Bursaspor Scouting Direktoru Tarkan Batgun, teknik direktor Christoph Daum’un bu sene Bursaspor’u şampiyon yapabileceğini soyledi. Tarkan Batgun, Daum ile calışmanın buyuk şans olduğunu ifade ederek, "Onunla calışmak tarifi mumkun olmayan bir zevk. Cunku Scouting sistemini en iyi bilenlerden biri. Kısa zaman oldu ancak gorduğum şu Bursaspor’u da şampiyon yapacaktır. Calışmalarımıza buyuk onem veriyor ve transferde nokta atışlar hedefliyor. Transferde tek bir kişinin kararı ile oyuncu alındığı zaten dunya futbolunda yok, Daum’un felsefesinde hic yok. Daum olağanustu bir tecrubeye sahip. Sezon sonu yada bir sonraki sezon yeni bir şampiyonluk gelirse kimse şaşırmasın. Futbolcu performanslarını attığı gole gore yapan bir isim değil. Total de takıma ne kadar katkı yapıyor, zararı yararından cok mu az mı ona daha cok onem veriyor. Acıkcası gol atan ilk 11’de oynar felsefesinde değil" dedi. "Turk takımları Avrupa’da neden başarısız oluyor?" şeklindeki soru uzerine, "Bunun en onemli cevabı Turkiye’ye uygun bir scouting sisteminin olmayışı. Transferlerin uzun zaman dilimleri icerisinde hem elektronik olarak incelenmemesi; hem de bunu takiben sıkca seyredilmemesidir. Yani transferde belli bir sistemleşme yok. İyi oyuncun varsa galip gelirsin. Yoksa mağlupsun. Onun icin oyuncu secim sistemi, yani scouting cok buyuk onem taşımaktadır. Takıma uygun oyuncunuz varsa başarılı olursunuz. Bu işlemde meşakkat gerektiren uzun vadeli bir işlemdir. Bizde maalesef uzun vade diye bir olay yok. Herşey bugun olmalı. Ben bu sistemsizliğin ismini koydum: ’hasbelkaderizm’. Yani tamamen kadere bağlı bir oyuncu bulma sistemi. Fakat son 3 senedir yine ekibimle yaptığımız calışmalarla Super Lig takımlarımıza ’Scouting Platformları’ inşa ettik. Bu platformlar sayesinde dunyadaki butun oyuncular haftadan haftaya seyredile biliniyor. Başarısız transferlerde de bu şekilde azalma olacaktır. Avrupa’da başarılı takımlar bu sistemle başarıyı yakalıyorsa siz de başarı icin bu yolu izlemelisiniz. Buna paralel olarak Avrupa başarısı gelecektir diye duşunuyorum" ifadelerini kullandı. "TURKİYE SIRLAMADA YOK LİDER İNGİLTERE" "Turkiye scouting dalında hangi sırada? Dunyada lider ulkeler hangileri?" şeklindeki soruya Batgun, "Turkiye scouting ilminde başlangıc seviyesinde. Sıralamada yok. Ben yine Avustralya’dan geldiğimden beri Halic Universitesinde Bilgisayar Destekli Performans Analizi dersleri ile oğrencilerimi yetiştiriyorum. Ayrıca Scouting Sertifika Programları duzenliyorum. Bu sertifikaları alan oğrencileri hem futbol takımları ile hem de FIFA lisanslı futbolcu temsilcileri ile calışabilmeleri icin fırsatlar hazırlamaya calışıyorum. Bircok oğrencim artık kulupler ve menejerle calışmaya başladı. Oğrencilerim icin varım. Onların başarısı bizleri daha aydınlık bir futbol ortamına taşıyacak. Dunyada bu işlerin lideri İngilizler. Onları İspanyollar, Almanlar, İtalyanlar ve Hollandalılar takip ediyor" yanıtını verdi. Bursaspor Scoutıng Direktoru Tarkan Batgun’un acıklamaları şoyle; "BURSASPOR BU SİSTEMLE DUNYA CAPINDA KULUP OLACAK. HEDEFİMİZDE MAHALLE MACLARI DA VAR" "Scouting ilmini sistematik olarak seyretmek seyrettirmek, keşfetmek keşfettirmek işlemi olarak acıklanabilir. Bursa inanılmaz bir potansiyele sahip. Ben buraya aslında dunyanın en iyi yabancı futbolcularını bulmak icin gelmedim. Oncelikle 6 kişilik ve coğunluğu Bursalı olan bir ekip oluşturuyorum. Bu oğrencilerin hepsi dil bilen, universite mezunu ve inanılmaz futbol bilgisine sahip genc bir jenerasyonu temsil ediyor. Ozel keşiflerim bu kardeşlerimiz. Onların sayesinde en buyuk onceliğimiz icerdeki en iyi oyuncuları bir data bankası haline getirerek elektronik ortamlarda onların performanslarını incelemektir. Transferde kesin oncelik Bursa’daki yetenekler olmalı. Yani ben ve ekibim once U16-17-19 ve A2 bolumlerindeki tum oyuncuları izleyecek, bilgisayar programları ile analiz edecek, en iyiler tespit yapılıp en kısa yoldan A Takıma monte yoluna gidecek raporlar hazırlayacağız. Biz bu işlemi yaparken aslında rakiplerdeki en iyileri de tespit işlemine başlıyor olacağız. Ben şahsen uzun vadede Bursa’nın mahalle maclarındaki oyuncuları bile takibe alma duşuncesindeyim. Amator kumede de yetenekli oyuncu varsa bilmek istiyorum. Onlara şans yaratmak, onları keşfetmek ve Bursaspor’a kazandırmak amacındayım. Bursa bunu hak ediyor. Kendim aslında uzun sure izlenmedikce yabancı transferlerine karşıyım. Daha cok onceliği hep buradaki Turk yeteneklere vermek taraftarıyım. Tabii ki yabancı transferleri icin de buyuk bir araştırma icinde olacağız. Onun icin ekibimiz mutemadiyen kuracağımız ozel scouting platformu ile dunyanın butun ulkelerinin liglerine erişim sağlıyor. Burada tabii ki Daum hocamızla da geldiğinden beri mukemmel ilişkiler icindeyiz. O da Bursa icin yaptığımız ’Terzi Dikimi’ scouting departmanının butun aşamalarında bizlere yardımcı olacak. Terzi dikiminden kastımızda Bursa’ya uygun bir sistemleşme. Scouting bir takımdan diğer takıma kopyalanabilen bir sistem değil. Yani bu yapıya uygun bir takım elbise dikmek ve bunu da dunyaya ornek bir model haline getirmek amacındayız. Bu sayede de uluslararası platformda Bursa ismi cok daha iyi bir şekilde markalaşacaktır. Avrupa ve dunyada da kulup kulturumuze uygun oyuncuların araştırılıp bulunması işlemini futbol kamuoyu uzun vadede gorecektir. "Aslında belki şu anda haber değeri taşımayacağı duşunulsede Turkiye’ye cok onemli bir antrenor kazandırdık. Christoph Daum hocamızın yardımcı antrenoru Sayın İrfan Buz. Kendisini bizzat 2.5 senedir ben şahsen takip ediyordum. Bircok defalar Koln’de ve Milli Takım Kamplarında kendisinin hocalık yeteneklerini birebir incelemiştim. Almanya Futbol Federasyonunda 10 senelik bir dilimde U7’den U19’a kadar butun bolumlerde antrenorluk yapan İrfan Hoca 6 yabancı dil biliyor. Bunun yanı sıra Turk Milli Takımları Kuzey Almanya Scoutluğunu da yapan hocamız genclik yıllarını gurbetci bir futbolcu olarak Sarıyer, Sakaryaspor ve Vanspor gibi kuluplerde futbol oynayarak gecirdi. Uzun zamandır kendisini cok yakinen takip ediyordum. Tavsiyem uzerine şimdi Buz hocamız antrenorluk kariyerini Turkiye’de Daum ve ekibi ile devam ettirmeye başladı. Kendisi UEFA-A Lisanslı ve Almanya’da da teknik direktorluk yapıyordu. Sadece Bursa’ya değil Turkiye’ye katkısının cok olacağını duşunuyorum. Bu ismi Bursaspor’a kazandırmak guzel bir duygu." "BURSA KULTURUNE UYGUN FUTBOLCU PEŞİNDEYİZ" "Asıl maharet şu anda tam olarak meşhur olmamış, ama gelecek vadeden oyuncuları almaktadır. Ben şahsım adına yetenekleri dunyadan değil, aslında Bursa’nın arka sokaklarından, koylerinden ve etraftaki il ve ilcelerden Bursa kulturunu cok yakından tanıyan coğrafi bolgeden cıkarmak niyetindeyim." "BRUMA TRANSFERİ SCOUTING BAŞARISIDIR..BRUMA’YI CUNEYT TANMAN KEŞFETTİ" "Scouting konusunda en hazır takım bence Galatasaray Kulubudur. Sevgili Cuneyt Tanman kaptanımızla 2011-12 sezonunda Galatasaray Scouting departmanını kurmuştuk. Bu departman calışmamızın sonunda Avrupa’da ’ornek scoutıng departmanı’ secilmişti. Tabii ki bir scouting departmanının gercek anlamda sistemleşip meyve vermesi 2-3 sene gibi bir zaman almakta. Mesela yeni transfer Bruma bu sistemin icinden gelen bir urundur. Orada da departmanın başında olan Emre Utkucan kardeşimizi bu başarısından oturu alkışlarken, ona inanan teknik kadro ve yoneticileri de alkışlamak lazım. Sıra Bursaspor’un super ve akılcı transferlerinde... "PETKOVİC BURAK’I 4 SENEDİR TAKİP EDİYOR" -Petkovic Hoca ile ilişkimiz 5 seneyi gecmiştir. Zamanında Samsunspor’a kendisini tavsiye etmiştim. Cunku hocamız ’Young Boys’ Turkcesi ile ’Genc Cocuklar’ adlı bir kulupten gelmeydi. Adı ustunde. Genclerle oynamayı cok seven bir karakter. Ben kendisi ile Samsun’da calıştığımda amac aslında bu idi. Fakat transfer politikaları bunun tam aksine donunce ben eve donuşu erken yapmak zorunda kaldım. Cunku Samsun’da da dışarıdan almak değil, iceriden yetiştirip monte etmekti amacım. Ama bu amaca ulaşamayınca Petkovic hocaya uzulerek de olsa veda etmek zorunda kalmıştım. Bu hocanın hatası değil transfer politikasının yanlışlığındandı. Fakat kendisinden hic kopmadım. Daha sonra Lazio’ya transfer olduğunda ilk davetliler listesinde yerimi aldım. Zaten Young Boys zamanlarından dahi Burak Yılmaz’ı takip ediyorduk. Devamlı surette mactan maca ben bizzat raporlandırmalarını yapıyordum. Geriye bakınca aslında 4 sene gecmiş gibi gorunse de Burak o golleri atmadan once Petkovic hoca onun santrafor kabiliyetlerini biliyordu ve hep soyluyordu santrafor oynatırım diye. Benim bildiğim Petkovic bunca yıldır takip ettiği Burak’ın peşini asla bırakmaz.Fakat kısmet, hoca cok uğraşmasına rağmen alamadı. Ben de Burak gibi kardeşlerimizin hep yurt dışına gitmesi taraftarıyım. Guclu Milli Takımlar değişik ulkelerde futbol oynayan ve bu ekolleri taşıyan oyuncuların getirdikleri katkılarla belli seviyelere gelir. Ben de değerli futbolcularımızın yurt dışına cıkması icin hep kendi capımda arkalarındayım. Guclu Milli Takımlar icin buna cok ihtiyacımız var. "EN OZELİ SCOUTING PROJESİNİ TURKİYE’YE GETİRMEK" -Her halde yaptığım en onemli iş Turkiye’de olmayan scouting sistemleşmesine yaptığım katkıdır. 3 senelik Turkiye seruvenimde Edirne’den Rize’ye, Buca’dan Gaziantep’e girip cıkmadığım takım kalmadı. Belki 100’un uzerinde teknik direktor ve antrenoru, scoutingin onemini anlatmak icin ziyaret ettim. Artık hem Super Ligimizde, hem PTT 1. Ligimizde takımlarımız scouting platformlarına kavuşturduk. Milli Takımlarımız gurbetci futbolcularımızı haftadan haftaya takip edebiliyor. Son zamanlardaki kaliteli transferlerin arkasında hep bu scouting sistemleşmesi yatıyor. Sadece bu iki ligin değil, amator takımlarımızın dahi bu sistemin bir parcası olması gerekiyor ki kendi değerlerimizi artık sistematik bir şekilde ortaya cıkartalım. GALATASARAY’IN SCOUT EKİBİ - 2011-12 sezonunda Galatasaray Kulubunde Cuneyt Tanman kaptanımızla kurduğumuz Scouting Departmanı da cok onemli bir etki yaptı. Bu departmanın 2012 senesinde Avrupa’da Ornek Scouting departmanı secilmesi de benim icin bir gurur kaynağı oldu. Galatasaray kulubunun beni İtalya’daki Kulupler Toplantısında yapılan sunum sırasında herkesin onunde odullendirip podyumda alkışlatması da aldığım en buyuk hediyelerden biriydi. SCOUT SERTİFİKA KONSEPTİ - 22 senelik Avustralya gurbetciliğinden sonra geri geldiğim Turkiye’de en buyuk emelim genc neslin scouting ve transferlerin gelişiminde soz sahibi olmasıydı. Bu yuzden dunyanın en onemli scouting platformu firmalarından Wyscout - scouting ve mac analizi bilgisayar programları devi Sportstec ile birleştirerek ’Uluslararası Scouting Sertifika Programları’ konseptini geliştirdim. Ceşitli ulkelerde yaptığım seminer ve kurs programları ile 200’un uzerinde oğrencim oldu. Şimdilerde bu oğrencilerim genc, eğitimli ve dil bilen elektronik nesli temsil ederek takımlara ve menejerlere hizmet vererek beni ayrıca gururlandırıyor. Yurt dışında da bircok kulupte oğrencim bulunmakta. KULUP TV’LERİNİ AVRUPA BİRLİĞİNE SOKTUK - Turkiye’de bulunduğum sure icerisinde yurt dışındaki networking calışmalarını hic elden bırakmadık. Turk kuluplerimizin ve Kulup TV kanallarının Avrupa Topluluğuna sokulması amacı ile bircok calışmalara imza attık. Bunun sonucunda Avrupa Kulup Televizyonları Meclisine Galatasaray, Fenerbahce, Beşiktaş ve Bursaspor TV kanallarını soktuk. Yani artık Avrupa Birliği kapılarını da başka bir yerden deldik diyebilirim. Floransa’da yapılan ’Avrupa Kulup Televizyonları Meclisi’nde kulup TV kanallarımız kendilerini temsil ederken, bende dunya televizyonlarına yaptığım ozel TV konseptini İtalyan RAI TV aracılığı ile dunyaya lanse etme fırsatını buldum. Barcelona, Manchester United, Juventus, Bayern Munih gibi futbol takımlarının TV kanalları bu konsepti canlı olarak kendi ulkelerinde yayınladılar. Bu şekilde ben de Turk markalarını dunyaya lanse etme fırsatını bulmuş oldum. ODULLENDİRİLMEK HARİKA - Butun bu yaptığımız calışmaların neticesinde Spor Turkiye tarafından 2012’de Yılın Spor Adamı, 2013’te Marka Futbol tarafından Yılın Scouting Uzmanı secildim. Bu oduller de benim icin ayrı bir gurur oldu. Bunları hep bana inanan oğrencilerime borcluyum. V. PETKOVİC, G. JESUS, C. DAUM, KOCAMAN VE HAGİ İLE CALIŞTIM -15 senelik scouting kariyerimde yerli yabancı bircok teknik adamla calıştım. Ornek olarak şu anda Benfica’nın Teknik Direktoru George Jesus (2007-8 sezonundan Braga’da), Lazio’nun Teknik Direktoru Vladimir Petkovic (2011-12 sezonunda Samsun’da), FIFA U20 Dunya Kupasında Avustralya U20 Teknik Direktoru Paul Okon, 3 haftadır da Christoph Daum gibi yabancı hocalar ile; Turkiye’de Sivasspor zamanında Bulent Uygun, Galatasaray’da Hagi, Fenerbahce’de Aykut Kocaman Hoca ile calışmalarım olmuştu. KOŞU MESAFESİ DİYE BİR İSTATİSTİK YOK -Size maalesef kotu bir haber vermek zorundayım. Koşu mesafesi diye bir mesafe olcumu yok aslında. Bunun gercek adı ’Katedilen mesafe!’... Yani mac icerisinde yurudunuz, tac veya korner atmaya gittiniz, hafif koşu veya depar attınız, bunların emekleme dahil toplamıdır. Ben ekonometrisyenim. 6 tane istatistik ceşidi okudum. Bu enformasyonla bir takımın koşu performansı olculemez. Depar mesafesi veya hız olcumunu anlarım veya kullanırım. Fakat bu olcum yanlış yorumlanıyor. Sadece kaleci icin yayınlanan değerlere bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Kaleciler santraforların yarısı kadar koşmuş gorunuyor. Bazı futbolculara da yakın mesafede koşmuş gorunuyorlar. Macta futbolcunun koşusu ne kadar işe yaramış bunu gorebilmek onemlidir. Koşu mesafesi olculse bile bunun başarıya katkısı tartışılır. Dunya artık topu koşturuyor. Bakınız: Barcelona TURK FUTBOLCU YILDA 40 MİLYON EURO ZARAR EDİYOR -Futbolcu tarama terimi aslında scouting de kullanılan bir terim değil. Biz cok sık kullanıyoruz bu tarama kelimesini. Yıllardır tarıyoruz ama pireden başka bir şey bulamadık. Yani bize hicbir yarar getirmedi. Cunku gelişi guzel yapılan bir uygulama. Kesinlikle bir sistem değil. Bunun yanında "İzleme Komiteleri" derhal kalkmalı. Futbolcu takip sistemi gercekten icler acısı. Malesef raporlandırma sistemimiz de şu şekilde : "Hele ben o takımı bir calıştırayım. Ben teknik direktor olunca! Antrenorumuzu futbolcuyu izlemeye gonderdik"... Genelde raporlar da şoyle gelir: "Hocam cok iyi alalım, veya bize yaramaz"... Bu sistemsizlik Avrupa’da tedavulden kalkalı bir 20 sene olmuştur. Ulkemiz senelik 40 milyon euroya yakın ve her sene tekrar eden bir zarar icinde malesef. Artık ’Hasbelkaderizm’den cıkıp ’Scoutıng sistemleşmesi’ne gecme zamanı. Nasip olursa ben ve ekibim bu sistemleşmeyi Bursa’da başlatıyoruz. Umarım Bursaspor Patenti ile de bu calışmamız dunyaya mal edeceğimiz bir model olur. Olayspor
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Futbol
- ’Şampiyonluk gelirse kimse şaşırmasın’