Bursaspor’un başarılı sağ beki Şener Ozbayraklı, Turkiye Futbol Federasyonu’nun resmi internet sitesine verdiği roportajda kendisi, kariyeri ve hedefleriyle ilgili acıklamalarda bulundu. Sezonun ikinci yarısında birdenbire ortaya cıkıp Turk futbolunda sıkıntısı cekilen sağ bek icin “Ben de varım” diye haykırdı. 2. Lig takımı BUGSAŞ Spor’dan gelip Super Lig’de racon kesti. Sağ kanadı bir buldozer gibi kullandı, hem savunmada hem de hucumda adeta iki kişilik oynadı. Gecmişte U18 duzeyinde ay-yıldızlı formayı giyen 23 yaşındaki oyuncu, şimdi gozunu A Millî Takım’a dikmiş durumda. Gectiğimiz sezonun ikinci yarısında Bursaspor formasıyla futbolseverlerin dikkatini ceken bir oyuncu oldun. Bize kısaca kendini tanıtır mısın? 23 Ocak 1990 Artvin Borcka doğumluyum. Babam biyoloji oğretmeni olduğu icin surekli tayini cıkar ve kent değiştirirdik. Uc kardeşiz ve en kucuğu benim. Trabzon takımlarından Pelitli ve Arsinspor’da forma giydim. Daha sonra Ankaraspor’a transfer olup ailemden ayrıldım. Millî futbolcu olmamdan dolayı kazandığım hakla Aksaray Universitesi BESYO’da beden eğitimi oğretmenliğine kaydımı yaptırdım. Ancak okula devam edemiyorum. Uzun sure ailemden uzakta yaşadım. Babam emekli olduktan sonra ailem Bursa’ya yerleşti. İki yıldır Bursa’da yaşıyorlar. Ankara’dan surekli Bursa’ya ailemin yanına geliyordum. Butun akrabalarım da Bursa’da yaşıyor. Hangi takımlarda futbol oynadın? Futbola 13 yaşında Borcka Genclerbirliği takımında başladım. Tam filiz lisansım cıktı, ertesi gun oğretmen olan babamın tayini nedeniyle hic forma giyemeden Yeni Pelitlispor’a transfer oldum. Uc sezon oynadıktan sonra da Arsinspor’a gectim. Arsinspor’dan Ankaraspor’a, oradan da 2009 yılında Keciorengucu takımına transfer oldum ve profesyonel sozleşme imzaladım. 2010 yılında ise BUGSAŞ Spor’a transfer oldum. 2.5 sezon BUGSAŞ takımının formasını giydim. 2013 Ocak ayında da Bursaspor’a geldim. Futbolcu olmaya nasıl karar verdin? Borcka’da futbol cok gelişmiş değildi. Sadece 1-2 kulup vardı. Babamın Trabzon’a tayini cıkmasaydı belki de futbolcu olamayacaktım. Ailem bana hic karışmadı. Bazı babalar vardır, oğluna baskı yapar, “Futbolu bırak, okumaya bak” diye. Babam bana istediğimi yapabileceğimi soyledi. Kucuk yaşlarda cok yaramaz bir cocuk değildim. Futbolu kucuk yaşlardan beri seviyordum. Yeteneğim sayesinde futbolcu oldum. Kimse benim elimden tutup, “Gel seni futbolcu yapalım” demedi. Surekli sağ bek olarak mı oynadın? Altyapıda forvet oynuyordum. Zaman zamanda sağ acıkta gorev yaptım. Daha sonra U18 Genc Millî Takımı’na davet edildim. O donemde takımı Abdullah Ercan calıştırıyordu. Beni sağ bek mevkiine aldı. Arsin takımındaki hocalarım da beni Millî Takım’da oynarken izledi ve o mevkide daha verimli olduğumu anladı. O gun bugundur sağ bek oynuyorum. Benim icin daha iyi oldu. Cunku yuzu donuk oynamak daha kolay. Futbolculuğunda verdiğin en kritik karar neydi? Bu sezon başında BUGSAŞ Spor’da yaşadığım olaylar ve Bursaspor’a transferim, verdiğim en kritik karardı. Sezon başında takımdan ayrılmak istediğimi belirttiğim icin kadro dışı kalmıştım. Kendi hedeflerim doğrultusunda karar almam gerekiyordu. Ama daha sonra yonetimle anlaştık ve oynamaya devam ettim. Bursaspor’un yanı sıra Beşiktaş ve Trabzonspor beni transfer etmek icin devreye girdi. Ama ben tercihimi devre arasında Bursaspor’dan yana yaptım. Neden Bursaspor’u tercih ettin? Bursaspor şampiyonluğun ardından bircok futbolcunun oynamak istediği bir kulup haline geldi. Transferim icin Ertuğrul Hoca 1.5 sezon once benimle konuştu ve “Seni Bursaspor’a alacağız” dedi. Ben de kendisine “Ayrılırsam soz, Bursaspor’a geleceğim” dedim. Vermiş olduğum bir soz vardı ama tek etken bu değildi. Bursa’ya surekli gelip gidiyordum. Bursaspor taraftarının takımına ne denli bağlı olduğunu goruyordum. Bir de BUGSAŞ Spor’da takım arkadaşım Mustafa Er ağabeyim vardı. Kendisi eski bir Bursasporluydu. Bana surekli Bursaspor’u anlatıyordu. Ne denli guzel bir camia olduğunu soyluyordu. Ailem de Bursa’da yaşıyordu. Bunların hepsi gelmem icin bir sebepti. Bursaspor’a transferin gercekleştiğinde neler hissettin? Sezon başında cok şanssızlıklar yaşadım. BUGSAŞ Spor’da kadro dışı kaldım. Daha sonra forma giydiğim ilk macta sakatlandım. Moralim cok bozuldu. Cunku eski performansıma donemezsem beni izleyen Bursaspor’a gelme şansım olmayacaktı. İmza attıktan sonra butun duşuncelerden kurtuldum. Rahatladım. Boylesine buyuk bir camiaya ve Super Lig’e gelmenin verdiği mutluluğu tarif etmek cok zor. Alt ligden gelip bir anda Spor Toto Super Lig’de oynayacak olman seni nasıl etkiledi? Alt liglerde oynayan tum futbolcuların amacı Spor Toto Super Lig’de forma giyebilmek. Allah herkese bunu nasip etsin. Gercekten cok guzel bir duygu. Ligde tum maclar yakından takip ediliyor ve bir anda televizyondan izlediğin futbolcularla mucadele icin sahaya cıkıyorsun. Hikmet Karaman hakkında duşuncelerin nelerdir? Takıma alışma surecinde Ertuğrul Hoca vardı. Beni cok fazla sıkmadı. Bana guvendiğini hep hissettirdi. Basser’in sakatlanmasından sonra Sivasspor kupa macında hic duşunmeden beni sahaya surdu. Ertuğrul Hoca cok sakin bir yapıya sahip. Hikmet Hoca ise cok hırslı. Zorluk cektik ama yavaş yavaş duzene girdik. Bursaspor formasını sırtına gecirdiğin ilk macta neler hissettin? Hayatımda iki kez heyecanlandım. İlk heyecanlandığım an U18 Millî Takımı’nın formasını giydiğim andı. Trabzon’da Rusya’ya karşı oynarken sahaya cıktıktan sonra macın ilk 5 dakikasında resmen ayaklarım titredi. Bursaspor formasıyla sahaya cıktığımda da aynı heyecanı hissettim. Bursaspor’un kadro kalitesine baktığında neler soyleyeceksin? Sezonun ilk yarısında da Bursaspor’u takip ediyordum. O donemde de cok şanssız puanlar kaybedildi. Geldikten sonra da cok şanssız şekilde puanlar kaybettik. Kupada Sivasspor ve Fenerbahce karşısında cok şanssız yenilgiler aldık. Ligde Galatasaray karşısında cok iyi oynadık ama puan kaybettik. Her şeye rağmen sezonu dorduncu sırada bitirdik. Kadro kalitesi ve oyuna bakarsak bence ilk uc takım icerisindeyiz. Sağ bek oynamanın en zor yanı sence ne? Defans oyuncusunun uzerinde hata yapma korkusunun baskısı oluyor. Ozellikle şampiyonluğa oynayan bir takımdaysan cok daha dikkatli olmak zorundasın. Bir hata yapınca bu hemen goze batar. Sağ bek oynamak farklı. 70-80 metrede oynuyorsun. Surekli ileri-geri gitmen, kademeye girmen gerekiyor. Trabzonspor’a cok guzel bir gol attın. O golu bize anlatır mısın? Mactan once garip olaylar oldu. Takım arkadaşım Musa bana, “Hep gidip orta yapıyorsun. Neden iceri girip şut cekmiyorsun?” diyordu. Macın oncesinde de gol atmak aklımda vardı. Benim oyun yapımda hucuma destek vermek var. Asist yapmaya calışıyordum. Anlık bir pozisyonda denk geldi. Cok guzel bir şut cıktı ve guzel noktaya gitti. Millî Takım kalecisi Onur’a boyle bir gol atmak guzel oldu. Bu golle de macı kazandık. Benim cok sayıda Trabzonlu arkadaşım var. Mactan sonra aradılar ve bana, “Biz Trabzonsporluyuz ama yarısı kadar da senin takımın Bursasporluyuz” dediler. Futbolculuğunda kendini geliştirmen gereken noktalar sence neler? Bazen kademe hataları yapıyordum. Buna dikkat etmeye calışıyorum. Orneğin BUGSAŞ’ta forma giyerken orta acmak icin cok calıştım. Gunumuz futbolunda artık ortaların pas gibi olması gerekiyor. Defansla orta saha uyumu ozellikle hucuma cıkarken onemlidir. Sen orta saha ile uyumunu nasıl goruyorsun? Defanstan topla cıkarken orta sahanın kaliteli oyunculardan kurulu olması lÂzım. Bu konuda Batalla, Edu ve Belluschi gibi isimler cok kaliteli. Onların defansa donuk oynamaları bize cok buyuk avantaj sağlıyor. Bana sorarsanız Batalla şu an icin Turkiye’deki en iyi orta saha oyuncusu konumunda. Gectiğimiz maclardan birisinde bir baktım yanıma gelmiş, defanstan top cıkartıyor. Cok mutevazı bir yapısı da var. Turk futbolcusu bu başarıları yakaladığı zaman hemen şımarıyor ama Batalla’da bu da yok. Onun hakkını taraftarımız da cok iyi veriyor. Belluschi de cok kaliteli ve kariyerli bir isim. İnternetten eski gollerine bakıyorum da mukemmel şutlar atmış. Bursaspor icin buyuk bir kazanc. Cok fazla koşuyor. Ekstra işler yapıyor. Onlar onumuzde bu mucadeleyi yapınca bizim de hırsımız artıyor. Takım icindeki yardımlaşmamız cok iyi. Cok kısa zamanda takımda forma şansı buldun. Performansını nasıl değerlendireceksin? Acıkcası ben de bu kadar erken forma şansı bulacağımı beklemiyordum. Cunku alt ligden gelmiş bir futbolcuydum ve hemen o şansın bana verileceğini duşunmemiştim. Ama şans bana guldu. Futbolda ele gecen fırsatları iyi değerlendirmelisiniz. Formayı kaptıktan sonra işler yolunda gitti. Ama daha iyisi yapabilecek kapasiteye sahibim. Takımda cok sayıda yabancı oyuncu var. Sen de ilk kez yabancı oyunculardan kurulu bir takımda bulunuyorsun. Bu seni zorladı mı? İlk defa yabancı takım arkadaşlarım oldu. Batalla ve Belluschi sanki 10 yıldır aynı takımda oynuyormuşuz gibi hemen gelip sıcakkanlı bir bicimde bana destek oldu. Oyun icinde de aynı şey gecerli. Anton Ferdinand mesela benden sonra geldi ama hemen takıma alıştı. Onların bana yaklaşımı bu sorunu aşmamı sağladı. Dışarıdan farklı gorunuyordur ancak takımın icinde Turklerle yabancılar arasındaki uyum cok guzel. Kaptanlarımız Omer Erdoğan ve İbrahim Ozturk de cok değerliler. Unutamadığın mac hangisi? Bursaspor-Trabzonspor macı bugune dek oynadığım en keyifli mucadeleydi. Sadece gol attığım icin değil cok tempolu ve heyecanlı bir mac oldu. Kendine hedef olarak ne koydun? Bursaspor’da kendimi kanıtlayıp kalıcı olmak en buyuk hedefim. Futbolculuk cok nankor bir meslek. Sakatlandığınız zaman bir anda geriye gidebilirsiniz. Bursaspor’da kendimi ispatladıktan sonra gerisinin geleceğini duşunuyorum. A Millî Takım’da forma giymek isterim. Futbolcuların yaşantılarına dikkat etmeleri gerekiyor. Sen bu konuda neler yapıyorsun? Futbolcu kendine ihanet etmeyecek. Uykuna, gezmene ve yediklerine dikkat etmelisin. Cok farklı bir iş yapıyoruz. Diğer insanlar gibi yaşayamayız. Gece uyumayıp ertesi gun antrenmana cıkınca sakatlanırsınız. Sonra kimseye bir şey anlatamazsınız. Vucudumuzu iyi kollamak zorundayız. Biz kendimize ne kadar bakarsak o kadar uzun sure ust duzey futbol oynayabiliriz. Tabii bu noktada genclere yol gosteren insanların da olması cok onemli. BUGSAŞ’ta Abdullah Gun ve Mustafa Er abilerim cok guzel ornekler verdi. Genc yaştayken “Ben oldum, tamamdır” derseniz bir anda yere cakılırsınız. Bunun cok ornekleri var. Bu durumu yaşamamak icin hayatımıza dikkat etmeliyiz. Maca nasıl konsantre oluyorsun? O gun karşında oynayacak olan futbolcuyu analiz eder misin? Alt liglerde rakip oyuncuları izleme şansımız olmuyordu ama Super Lig’de her mac televizyondan yayınlanıyor. Ben de tabii ki rakibin forvetlerini izliyorum. Her macın ayrı bir konsantrasyonu vardır. Maca cıkmadan once kendimi dinlemeye alıyorum. BUGSAŞ Spor’da forma giyerken Bursaspor’a karşı oynamıştın. Neler hissetmiştin? Cok heyecanlanmıştık. Bursaspor kurada bize cıkınca Mustafa Er hemen takımı anlatmaya başladı. “Eyvah abi şimdiden strese sokuyorsun bizi” dedik. Macta cok direncli oynadık. Macın ilk yarısında sakatlandım, ikinci yarıda oynayamamıştım. Uzatmalarda yediğimiz gollerle elenmiştik. Hikmet Hocayla calışmalar nasıl gidiyor? Muzik eşliğinde antrenmanlar yapıyorsunuz… Hikmet Hocanın cok farklı bir yapısı var. Futbolcuyu motive etme tarzı cok farklı. Muzikle antrenman yaptık. İlk başta bize garip geldi ama baktık cok guzel oldu. Bu olaylar takımı toparlıyor. Birlikte hareket ediyoruz. Bursa kentini nasıl buldun? Bursa’nın mistik bir havası var. Karadenizli olduğum icin yeşillik bizim icin cok onemli. Havası cok guzel. İnsanları cok guzel. Ankara’da 5 yıl yaşadım, tam bir memur kenti. Gezecek bir yer yok. Kışın havası cok soğuk. Adeta insanı yakıyor. Bursa ise cok gelişmiş bir kent. Dışarıdan insanlar konuşurlar, “Bursa sıradan bir kent” derler ama gelip burada yaşadıktan sonra hakkını verirler. Timsah Arena her gecen gun yukseliyor. Sen stadyum inşaatını gorunce neler hissediyorsun? Allah omur ve izin verirse o stadyumda oynarız. Mukemmel bir atmosfer olacaktır. O stadyumda elde edilecek başarılar, yeni şampiyonluğun da kapısını aralayacaktır. Dunyada en beğendiğin kanat oyuncusu kim? Barcelona takımında forma giyen Dani Alves. İzlemekten veya yapmaktan keyif aldığın başka sporlar var mı? Masa tenisi oynamaktan keyif alıyorum. İddialıyımdır. Medyayla aran nasıl? Maclardan sonra televizyon veya gazetelere bakıyor musun? Cok fazla gazete veya televizyon izlememeye calışıyorum. Ben okumasam da illa ki cevremde okuyanlar bana yazılanları soyluyor. Olumsuz şeyleri okuyunca moraliniz bozuluyor. Bu nedenle pek okumuyorum. Kaynak: Havadis16.com __________________