3 yıl once Bursa'yı şampiyon yapıp 'Anadolu Devrimi'ne imza atan Ertuğrul Sağlam, cıtayı cok yukseltmenin zararlarını anlattı. Her anı futbol ve başarı ile dolu bir insan; nam-ı diğer adıyla; "Ezberleri bozam adam" Ertuğrul Sağlam ile Eskişehirspor Projesi'ni, sistemi, başarıyı, 5. Şampiyon Bursaspor'un hikÂyesini ve geleceğe yonelik planlarını konuştuk.İşte, Eskişehirspor kulubunde başlayan, Porsuk Cayı'nın iki yakasını adımlayarak devam eden ve Kocatepe'de noktalanan roportajda, "Bursaspor'u şampiyon yaptım başıma bela aldım" diyen Sağlam'ın, TURKİYE gazetesine yaptığı ozel acıklamalar: "Kazanmak, ille de mac ve kupa kazanmak mı, hayır, bence bunun otesindedir; kulube, ulke futboluna, milli takımlara yeni değerler katabilmektir, geleceğe oyuncular hazırlayabilmek, futbolun oyun ve eğlence tarafını one cıkararak, rekabette, ekonomide, sosyal ve kulturel etkinlikte toplam kaliteyi yukseltebilmektir." "Calıştığım her kulupte; Samsunspor, Kayserispor, Beşiktaş ve Bursaspor'da hep bu dustur ile hareket ettim, gunu değil, geleceği kazanacak projeler ve ekipler kurmaya calıştım. Hepsinde ayrı bir değer ve başarı yaşadım, şimdi yeni bir ilki başarmak icin Eskişehirspor'dayım." "Eskişehir bir futbol şehri. Taraftar bilinci ve gucu ile koklu bir futbol kulturune sahip. Şampiyon Bursaspor ile benzer yanları oldukca fazla gecmişteki o Es-Es efsanesi Anadolu futbolunda marka olmuş, insana buyuk heyecan veriyor. Oyuncu grubum, hedefleri zorlayabilecek, ozelliklere sahip." "Bursaspor'daki başarının sırrını merak ediliyor. Şu ana kadar 50'nin ustunde teknik adama antrenman programımızı verdim. Ama şampiyonluk; o programla yakalanacak diye bir şey yok. O program, doğru zaman, doğru uygulayıcı, doğru ekip ve kulup gercekleriyle ortuştuğunde ancak bir anlam taşır. İşte bizim sırrımız bunları, doğru planlayıp, sureci iyi yonetmektir." "Bir ornek, şampiyon olduğumuz sezon ligin yarısını liderin 3 puan gerisinde bitirdik. Transfer icin 4 milyon TL'lik ek butce verdiler, O butceyi transfere değil; takımı o noktaya getiren ama 10 mactır kendilerine odeme yapılmayan futbolcularıma odettim. Bir kulupte adalet sağlanmazsa orada tum dengeler bozulur. Şampiyonlar Ligi icin de iki-uc transfer ile daha iyi dereceler alabilirdik ama M.United, G.Rangers ile yarışalım derken, kulubu ekonomik olarak cıkmaza girebilirdi. Bu riske girmedik. Cunku kulupler ekonomik olarak guclu olmazsa surdurulebilir başarıyı yakalayamaz." "Bursaspor'u teslim aldığımda kulubun 30 milyon TL borcu vardı, takım değeri 10 milyon euro idi. Merhum Başkan İbrahim Yazıcı ile kurduğumuz model ve uygulamalar sayesinde borc kısa zamanda odendi, takım değeri, 10 milyon eurodan 70 milyon euroya cıktı. Volkan, Sercan, Ozan ve Turgay gibi oyuncuların satışıyla bu rakam 80 milyon EURO'yu aştı. Kadromuza kattığımız genclerle gelecek adına iyi bir yatırım oldu. Ancak? "Bursaspor'da ezberleri bozup, Trabzonspor'dan 28 yıl sonra şampiyon oldu. şampiyon olduk, Super Kupa finalini oynadık; başımıza dert aldık. İstendi ki, her yıl şampiyon olalım, bu o kadar kolay mı? G.Saray, F.Bahce, Beşiktaş ve Trabzonspor'un arasında bugun bir Anadolu takımını şampiyon olma ihtimali, Bursaspor'unkinden iki kat daha zor." "Bursaspor şampiyonluk sonrası sezonu ucuncu bitirince homurtular başladı, oysa kulup, 50 yıllık tarihinde hic 3. olmamıştı. Bunu başarı kabul etmediler. 2012 yılında Turkiye Kupası'nda final oynadık, kimseyi mutlu edemedik, Ligde 5. olduk sonrası malum... Daum'la yeniden toparlanabilir, Bursaspor'da o potansiyel var." "Manchester United-Alex Ferguson orneği bizde olmaz. Bizde bir teknik adam, 27 yıl aynı kulupte calışamaz. Eğer bunu Bursaspor'da ben başaramadıysam, bu ulkede hicbir teknik adam başaramaz. Bizdeki anlayış da, kulup yapısı da buna uygun değil. Bakın Fatih (Terim) Hoca'ya yapılanlara, G.Saray'a onca başarı kazandırmışken nelerle uğraşıyor?" Terim'in hem G.Saray hem de Milli Takım'ı calıştırmasına saygı duymak, destek olmak lazım. Terim, benim de hocam; hic tartışmasız bu ulkede 1 numara. Ama Milli Takımı ondan başka calıştıracak hoca yok; demek bu ulkedeki teknik adamlara haksızlık olur." "Bizdeki sorunlar sistem sorunu değil, sistemi insanlar kurar ve işletir. Sorun da cozum de anlayışta. Gercek şu, bu ulkede insanların yuzde 90'ı futbola sevdanın otesinde bir tutkuyla bağlı; adeta kor nokta olmuş futbol sevgisi. Cocuk da, dede de, nine de bu denli ilgili futbolla." "Herkes istiyor ki; kendi tuttuğu takım kazansın ama nasıl kazanırsa kazansın; tehlikeli olan bu. Teknik adamlar, futbolcular, yoneticiler yoğun baskı altına giriyor. Uc-beş hafta saha sonucları iyi gitmeyince, fatura kesilecek adres aranıyor. Bu anlayışın değişmesi lazım." "3 Temmuz surecinin futbolumuzu ne denli yıprattığı ortada. Bundan dersler cıkarmalıyız." "Taraftarlık bizde evrensel olculerde değil. Bizde insanlar takımının derecesine gore toplumda kendine statu belirliyor. Eğer, tuttuğu takım mac kazanmışsa, kendini kral gibi hissediyor ama kaybetmişse mateme burunuyor; oğrenciyse okuluna, calışansa işine gitmiyor. Evde eşiyle, annesi, babası, kardeşiyle dargın duşenleri bile biliyorum, Batıdaki futbol algısı bu değil." "G.Saray'ın Real Madrid onundeki 6-1'lik yenilgi sonrası Burak'a yonelik tepkiler uzucu. Şampiyonlar Ligi, başka bir dunya. Real Madrid, 1-0 one gecinceye kadar, G.Saray cok iyi mucadele etti. İkinci yarıda durumu 1-1'e de getirebilirdi. Burak o golu atabilse, bugun dunya onu konuşuyor olurdu. İnanın, o golun kactığına Burak'tan daha fazla uzulen yoktur. Ben, santrfor oynadım, o ruh halini iyi bilirim. Bazen, o yarım vuruşu bile yapamazsınız. Futbol boyle bir şey işte..." UCURUM KAPANMALI Başarılı teknik adam yazarımız Hasan Sarıcicek'e yaptığı acıklamalarda buyuklerle, Anadolu kulupleri arasındaki yayın gelirlerinin adaletsizliğinden de dert yandı. FATİH TERİM 1 NUMARA Ertuğrul Sağlam, Fatih Terim icin "Teknik adam olarak Turkiye'de 1 numara" derken, "Milli Takımı ondan başka calıştırabilecek hoca yok" kanaatinin ulkedeki teknik adamlara haksızlık olacağını soyledi. Sağlam Milli Takım'daki Terim'e de saygı duymak ve destek olunması gerektiğini soyledi. Başarılı teknik adam, sonucta bu Milli Takım hepimizin" diye konuştu. Kaynak: Turkiye gazetesi