"Bursaspor benim icin yalnızca mağlubiyet ya da galibiyet demek değildir" diyen Daum, yeşil beyazlı ekip adına acıklamalarda bulundu. Bursaspor'a gelmesinin ilk nedeni olarak coşkulu taraftarı gosteren Christoph Daum, "Buraya gelme sebeplerimden biri taraftarlar. Bursaspor inanılmaz bir taraftara sahip. Son senelerde bu kadar başarılardan sonra beklentinin buyuk olduğunu normal olarak karşılıyorum. Şampiyonluk yaşandı burada. Taraftar, bunu her zaman yaşamak istiyor. Taraftarımızın desteği cok buyuk, ama sonuclar gelmediği zaman da tepkileri de oluyor. Biz de kendimizden ve takımdan cok şey bekliyoruz. Tum macları analiz ediyoruz ve nasıl bir seviyeye getiririz ona bakıyoruz. Taraftarlar, yonetim, takım, birlikte biz bir aileyiz. Ama ailede de herkes hem fikir olmayabiliyor. Bazen problemler cıkabiliyor. Bu da gayet normal. Bursaspor benim icin sadece bir mağlubiyet ya da galibiyet demek değildir. Bursaspor'u ne kadar sevdiklerini biliyoruz. Taraftarın mesajını aldık ve kesinlikle bu mesajı yerine getirmeye calışacağız" diye konuştu. "DEVRİM YAPMAK İSTEMİYORUZ" "Teknik Direktor Ertuğrul Sağlam Bursaspor'da cıtayı yukseltti ve Anadolu devrimini gercekleştirerek takımı şampiyonluğa ulaştırdı. Siz de yeniden bir devrim gercekleştirmek istiyor musunuz?" sorusuna Daum, "Devrim yapmak istemiyoruz. Biz ne yapmak istiyoruz? Kesinlikle Bursaspor'u belirli bir seviyeye getirip istikrarı yakalamak istiyoruz. Bursaspor'un belirli bir yerde bulunması icin bunları istikrar cizgisinde yapmak istiyoruz. Kısa zamanda devrim yapabilirsiniz ama bu kısa vadelidir. Uzun bir şey yaşamak istiyorsanız istikrarı yakalayacaksınız. Bunları Bursaspor'a vermek istiyoruz. Uzun vadeli şeyleri yaşamak ve yaşatmak istiyoruz" yanıtını verdi. "BENİM BEKLENTİLERİM ONEMLİ DEĞİL" "Bursaspor'a geldiğinizde takım beklediğiniz gibi miydi?" şeklindeki soruyu yanıtlayan tecrubeli teknik adam, " İki ay icerisinde takımımız iyi calıştı. Cok daha iyi bir seviyeye geldiğini soyleyebilirim. Bursaspor'la ilgili benim beklentilerim onemli değil. Bir kere Bursaspor'u calıştırmaya karar verdim. Bu durumda 'Beklediğim gibi ya da beklemediğim gibi' demek bize birşey getirmez. Bu takımı aldım ve belirli seviyeye taşımak zorundayım. Tabii ki Bursaspor'un ileride nasıl olacağı kesinlikle benim kafamda var. Ama bunu konuşmakla değil, once sonucları alarak goreceğiz. O zaman benim nereye getirmek istediğimi orada goruruz. Mevcut futbolcularımızı belirli seviyeye getirmek zorundayız. Buraya gelmek icin nasıl calışacaklarını onlara soyluyorum. Tabii ki kendi mevcut futbolcularımızı iyileştirme adına bunları yapmak durumundasınız. Ama seviye buraya kadar ise takviye de yapmak zorunda kalırsınız. Transferlerle takımı daha ust seviyeye getirmek zorundasınız" dedi. "KALİTELİ FUTBOLCU BULMAK ZOR OLUYOR" Devre arası transfer donemine bakıldığında cok kaliteli futbolcular bulmanın zor olduğunun altını cizen Christoph Daum, "Devre arasında yapılan transferlere baktığınız zaman cok kaliteli futbolcu bulmak zor oluyor. Takviye yapabilirsiniz ama sezon başındaki gibi buyuk devrim yapamazsınız. Mevcut futbolcuların mukaveleleri devam ediyor ve kaliteli futbolcuları almak zorlaşıyor. Bunu goz ardı etmemek lazım. Mesuliyetiniz var. Bu kadroyla calıyıyorsunuz. Futbolcuya da 'Sen git, buraya kadar' diyemezsiniz. Saygıdan dolayı olmaz. Sezon başı yapılan transfer ve devre arası yapılan transferle kıyasladığınız zaman daha zor durumdasınız. Bizim calışmalarımız yonetimimizle, scouting ekibimizle ilgili. Bunların hepsini birleştirip, iyi bir calışma yapıp onları on plana cıkarmak istiyoruz. Scouting takımımız cok iyi. 2 ay icinde inanılmaz bir calışma icindeler. Bunları isimlerle bizlere gosterdi. Bursaspor'un geleceği icin buyuk adımlar atacağız" şeklinde konuştu. "TURKİYE İLE DAHA DA BİRLEŞTİRECEK" Teknik Direktor Christoph Daum, oğlu Marcel icin Almanya'da yaşayan Turk bir ailenin Filiz isimli kızlarını istedi. "Gelinimiz Filiz hanım bizi Turkiye ile daha da birleştirecek" diyen Daum, "Turkiye bizim ikinci vatanımız. Bunu hep soyluyorum. Gelinimiz Filiz hanım daha da Turkiye ile bizi birleştirecek. Filiz ve Marcel'in adına herkese teşekkur etmek istiyorum. Tebrikleri aldık" diye konuştu. "ATATURK'U COK SEVİYORUM" Turkiye'yi ve Turk insanını bu kadar cok seveceğini hic tahmin etmediğini soyleyen Daum, "Ruyamda gormuş olabilirim ama bunun gercek olacağını hic tahmin etmiyordum. Almanya'da benim Turk arkadaşlarım oldu. Ama buraya geldikten sonra arkadaşlıkların cok farklı olduğunu gordum. Bunun adına aşk diyebilirim. İlişkinin tamamen derinleşmesindeki olaylardan, kulturuyle, diniyle olsun onlarla cok fazla ilgilendim. Mustafa Kemal Ataturk'u cok seviyorum. Hakkında okuduğum cok şey var. İslamiyete duyduğum saygıyı soyleyebilirim. Sayın Başbakanımızla da ilişkimiz cok iyi. Oğrendikce, insnlarla ilişkimiz daha ilerledikce bu sevgi buyuk boyuta geldi" dedi. "TURK VATANDAŞLIĞI İCİN GİRİŞİMİM OLDU" "Turk vatandaşı olmayı duşundunuz mu?" sorusuna Daum, "Boyle bir girişim bile oldu. Turk vatandaşı olmak istiyordum. Almanya cifte vatandaşlığı kabul etmedi. 'Turk vatandaşı olursanız Alman vatandaşlığını bırakacaksınız' dediler. Ben istedim ama orada ailem var. Onları bırakmak zorunda kalabilirdim. O yuzden olmadı. Ama cok istedim" cevabını verdi. "İYİ HOCA İYİ FUTBOLCULARI ORTAYA CIKARIR" Almanya'da 20 yıl once alt yapıyla ilgili değişim olması gerektiğini soylediklerini ve bu değişimin olduğunu belirten Daum, "Almanya'da alt yapı hocalarımızı cok daha iyi duruma getirdik, onlara farklı şeyler oğrettik. Oğrenimleri acısından bir devrim yapıldı. Benim kendi fikrim kesinlikle iyi eğitilmiş hocalar, cok iyi eğitilmiş futbolcuları ortaya cıkarır. Almanya'da bir zorunluluk getirildi. 1'inci ligden 4'uncu lige kadar olan takımlarda alt yapı tesisleşme ve buraya yonelik calışmalar zorunlu hale getirildi. Alman Futbol Federasyonu da parasal yardım yaptı. Oradaki hocalar da denetleniyor federasyon tarafından. Almanya'da genel olarak 2000 yılında bu devrim yapıldı. Alt yapıya yonelme oldu. Ondan sonra ortaya cıkan futbolcuların Almanya'da sayısı belli. Kesinlikle bunun Turkiye'de yapılabileceğine inanıyorum. Buyuk bir potansiyel var. Eğer bu yeteneklere siz iyi bir eğitim verebilirseniz cok farklı olur. Avrupa'da oynayan futbolcularla buradaki Turk futbolcuları entegre ettiğiniz zaman iyi bir duruma gelebilirsiniz. Hollanda'nın, Belcika'nın nufusuna bakın. İlk 10'a giren takımlar icindeler. Baktığınızda alt yapıya yoneldiler. Alt yapıya yonelirseniz o sonucu gorursunuz" diye konuştu. "ALT YAPIYLA TOPLANTI YAPACAĞIZ" "Bursaspor alt yapısı ile ilgili duşunceleriniz nelerdir?" sorusuna Daum, "Bursaspor alt yapısının bu kadar iyi calıştığı icin herkese teşekkur etmek istiyorum. Enes gibi Batuhan gibi alt yapıdan yetişen futbolcuları gorduğunuz zaman Bursaspor'un alt yapısının nasıl olduğu ortaya cıkıyor. Bu futbolcularımıza idmanlarda baktığımda bazı detaylar uzerinde calışılması gerektiğini duşunuyorum. Alt yapımızla bir toplantı yapacağız. Bu konuları goruşeceğiz. Boyle yetenekleri, ozel idmanlarla, daha iyi eğitim vererek, daha iyi yerlere nasıl getirebileceğimizi konuşacağız. Futbolun dışındaki eğitimleri de cok onemli. Kulube buyuk gorev duşuyor. Karakter eğitimi diye bir şey vardır. Bunları da vermemiz gerekiyor. Futbolcu cok erken yaşta medyanın karşısına cıkıyor, bunların karakter acısından da eğitilmesi gerektiğini duşunuyorum. Tecrubeme dayanarak şunu soyleyebilirim; futbolla belli bir yere gelebilir, cok yeteneklidir, fakat orada da şansa ihtiyacı olur. Ama eğer detaylı şekilde bu futbolcuyu eğitirseniz bu futbolcu cok daha farklı seviyeye gelebilir" cevabını verdi. Bursaspor.org