Bu hafta ki rakibimiz olan Ankara gucu’nu ağırlayacağımız Bursa Ataturk stadına giderken şehir merkezinde, birlikte dolaşan Bursaspor ve Ankara guclu taraftarları gordukce hatıralarım beni cocukluk yıllarıma goturdu,anılarda nostaljik bir gezi yaptırdı. Uzun yıllardır futbol maclarını takip ederim.Ank.Demirspor,Ank.Şekerspor,PTT ,Hacettepe,Gencler Birliği, ve Ankara gucu takımları ligde seyretme imkanı bulduğum Ankara takımlarıdır.Bunların icinde Hacettepe ve PTT’Yİ Ankara 1. amator kumede aradım bulamadım. Ya daha alt kategori de mucadele ediyorlar, yada tamamıyla fesh edildiler. Ank.Demirspor ve Ank.Şekerspor 2.ve 3.ligde mucadele veriyorlar,Ank.Şekerspor isim değiştirdi,gecen sezon yeni ismi altında Bursa’da seyretmiştim. Genclerbirliği ve Ankara gucu takımları yıllar yılı aynı İzmir takımları gibi ligde asansor takım huviyetindeydiler, son yıllarda ehil yoneticilerin ellerinde adından sıkca soz ettiren takım gorunumune kavuştular. Ankara gucu bilinen nedenlerle Bursaspor’un kardeş takımıdır. Gectiğimiz gunlerde ivme kazanan teror nedeniyle icinde bir nebze vatan sevgisi bulunan herkesin yureğini burkan acılar yaşamış olmamız,milletce zor guler yaşadığımız bu gunlerde Bursaspor taraftarı olarak bizlerin,Ankara gucu takımına ve taraftarına olan sevgi,saygı ve muhabbetimiz katlanarak artmaktadır. Ben stada erken girdim,sağ tarafta ki maraton tribunlerine doğru ilerledim,Muradiye tarafında ki kaleyi yandan gorebilecek konumda bir yer buldum,oturdum,mac saatini beklemeye başladım. Ankara’lı sporseverler misafir takım tribunlerine alınmışlardı,halbuki bu uygulamaya hic gerek yoktu,gonul isterdi ki yan yana olabilelim,dostluğun kadrini kıymetini bilmeyen ***** Bizans’ın gunumuzde ki entrikacı mirascılarına insanlık dersi verelim. Olmadı,Olmadı ama karşı tribunlerde olsak bile birbirimizi tezahuratlarla destekledik Sahaya ilk once Ankara ekibi cıktı. Bursa seyircisi kardeş takımı statlarımızda gorulmemiş bir coşkuyla karşıladı,uzun uzun alkışladı,tribunlere davet etti,davete icabet eden Ankara guclu futbolculara yoğun sevgi gosterisinde bulundu. Hoparlorlerden yayılan 10 yıl marşı ezgileri Bursa’lı genclerin kanını kaynattı,bu esnada sahaya cıkan kendi takımını alkışlamayı geciktirdi Marş bitiminde iki takım oyuncuları tribunlere davet edildiler,seyirciyi selamladılar. Kadroların acıklanmasını ardından Bursaspor teknik direktoru Samet Aybaba’nın adı zikredilince Bursa seyircisi hocayı ıslıklarla protesto etti. Gecen pazartesi gunu Olay TV de final programında canlı yayına katılan Samet hoca Belki de aşırı heyecan nedeniyle bir soru uzerine Beşiktaş’lı olduğunu acıklayınca diğer konuklardan uyarı almıştı. Canlı yayın esnasında gaf yapan Samet hoca ilerleyen dakikalada her ne kadar amacının bu olmadığını belirtse de laf bir sefer ağzından cıkmıştı,bu tur programları dikkatle takip eden fanatik seyircinin kulağına ulaşmıştı. Seyircinin Beşiktaş’lı olduğunu canlı yayında deklare eden bir şahsı benimsemesi beklenemezdi,nitekim olaylar benim tahminim yonunde gelişti,hoca şiddetle protesto edildi. Macın başlama duduğunden once milli marşımızın okunması sırasında tribunlerden yukselen ses Bursa semalarına cıktı,arşa ulaştı. Burada hemen bir saptama yapayım.. Bundan 10 sene kadar once milli marş sadece milli musabakalar esnasında okunurdu,Bir Ankara deplasmanında Bursa seyircisi mactan once toplu halde milli marşımızı okuyunca dalga dalga tum Turkiye’ye yayıldı bunun uzerine yetkililer de butun profesyonel karşılaşmaların oncesinde mili marş okunma mecburiyeti getirdiler,uygulamaya soktular. Oyuna sarı forma,sarı şort,sarı tozluklarla bezeli Ankara gucu ekibi başladı,ben yeşilden başka bir renk tanımasam da Ankaragucuyle dostluktan olsa gerek bu kez sarı rengi itici bulmadım,benim dağımın,Uludağ’ımın guz donemi renk armonisine benzettim. İlk dakikalarda top ortada geziniyordu,bir ara Ankara gucu seyircisinin bize seslenmeye calıştığını fark ettik,bir anda tum Bursa seyircisi sustu,kulak kabarttı. Az sonra mesele anlaşıldı.Bir grup Ankara seyircisi dışarıda kalmıştı,Başkentli dostlar bizi yardıma cağırıyordu. Kardeş yardıma cağırırda yardıma gidilmez mi? Derhal butun Bursa seyircisi tempo halinde’’yonetim uyuma,başkentliler dışarda’’şeklinde slogan atmaya başlayınca yonetim seyircinin uyarısına ozen gosterdi,acık kale arkası tribunlerinin kapısından dostlarımız iceriye girmeye başladılar,misafir takım tribunleriyle acık kale arkası arasında bulunan tampon bolgeye alındılar,macı izlemeye başladılar. Bursaspor’un ilk golu 20.dakikada Etibank tarafında ki kaleye atıldı. Ani gelişen bir Bursaspor atağında sırtı kaleye donuk olan Şumi topuk pası tarzında bir vuruşla topu kaleye yuvarladı,top ağlarla buluşmadan defans oyuncularından biri yatarak topu dışarı cıkarsa da yan hakem topun cizgiyi gectiğine hukmetti,orta sahaya koşarak golu tescil etti. Belki de ilk defa ben atılan gole sevinemedim.Benim gozumde Ankaragucu o kadar değerliydi ki ben atılan golu evime misafir gelen, cok sevdiğim bir arkadaşımın yemeğini onunden almışım,ona ihanet etmişim gibi hissettim. Ankara seyircisi golden hic rahatsız olmadı,Bursaspor lehine tezahurat yapmaya başladı. İlk yarı atılan golun dışında kayda değer bir gelişme olmadan tamamlandı. 2.yarı Bursa defans bloğunun bir hatasından doğdu,Ankara gucu skoru 1-1e getirdi,bu seferde biz, Bursaspor seyircileri konuk ekip lehine tezahurata başladık. Gormeden inanılması zor bir manzaraya şahit oluyorduk. Rakip takım gol atıyor,biz alkışlıyorduk.,BursAnkara dayanışmasını bilmeyenler,kardeşliğin anlamını idrak edemeyenlerin anlamakta zorlanacağı goruntuleri bizzat biz yaşıyor,yaşatıyorduk. Bursaspor’un 2.golu hazırlanış ve vuruş estetiği acısından cok şıktı. Oyunun 3.golu tam benim gozlerimin onunde gercekleşti,Bursaspor skoru 2-1 kendi lehine cevirmişti ve macta bu şekilde 2-1 Bursaspor lehine neticelendi. Ben galibiyete rağmen oyunu beğenmedim,Bursaspor iyi oynamadığı macta, evinde ki ilk galibiyetini aldı,bulunduğu tehlikeli yerden yukselme umidini surdurdu. 3.sezon once ligden duşunce aynı tehlikeyi hissetmek bizi oldukca rahatsız ediyor,bir an once kotu gidişatın iyiye doneceğini umudunu taşıyoruz. Oyun genel itibarıyla ortada gecti,fazla heyecan yoktu,seyirci temponun duştuğu anlarda hep bir ağızdan katil başıyla itlerinin kulaklarını cınlattı. Bursa seyircisi kardeşleriyle birlikte vatanına,bayrağına,kahraman Mehmetciğe bağlılığını dosta-duşmana belletti. Ben eminim ki BursAnkara dostluğunun mimarı şehit asteğmen Abdulkerim Bayraktar diğer şehitlerimizle birlikte yukarıda bir yerlerde diğer şehitlerimizin ruhlarıyla birlikte macı izlemiştir,kendilerini unutmadığımızı,unutmayacağımızı maiyetinde ki meleklerle beraber gormuş, bize guvenini pekiştirmiştir. Not::Bu yazım 5 Kasım tarihinde Milliyet blog'da ki sayfamda yayınlanmıştır.Yanlış anlaşılmaları onleme adına ilgililere duyururum. Umit İpekceker __________________