Tavşanlar hem goruntu hem de davranış acısından gercekten cok sevimliler. Yumuşacık tuyleri, hoplayarak evin icinde gezinmesi, insanlara yaklaşması, kıtır kıtır havuc yemesi ve bebek tavşanların guzellikleri ile bir tavşan evin gercekten bir anda neşe kaynağı olabilir. Tabii kemirmeye ve tuvaleti yapmaya başlayana kadar! Hep aynı hikayeleri duyuyorum: “Tavşanınız mı var, bizim de vardı. Sonra gonderdik” Turkiye’de olup da 1 seneden fazla tavşan sahibi olan sadece bir kac kişi biliyorum.
Peki neden bu guzel hayvanlar ile beraber yaşayamıyoruz? Birinci neden tavşan edinirken sahip olunan beklentiler: Tavşanın cok zararsız, uysal, fazla işi cıkarmayan bir evcil hayvan olabileceği gibi yaygın bir fikir var. Evet, tabii, tavşanlar cok zararsız ve uysal olabilirler, ama ancak ona rahat yaşaması icin uygun koşulları sağlarsanız. Bu da bizi ikinci nedene getiriyor: Tavşanlar hakkında az bilgi veya yanlış bilgiye sahip oluşumuz. Turkce yayınların ve websiteların arasında tavşanlar konusunda (Angora tavşanları dışında) hicbir yazılı bilgi yok. Evcil tavşanlara bakılamıyor olması aslında cok doğal. Tavşanları anlamak icin vucut dillerini cozmek, gozlemlemek, temizliğini ve sosyal gereksinimlerini ihmal etmemek dikkat edilmesi gereken noktalar. Bunlar ihmal edilirse tavşan bakımı işin icinden cıkılmaz bir hale geliyor, bazen de tavşan oluyor. Tavşan bakımına zaman harcanması gerekir, cunku tavşan bakımının cok kolay olduğunu soyleyemeyiz.
Bu yuzden tavşan almayı duşunenleri fazla yormadan hemen şu kısa (!) listeyi veriyorum. Eğer bu listede yazan şartları sağlayamayacaksanız TAVŞAN ALMAMANIZI oneririm:
1. Evi bunny-proof hale getirmek ve izolasyonu temin etmek (Bkz. İzolasyon)
2. Tavşana ozel bir mekan ayırmak veya buyukce bir kafes almak (Bkz. Tavşanla yaşam)
3. Tavşanın tuvalet temizliğini her gun veya iki gunde bir mutlaka yapacak zamanı ayırmak (Bkz. Hijyen)
4. Tavşan ile her gun zaman gecirmek, kafes veya odası dışında koşup gezerek gunluk sporunu yapmasını sağlamak
5. Saman, kuru ot gibi tavşan icin cok onemli şeylerin erişilebilir olması (Bkz. Beslenme)
6. İki-uc ayda bir veterinere goturup check-up yaptırmak
7. Sessiz, sakin, gurultude uzak bir yaşam alanı sağlayabilmek
Son bir not olarak, tavşanların cocuklar icin cok fazla tavsiye edilmeyen evcil hayvanlar olduğunu eklemek istiyorum. Tavşanlar narin hayvanlar olduklar icin ve işleri pek az olmadığı icin cocuklar icin pek de uygun ev havyaları değillerdir.
Eğer bunları sağlarsanız ve tavşanı evin ve hayatınızın bir parcası yapmayı başarabilirseniz sizi cok şeker, dost, tatlı, uysal ve komik bir hayvanla gececek gunler, paylaşılan sevgi ve anlatılacak komik hikayeler bekliyor.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Evcil Hayvanlar
- Tavşan sahibi olmak isteyenlere oneriler.[EDT]