Merak edilen Bursaspor scouting ekibiyle bir araya geldik, transferde şifreleri cozduk... Scouying Direktoru Ozhan Pulat, 'Biz kesinlikle oyuncu aldırmaktan korkmuyoruz. Emin olana kadar izliyoruz. Butun sorumluluğu alıyoruz. Başkanımız sağ olsun yetkiyi verdi. Canlı izlemeden oyuncu transfer etme donemi Bursaspor'da bitti' dedi. Scouting sistemi nedir?... Turkiye'de yeni yeni uygulanmaya başlayan bu proje Bursaspor'da da 8 ay once faaliyete gecti. Ozhan Pulat onderliğindeki Bursaspor scouting ekibi neler yapar, nasıl calışır, yerinde gormek istedik. Bursaspor'da bir donem Ertuğrul Sağlam'la da birlikte calışan Ozhan Pulat ilk olarak şunları soyledi: '4 kişiyiz. Gonulle scout'larla 10'a yakınız. Biz kesinlikle oyuncu aldırmaktan korkmuyoruz. Emin olana kadar izliyoruz. Butun sorumluluğu alıyoruz. Getirdiğimiz her oyuncunun altına imzamızı atarız.' 5 ALTERNATİF VAR Butun ligleri yakından takip ettiklerini belirten Pulat 'Bir oyuncunun minimum 6 tane 90 dakikasını izliyoruz. En son canlı gozlemliyoruz. Banttan izlemek bazen insanı yanıltabiliyor. Tepeden her şeyi gormek farklı. Haftada 150'ye yakın mac takip ediyoruz. Her mevkiye 10'ar tane isim sayamayız. Cunku biz gec beğeniyoruz. Biz macın oyuncusunu secmiyoruz. Elimizdeki isimlerden daha iyi olmasına bakıyoruz. Bu şekilde ilerliyoruz. Şuan bircok mevkide 5'e yakın alternatif var' dedi. İLK GORUŞMEYİ BİZ YAPIYORUZ Transferlerin nasıl gercekleştiği hakkında da bigiler de veren Ozhan Pulat şoyle konuştu: 'Beğendiğimiz oyuncuyu aşamalardan gecirip yonetime sunmadan once kendimiz goruşuyoruz. Turkiye'ye sıcak bakar mı ve maliyeti hakkında. O doğrultudan sonra yonetimle biraraya geliyoruz. Benim ekibimde cok duzgun abilerim var. Kemal Batmaz, Metin Aydemir ve Turgay Cop. Bizim sistemimizde hergun 4 mac izleme zorunluluğu var. Pazartesi gunleri belirlenen isimleri birlikte gozlemliyoruz.' YONETİME BAĞLIYIZ 'Herkesin onayını alanları listeye yazıyoruz. Daha sonra bu oyuncuları canlı izlemeye gidiyoruz. Scouting ekibi yonetime bağlı. Mutlu Hoca'da bize değer veriyor. 'Biz yonetimin adamıyız, bizim dediğimiz olur' gibi bir şey yok. Devre arasında istediğimiz Pantic vardı mesela. Oyuncu icin bir donem Eskişehirspor'da forma giyen Goran Causic adımlar attırdı. Talip olduğumuz isimlerin oyuncu arkadaşları vasıtasıyla randevular alıp, goruşmeler yapıyoruz, yemekler yiyebiliyoruz. Onumuzdeki sezon icin transferde kesinlikle gec kalmıyoruz.' O bir yıldız adayı! Pulat, Ozan Can Kokcu'yle ilgili olarak, 'Gonullu scouting ekibimizdeki bir isimden antrenmanlarını izlemesini istedik. Raporlar olumlu geldi. Şunun bilinmesini istiyorum; Biz yıldız bir oyuncu transfer etmedik. Yıldız adayı bir oyuncuyu kadromuza kattık. Onemli kuluplerin elinden aldık. Fenerbahce, Antalya, Başakşehir, Konya'nın takibindeydi. Olur mu bilemem. Ama bu cocuk 2-3 yıllık projelendirmede yer alabilecek bir isim' dedi. Porto Dortmund'u onerdi Yurtdışı deneyimlerinden de bahseden Ozhan Pulat, 'Porto'nun yetkilileriyle goruştum. Son 10 yılda 800 milyon Euro gibi para kazandılar transferden. Ancak bize şunu soylediler; -Gidin Borussia Dortmund'u ziyaret edin.- Nedenini şoyle ifade ettiler; Dortmund'da hoca bir isim onerir, ancak scouting ekibinin dediği olur. Şuan kendilerinin bu durumda olmadıklarını ifade ettiler' dedi. Başkan yetkiyi verdi Pulat, 'Bize yapılan eleştirileri anlayışla karşılıyorum. Ben burada Mali Asbaşkanın kardeşi olarak goruluyorum. Kızmıyorum ama ben şampiyon ekipte de vardım. 10 yıl calıştım burada. Bir suru eğitim aldım. Bu işin mutfağında vardım. Biz kendimizi ifade edemedik. Devre arası transferinde malesef kesin soz sahibi değildik. Hamza Hoca'daydı kontrol. O geldiğinde bu ekip yoktu. Boban Jovic ismi hocadan geldi. Patron o sonucta. Bir şey diyemedik. Boyle bir yetkimiz yoktu. Joshua John ve Onur'u aldırabildik sadece. Bundan sonra Başkanımız, bize yetkiyi verdi sağolsun. Cok geniş bir liste sunacağız' diye konuştu. Antrenmanları bile izliyoruz Ozhan Hoca, oyuncu izleme kriterlerini de şoyle anlattı: 'Scouting sistemini doğru yapan ekiplerden biri Başakşehir. İyi oyuncular tespit ettiler. Surekli geziyorlar ve tarıyorlar. Biz ağustos eylul gibi başladık. Kısa zamanda cok yol katettik. Avrupa seyahatlerini yeni planlıyoruz. Eskiden bir alt lig bile zor izleniyordu. Doğru yolda ilerliyoruz. Hatta oyuncuların antrenman performanslarını bile izliyoruz. Zamanında Sinan Kaloğlu'nun Almanya'dan talipleri vardı. Tam 1 hafta Sinan'ın idmanlarını takip ettiler.' Vitrine sunduklarımız elimizi guclendiriyor Pulat, ''Yabancılar futbolcular Turkiye'yi Avrupa'nın Dubai'si olarak goruluyor. Ama Bursaspor olarak avantajlarımız var. Cedric Bakambu, Alfred N'Diaye, Enes Unal ve Batuhan Altıntaş gibi isimlerin artılarını kullanıyoruz. Vitrine sunduğumuz bu oyuncular elimizi guclendiriyor. Ozellikle Fransa piyasasında Bakambu ve N'Diaye isimleri bizleri guclendiriyor' dedi. Fransa ve Portekiz'i tarıyoruz Ozhan Pulat, en iyi pazarın Fransa ve Portekiz'de olduğunu belirterek, 'Eskiden Super Lig'de Balkanlardan gelen oyuncular gundemdeydi. Şimdi Fransa pazarına kaydı artık iş. Oradan gelen oyuncular Turkiye'de iş yapıyorlar. Portekiz'de bu ulkelerden biri. Bu tarz ulkelerdeki oyuncularla ilgileniyoruz. Bundesliga'dan oyuncu almak zor. Ancak yine araştırıyoruz' diye konuştu. Da Costa bize uyar İsmi gundemde olan Da Costa'yla yapılan goruşmeleri Pulat şoyle aktardı: 'Da Costa lider bir oyuncu. Fakat kulubuyle 1 yıl daha sozleşmesi var. Omer Erdoğan gibi Civelli gibi liderlik vasıflarına sahip. Turkiye'yi biliyor ve kariyeri cok iyi. Konuşmamız goruşmemiz oldu. Her sene Şampiyonlar Ligi'ne giden bir takımın parcasını olduğunu soyledi. Basser'le cok iyi arkadaş kendisi. Bursaspor'u anlattı ona. Bonservisi ne olur, kulube neler der, bunlar bizim icin handikap. Serdar Gurler'i izliyoruz. Bircok takım tarafından talep edilen bir oyuncu. Bu konuda başka takımlar daha guclu.' Altyapı takibimizde Ozhan Pulat, 'Altyapıda genc oyuncularımız var. Yeşil Bursa'nın ust liglerde olmasını cok isterdik. Furkan Emre Unver sezona iyi başlamadı şuan iyi. Emirhan adapte olmaya calışıyor. Adaptasyon sıkıntısı yaşadı. Ancak potansiyelini biliyoruz. Jonathan iyi bir oyuncu. Yeşil Bursa'nın her macını takip ediyoruz. Kiralık oyuncularımızı yerinde izliyoruz. U-21 takımında Nijeryalı oyuncular var. Potansiyelli olduklarını soyleyebilirim. Ancak U21 amator bir lig. Bu cocuklara şuan -cok iyi oyuncu- dersek olmaz. Kampa gelmeliler, A takıma alışmalılar ve ondan sonra değerlendirilmeliler. Oradaki performansları iyi, fakat -burada oyle olur boyle olur- diyemem' ifadelerini kullandı. Olay
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Spor
- Futbol
- Ozhan Pulat "Da Costa ile goruştuk"