haklı bir bayram havası esiyor. Neredeyse kırk gun kırk gece mukabilinden bir kutlama programı varken ve ozellikle kulubun koklerini temsil eden Guzelyalı'da yer gok sarı kırmızıyken, ben de şampiyonluk hikayesinin peşine duşup rotamı, tutkuyla bağlı olduğum kulup binasına cevirdim. Kulupte bir araya geldiğimiz Goztepe Başkan Vekili Talat Papatya hem şampiyonluğu anlattı, hem de geleceğe dair dikkat cekici tuyolar verdi. Sezon başında Super Lig inancınız ne durumdaydı? Kendi acımdan soylemem gerekirse yuzde yuz inanıyordum. Zaten yonetimimiz bugune kadar koyduğu tum hedefleri, takvim kazası yaşamadan başardı. Bunu da başaracağımızı biliyorduk. Ozellikle de Sivasspor macından itibaren cok ozel bir yere gitmediysem hep Goztepe tişortu giydim. İnanmışlığın belki en cok azaldığı donemde dahi inanıyordum. Futbolcularımızla, hocamızla goruştuğumuzde de bunu gorebiliyordum. Tişort biraz totem miydi? Totem değil de aslında kotu gunlerde bile inandığımızı gostermekti. İnsanların kuyruklarını sıkıştırıp cekildikleri donemde giydik biz bu tişortleri. Sonrasında da şampiyonluk sonrası beni kimse cok ortada gormemiştir. Onemli olan o donemde dolaşmaktı. Ligin kırılma anı neydi peki sizce? Bence kesinlikle Mersin İdmanyurdu macıydı. 4-0 onde olduğumuz macı 4-4'e getirdiler ama bardağın dolu tarafından bakmak lazım. Deplasmanda 6 gol atan bir takımımız vardı sonucta orada. Duşmesi kesinleşmiş bir rakipten 4 gol yiyorsun ve yine de macı kazanmayı başarıyorsun. O yuzden bu bir kırılma anıydı. Bornova Stadı'nın şampiyonluğa etkisi neydi? Ataturk Stadı'nda aynı başarı yakalanır mıydı? Bornova Stadı'nın etkisini cok net bir şekilde gorduk. Gorsellik ve mactan alınan keyif yuksekti. Taraftarımıza bir kere cok teşekkur ediyorum. Takımımız ufak tefek cezaların dışında orada ceza almadı. Bu bizim icin cok olumlu bir gelişmeydi. Ataturk Stadı'nda olsaydık varsayımsal konuşmak istemiyorum ama bu atmosferin gecen senelerde etkisi yoktu diye duşunuyorum. Yeri gelmişken iyi bir Goztepeli olan Olgun Başkan başta olmak uzere Stat Muduru Elif Can'dan tutun da tum ekibe teşekkur ediyorum. Goztepe'nin şampiyonluğu burokrasi ve siyaseti de yeniden sporda buluşturdu. Bu kenetlenme surdurulebilir mi? Başımızda Mehmet Sepil gibi spora ve İzmir'e hizmet etmekten başka gayesi olmayan biri olduğu surece bu devam eder. Cunku Mehmet Sepil'in samimiyetine herkes inandı ve hicbir ticari yahut politik beklentisi olmadığını herkes anladı. Bu boyle olduğu surece destekler de surecektir. Final macında Jahovic'in golu oncesi 'Acaba' dediğiniz oldu mu? İnan ki olmadı. Cunku macın epey bir uzayacağı belli olduğu icin inancı hic kaybetmedim. Federasyon yetkilileri vs. ceşitli insanlarla konuşurken mac oncesi “Kim şampiyon gibi cıkarsa macı o kazanır.” demişlerdi. Goztepe sahaya oyle bir cıktı ki “Şampiyonluk hayırlı olsun” dediler. Finalde yoneticiler, futbolcular ve taraftarlar arasında tam bir psikolojik savaş vardı. Sizce taraftarın rolu neydi? Taraftarımız sadece Antalya'da değil, tum sezon boyunca cıktığımız her macta o savaşa 1-0 onde başlamamızı sağladı. Deplasmanlar da dahil olmak uzere taraftarımız her zaman ustune duşeni tam olarak yaptı. Tabii bu futbol ve orneğin o son penaltımız gol olmasaydı cok daha farklı şeyler konuşuyor olabilirdik. İlahi bir adalet varsa o adaletin bizi taşıyacağına inanıyordum. Tum Turkiye'den dua ve enerjilerin bizimle birlikte olduğunu hissediyorduk. İzmir'de uyuyan hucrelerin uyanacağını biliyorduk ama Turkiye capında buyuk bir ilgi oluştu. Mesela İstanbul Maltepe Belediye Başkanı başarı dileğiyle birlikte Goztepe bayrağı astırmış. Actım internetten İzmir ile ilişkisine baktım ama Tunceli Pulumurluymuş. İşte Goztepe'nin farkı da bu. Butun Turkiye'de insanlar bizim cıkmamızı istiyordu. Yine de kalben soyluyorum, Eskişehir'in de bizimle birlikte cıkmasını isterdim. Onlar da taraftarıyla camiasıyla hak etti ama sonucta ikiden bir olacaktı ve once can sonra canan demişler Goztepe Super Lig'e, Super Lig Goztepe'ye ne katacak? Goztepe Super Lig'e mutlaka heyecan, coşku ve rekabet katacak. Super Lig'in Goztepe'ye katacaklarınıysa yaşayarak goreceğiz. Goztepe'nin Super Lig'e katacakları muhakkak daha fazla olacaktır cunku Goztepe zaten kurumsallığıyla, taraftarıyla, duruşuyla zaten superdi. İstanbul takımları İzmir'e geldiklerinde tribun paylaşımı nasıl olacak? Bırakın İstanbul takımlarını, dunyanın en buyuk kulubu de gelse Goztepe'nin kuralları bellidir. Bugune kadar kim nerede oturduysa yine orada otururlar. Bornova'da oynarsak 300 kişilik bir kontenjanları olacak. Geleneği surdureceğiz. Bedri Baykam dahi Goztepe'yi Yılmaz Vural hakkında vefasızlıkla sucladı. Nasıl değerlendiriyorsunuz? Bedri Baykam, Yılmaz Vural'ın cok yakın dostudur. O yuzden Bedri Baykam'ın eleştirilerini bir entelektuel eleştiri olarak değil de bir arkadaş koruması olarak algıladım. Bu iş her zaman vefayla olculmemeli. Yılmaz Hoca benim cok eski dostumdur ve kendisine bir kez daha kalben cok teşekkur ediyorum. Bazen iki taraf da bazı şeyleri istese de orta yol bulunamaz. Bu da futbolun doğasında olan bir şey. Kurumsallaşmada hedeflere ulaşıldı mı? Kriterimiz Turkiye ortalamasıysa, biz ortalamanın cok cok ustundeyiz. Kriterimiz Mehmet Sepil'in vizyonu ve gonlumuzden gecenlerse, o zaman daha alacağımız epey yolumuz var. İzmir iş dunyasından destek alınması adına kulup yonetiminde işadamları gorebilir miyiz? Ortada bir sevdanız varsa ve ona destek vermek istiyorsanız illa yonetimde olmanıza gerek yok. Orneğin en son Mustafa Gures inisiyatif alarak İZSİAD ile bizi buluşturdu ve İZSİAD 350 bin liralık bir şampiyonluk primiyle kulubumuze destek sağladı. EGİAD ile yine goruşmeler oldu. İzmir'in ileri gelenlerinde Super Lig'e cıkmış bir Goztepe'ye destek olma arzusu var. Bunun ne kadar gercek olacağını hep birlikte goreceğiz. Mesela Aziz Kocaoğlu, Torbalı'daki tesisimizin masraflarının yarısına katkı sozu verdi ve buradaki tesislerimizin inşa calışmaları cok kısa zamanda başlayacak. Kendisine de cok teşekkur ediyoruzBurada amac uzun vadede kulubun kimseye ihtiyac duymadan kalıcı gelirlere sahip bir şekilde yoluna devam etmesi. Bunu başarırsak zaten başarının gelmemesi mumkun değil. Mağaza satışlarından memnun musunuz? Goreceli olarak hem memnunuz, hem de değiliz. Taraftarlarımız diğer Anadolu kuluplerinin hicbirinde olmadığı kadar lisanslı urun kullanmada hassaslar ama mağaza konusunda belki de yeterli fiziki şartlarımız olmadığı icin eksiklerimiz olabilir. 3 yıldır yukseliyoruz ve dinamiklerimizi ona gore programlamamız lazım. İşin ozeti Goztepe'nin yapılanma yerinin Super Lig olduğudur. Stadımız bitince altındaki mağazamız zaten amiral gemimiz olacak. Satışlarda şampiyonluğun da etkisi oldu. Taraftarlarımız adeta mağazalarımızı boşalttı. Şimdi yeni sezon formalarımız gelecek. Saha dışında sizi etkileyen bir şey oldu mu sezon icinde? 1-0 yenildiğimiz Malatya macından sonra Malatya Başkanı sağ olsun bizi havalimanına kadar uğurladı. Yanında 9 yaşında oğlu da vardı. Eskişehir macından sonra Malatya Başkanı tebrik icin aradığında, “Yanımızda Eskişehirliler vardı ama oğlum 90 dakika boyunca sizin icin bildiği tum duaları okudu. Hatta Eskişehirli dostlarımıza ayıp olacağını soylediğimde bile hic oralı olmadı.” dedi. Bizi rakip olarak tanıyan o minik kardeşimizin kalbi Goztepe ile attıysa bu bizi mutlu eder. Zaten her gittiğimiz yerde insanlar efsane kadromuzu ezbere sayıyor. Haber Kaynak: http://www.kanalben.com/haber/415650...uk-oykusu.html
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Futbol
- İşte EFSANE İşte ŞAMPİYONLUK Oykusu