Trabzonspor'un orta saha oyuncusu Serkan Balcı, kucuk bir başarısızlıkta şampiyon olamadan gecen 25 yıllık stresin oyuncuların uzerine yuklendiğini soylerken, futbolu bıraktıktan sonra teknik direktor olmak istediğini ifade ederek "Teknik direktor olmak istiyorum. Asla futboldan kopamam'' dedi. Bordo-mavili futbolcu Serkan Balcı, Turkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tam Saha Dergisi'ne Trabzonspor, Turk futbolu ve A Milli Takım hakkındaki goruşlerini bildirdi. Takım kotu olunca yapının da kotu gozuktuğunu ifade eden Serkan Balcı, "Bazı şeylerin aşılması gerekiyor. Kucuk bir başarısızlıkta 25 yıllık stres oyuncuların uzerine yukleniyor. Bunu her oyuncu kaldıramaz. Baskının etkisiyle sahada yapmak istediğinizi yapamayabiliyorsunuz. Başarıya yavaş yavaş ilerlemeliyiz. Camia kenetlenirse takım iyi yerlere gelir. Alınan bir mağlubiyette karamsarlığa kapılmamak lazım. Sabretmek gerekiyor. Lyon, Fransa'da uzun yıllardır şampiyonluğu kimseye bırakmamasına karşın Avrupa'da başarı elde edemiyor. Sezon başında aldığımız hukmen mağlubiyet ne yazık ki bizi cok olumsuz etkiledi. Nasıl başlarsan oyle gidersin" diye konuştu. "TAKIM OLARAK İYİ SONUCLAR ALMAYA BAŞLADIĞIMIZDA ŞEHRİ GEZECEĞİM" Orta sahada oynadığı zamanlarda daha ozgur bir şekilde mucadele ettiğini belirten Serkan Balcı, "Bence en verimli olduğum bolge orta saha. Fenerbahce'de sağ bek oldum. Ersun Hoca'nın Genclerbirliği'ni calıştırdığı donemde orta sahada gorev yapıyordum. Trabzonspor'da ise her iki mevkide de oynadım. Orta sahada gorev alınca daha ozgur bir şekilde mucadele edebiliyorum. Sağ bekte ise bir adama bağlı kalıyorsun. Ancak futbolcu her mevkide oynayabilmeli. 'Mutlaka şurada oynarım' diyemez" ifadelerini kullandı. Halı sahada yetiştiğini soyleyen Serkan Balcı, "Avrupa'da ailelerin bilinciyle birlikte cocuklar 5-6 yaşından itibaren futbol eğitimi almaya başlıyor. Top tekniği ve vuruş stillerini oğreniyorlar. Biz ise onların kucuk yaşta gorduklerini cok daha ileri yaşlarda oğreniyoruz. Bunu son donemlerde aşmaya başladık ama henuz yeterli değil. Tesisleşme ve eğitim icin buyuk yatırımlar yapmak gerekiyor. Avrupa'da buyuk kulupler, kurdukları futbolcu tarama ağıyla Afrika ve Brezilya gibi bolgelerde bulunan yetenekli cocukları altyapılarına katıp ileride cok buyuk paralara satıyor. Buna Lyon'u ornek gosterebilirim. Bizde de boyle şeyler olmalı. Altyapı icin paraya kıyılmalı. Bu yondeki yatırım kesinlikle geri doner diye duşunuyorum" acıklamasını yaptı. Takım olarak iyi sonuclar almaya başladıklarında şehri gezeceğini belirten Serkan Balcı, "Kısıtlı olan boş vakitlerimde İzmir'e ailemin yanına gidiyorum. Kopeğimle ilgileniyorum. Trabzon'da olursam da genelde evde internette zaman geciriyorum. Takım kotu gittiği zamanlar dışarı cıkmak istemiyorum. Genelde boyleyim. Bunun kentle bir ilgisi yok. Sonuclar biraz daha iyi gitmeye başlayınca şehri gezeceğim" dedi. "FUTBOLU BIRAKTIKTAN SONRA TEKNİK DİREKTOR OLMAK İSTİYORUM" Serkan Balcı, futbolu bıraktıktan sonra teknik direktor olmak istediğini ifade ederek "Teknik direktor olmak istiyorum. Asla futboldan kopamam. Ancak futbolculuk kariyerimi noktaladıktan sonra bir-iki yıl dinlenirim. Bunun dışında okul yaptırmak istiyorum. Bunlar benim en buyuk hedeflerim. Bazen kendimi teknik direktorun yerine koyuyorum ve işinin cok zor olduğunu anlıyorum. Kadroda 25-26 oyuncu var. Hepsi oynamak istiyor. Morali bozulan, kapris yapan olabiliyor. Aradaki mesafeyi iyi ayarlamak gerekiyor. Bu nedenle yapılan iş cok zor ve saygı duymak gerekli. Teknik adamlar bazen bir futbolcuyu tutmayabilir ama bizim cok calışmaktan başka yapacağımız bir şey yok. Eğer calışmazsak kimseye değil kendimize zarar vermiş oluruz" acıklamasını yaptı. Yerli teknik direktorlerin takımı daha iyi motive ettiğini dile getiren Serkan Balcı, "Dil bilmediğimiz icin yerli teknik adamları tercih ediyoruz. Okul doneminde dersleri hayatımızdan cıkarttığımız icin kendimizi yeteri kadar geliştiremedik. Bana gore futbolcunun hocasını anlaması gerekiyor. Bire bir konuşabilmeliyiz. Turk teknik adamların verdiği moral motivasyonu yabancı teknik direktorler veremiyor. Tercuman aracılığıyla konuştuğunuz icin anlatılanlar size gercekci gelmiyor" dedi. Milli Takım'da kaliteli oyuncuların bulunduğunu kaydeden Bordo-mavili futbolcu, "2008 Avrupa Şampiyonası'na gideceğiz. Bu şampiyonada kotu takım yok. Grupta ev sahibi İsvicre, Portekiz ve Cek Cumhuriyeti yer alıyor. Milli Takım da eleme surecinde kotu bir donemden gecti. Artık olumsuzlukların geride kaldığına inanıyorum. Aslında oldukca kaliteli bir oyuncu kadrosu var. Bu şartlar altında gruptan cıkılır diye duşunuyorum. Milli Takımımız nasıl dunya ucuncusu olduysa bu şampiyonada da beklenen başarıyı gosterebilir" şeklinde konuştu. "YABANCI OYUNCUNUN MİLLİ TAKIMDA OYNAMASINA KARŞI DEĞİLİM" "Başarı isteniyorsa yabancıların milli takımlarda oynayabileceğini duşunuyorum" diyen Serkan Balcı, "Zaten yabancıdan daha iyi Turk oyuncu varsa o tercih edilir. Bu durum bana mantıklı geliyor. Marco Aurelio bunu ispatladı. İyi de oynuyor. Dunyada da orneklerini goruyoruz. Mesela Fransa'nın Dunya ve Avrupa Şampiyonu olmuş kadrosunda cok sayıda Afrika kokenli oyuncusu var. Başarıyı sadece Fransız oyuncularla elde etmediler. Bu nedenle normal karşılıyorum. Ama bunu yaparken de Turk insanını kaybetmememiz gerekir" dedi. Turk oyuncusunun mantalitesini değiştirmesi gerektiğini belirten Serkan Balcı, "Tuncay Şanlı, yeni yeni form tuttu. Emre Belozoğlu yıllardır oynuyor. Tugay ağabey aynı şekilde. Bence Turk oyuncusunun mantalitesini değiştirmesi gerekiyor. Cunku ulke dışına cıktığınızda yabancılık cekiyorsunuz. Kulturune, diline, orfune ve adetlerine alışamıyorsunuz. Burayla orası farklı. Mesela burada maca bir-iki gun kala kampa giriyorsunuz, orada ise futbolcu musabakaya sevgilisiyle geliyor. Olayı profesyonel anlamda değerlendiriyorlar. Bir de Avrupa'da Turk futbolculara farklı gozle bakıyorlar. Trabzon'da olursam da ulkelerin oyuncularıyla, Turk oyuncular arasında bir farklılık goze carpıyor. Avrupa kulupleri Turk oyuncusunu transfer etmeden once cok farklı yonlerden değerlendirmelerde bulunuyor. 3-5 defa duşunuyorlar. Bu aşılırsa Avrupa'da daha fazla sayıda Turk oyuncu oynayabilir. Yetenek ve karakter anlamında cok kaliteli oyunculara sahibiz. Bana gore onumuzdeki 5 yıl icinde Avrupa'da forma giyen oyuncu sayısı bir hayli artacaktır" ifadelerini kullandı. __________________