
Corum mutfağı denildiğinde sadece leblebi akla gelmez. Hele Corum’un ilcesi İskilip soz konusu olduğunda, İskilip’in yemek kulturu ve iskilip dolması bir adım one cıkar.
İskilip dolması, duğunlerde erkek dolma ustalarınca veya deneyimli kişilerce yapılır. Dolma, belki de tarihteki en eski duduklu tencere orneklerinden sayılabilecek bir sistemle pişirilir.
İskilip dolması yapımında yaklaşık 1 metre yukseklik ve captaki kazanlar kullanılır. Kazanların duduklu tencere ozelliği gosterebilmeleri icin kapaklarının ustune ağır bi cisim konulur ve cok kucuk bir kısmı haric kapağın cevresi hamurla kapatılır. Hamurla kapatılmayan bu kısım duduklu tenceredeki duduğun vazifesini gorur.
İskilip dolmasına farklılık kazandıran ozelliklerin başında, kullanılan pirinc turu ve pişirme şekli gelir. İskilip dolması icin Kastamonu ilinin ilcesi ve İskilip’in komşusu olan Tosya’da yetişen akceltik pirinci kullanılır.
İlk aşamada pirincler bol miktarda hayvansal yağ (sığır ic yağı veya kuyruk yağı) ve soğan ile kavrulur. Kavrulan pirincler daha sonra “ca” adı verilen bez cuvallara doldurulur.
Pilav kazanının icine yerleştirilen sacayak uzerine pirinc doldurulmuş ca yerleştirilir. Amac sacayağı sayesinde ca ile etin temasını kesmektir. Kazanın en dibinde et ve etsuyu olur. Kazanlar ertesi gunun ilk ışıklarına kadar kısık meşe veya katı meyve odun ateşinde bekletilir ve pirinclerin alttaki et suyunun buharıyla pişerek pilav haline gelmesi sağlanır. Hazırlanan dolma sabah namazından cıkan insanlara lenger denilen ozel kaplarda 12 kişilik masalarda sirke salatası ile servis edilir.
Dolma yore halkının damak tadına hitap eder ve ulkemizin doğusundaki insanlarında seveceği bir yemektir. Daha hafif yiyeceklere alışmış olan Akdeniz ve Ege insanı da bu yemeği tattıkca sevmektedir.
Kaynak:GurmeRehberi
__________________